Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_zakharchuk.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
57.19 Кб
Скачать

Билет 3

1. Як здійснюється відбір зразків товарів на випробування при їх сертифікації? За якими ознаками товару та за якою схемою проводиться ідентифікація продовольчих товарів?Яка продукція не підлягає ідентифікації?

Проводиться органом сертифікації або за його дорученням іншою незалежною від виробника установою. Відбирання зразків представленим органом сертифікації проводиться виключно у присутності представника виробника і оформлюється Актом відбору зразків у якому зазначаються:

1) Місце і дата відбору зразків;

2) Виробник продукції

3) Розмір партії

4) Дата виготовлення

5) Термін і умови зберігання

6) Характеристика продукції у споживчій упаковці

7) Кількість зразків для випробування та зберігання.

Акт оформлюється у 3х примірниках, підписується особою, яка проводила відбір і представником виробника чи постачальника.

Один примірник залишається у виробника, другий із зразками – свідками в орган для зберігання, третій – для випробування в акредитовану лабораторію.

Відібрані зразки маркують і пломбують . підприємство передає відібрані для випробувань та зберігання зразки за свої кошти.

Ідентифікація ХП проводиться органом сертифікації за результатами аналізу інформації, яка зазначена на етикетці чи на маркуванні візуального огляду продукції, а також визначення в акредитованих лабораторіях органолептичних та фіз.-хім показників та звірення з вимогами НД на аналогічну продукцію

Ідентифікація – це встановлення, перевірка та додержання вимог НД відносно : маркування, рецептури, пакування, технології виготовлення, зберігання, умови виробництва, транспортування.

Ідентифікація ХП в т.ч імпортної проводиться з урахуванням вимог: продукція повинна мати етикетки або чітке маркування, де в доступній для сприйняття формі державною мовою зазначаються :назва, склад, об’єм, барвники, харчові добавки, термін придатності, умови зберігання, назва та адреса виробництва.

Не підлягає ідентифікації продукція без етикеток або чіткого маркування, без належної інформації з наявними ознаками пошкодження упаковки і для якої термін придатності не призначено або минув.

У разі неможливості ідентифікувати імпортну продукцію за результатами звірення показників органолептичних і фіз.-хім з вимогами чинних в Україні НД на аналогічні продукцію можливість прийняття на обов’язкову сертифікацію вирішується на підставі висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи.

2. Що таке процесний підхід? Наведіть схему моделі системи управління якістю, що базується на процесному підході за стандартами дсту іsо 9001-2001.

Під «процесним підходом» розуміють застосування у межах організації системи процесів разом з їх визначенням та взаємодіями, а також управління ними.

Перевагою процесного підходу є забезпечуваний ним неперервний контроль над зв’язками окремих процесів у межах системи процесів, а також над їхніми сполученням та взаємодією.

Якщо цей підхід застосовують у межах системи управління якістю, він підкреслює важливість:

а) розуміння та виконання вимог;

б) необхідності розглядати процеси з погляду створення додаткових цінностей;

в) вимірювання результатів функціонування процесу та його ефективності;

г) постійного поліпшення процесів на основі об’єктивних вимірювань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]