Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_zakharchuk.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
57.19 Кб
Скачать

3. Відбір зразків продукції та проведення їх експертизи (випробування) відділом ринкового нагляду.

Відбір зразків продукції здійснюються за умови повного відшкодування власнику їх вартості. Відбір зразків та ек-за здійснюється відповідно до ЗУ «Про основні засади державного нагляду у сфері госп.дія-ті». На підставі письмового рішення керівника органу ДРН або його заступника. Експертиза зразків продукції проводиться в лаб-ях акредитованих на право проведення таких робіт нац..органом з акредитації на підставі договору, укладеного між цією лаб-єю та органом ДРН.

У разі відсутності випробувальних лаб-їй, які акредитовані, допускається проведення екс-зи зразків продукції в лаб-ях, які мають необхідну технічну компетентність. Не допускається проведення екс-зи зразків в лаб-ях, які брали участь в оцінці відповідності цієї продукції. Керівник органу ДРН може звернутися в лаб-ію іншої держави, з якою укладений договір, якщо в Україні відсутні лаб-ії, акредитовані на право проведення екс-зи зразків. Існуючі в Україні лаб-ії є акредитованими але беруть участь в оцінці відповідності цієї продукції . Зразки продукції, які відібрані на проведення екс-зи, за рішенням ринкового нагляду, цю продукцію забороняється надавати на ринок на строк проведення цієї екс-зи. Зазначені рішення діють до прийняття органом ринкового нагляду рішення про скасування рішення про тимчасову заборону, надання на ринок такої продукції, або прийняття рішення про обмежувальні-коригувальні заходи.

Строк проведення екс-зи зразків не може перевищувати 14 робочих днів з дня прийняття рішення про її проведення. Цей строк може бути більшим, якщо методика передбачає більш тривалий час її проведення. Витрати пов’язані з відбором, доставкою та проведенням екс-зи фінансуються за рахунок органів ДРН.

Якщо за результатами екс-зи зрізків встановлено що продукція є небезпечною, становить ризик, не відповідає вимогам, СПД відшкодовує вартість зразків та проведення екс-зи. Зразки продукції, використані для екс-зи, вартість яких перевищує граничну межу, а ті зразки продукції, на яких вартість не перевищує граничну межу і є небезпечними і не відповідають вимогам підлягають знищенню.

Билет 7

1. Яка продукція є об’єктом сертифікації?Які вимоги є обов’язковими для проведення сертифікації?За якими схемами здійснюється сертифікація товарів?

Обєкти сертифікації в системі продукції є:

- Та продукція, що ввозиться в Україну, позначена виробником як відповідна чинним в Україні нормативним документам

- Та, яка ввозиться в Україну і непозначена виробником, як відповідна чинним нормативним документом, але вона може бути ідентифікована як продукція, яка повинна відповідати чинним нормативним документам на аналогічну продукцію

- Та, яка ввозиться в Україну і непозначена виробником, як відповідна чинним нормативним документом і не може бути ідентифікована як продукція, що повинна відповідати чинному в Україні нормативному документу на аналогічну продукцію, але має позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи Міністерства охорони здоровя України.

У визначених законодавством випадках для сертифікації в системі продукції рослинного і тваринного походження ввезеної в Україну має бути дозвіл державного департаменту ветеринарної медицини, Міністерства сільського господарства і головної державної інспекції карантину рослин України. Без позитивних висновків цих органів видача сертифіката неможлива.

• Обовязкові умови сертифікації:

- Атестація виробництва

- Наявність акредитованої випробувальної лабораторії

- Проведення повного глибокого випробування продукції, процесів і послуг

- Здійснення постійного нагляду за якістю продукції в процесі та послуг.

Схема 1: Сертифікується одиничний виріб. В даному випадку обстеження виробництва не проводиться, атестація н проводиться, а проводиться випробування виробу з метою сертифікації по кожному виробу окрема. Технічний нагляд за виробництвом не здійснюється, а сертифікат відповідності видається на 1 виріб.

Схема 2: Сертифікується партія продукції. Обстеження виробництва не проводиться. Атестація проводиться, якщо вирішено із органом сертифікації. Випробування проводяться на зразках, які відбираються в порядку і кількості, які встановлені нормативною документацією або органом із сертифікації. Технічний нагляд проводиться за наявності угоди заявника з органом сертифікації. Видається сертифікат відповідності на партію виробів, де вказують розмір сертифікованої партії.

Схема 3: Сертифікується продукція, що випускається серійно. Обстеження виробництва проводиться. Атестація виробництва не проводиться. Зразки відбираються у порядку і кількості, які встановлені нормативною документацією чи органом сертифікації. Технічний нагляд проводиться в порядку, що визначений органом сертифікації. Сертифікат видається на 1 рік.

Схема 4: Продукція, що випускається серійно, коли обстеження виробництва не проводиться, але проводиться атестація. Зразки відбираються згідно нормативної документації чи як вирішить орган з сертифікації. Технічний нагляд проводиться в порядку, визначеним органом сертифікації. Сертифікат з терміном дії, що встановлюється ліцензійною угодою з урахуванням терміну дії атестата виробництва до 2-х років.

Схема 5: Продукція, яка випускається серійно, при цьому обстеження і атестація не проводяться. Проводиться сертифікація системи якості. Зразки відбираються як і в попередній схемі. Технологічний нагляд здійснюється в порядку, який визначає орган сертифікації. Сертифікат з терміном дії, що встановлюється ліцензійною угодою з урахуванням терміну дії сертифіката на систему якості до 3-х років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]