Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Voronova_Istoria

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
623.14 Кб
Скачать

11

Грецька колонізація Північного Причорномор’я. Етапи переселення греків. Утворення античних міст – держав (полісів): Ольвія, Пантікапей, Тір, Керкінітід, Херсонес, Боспорське царство та інші. Політична форма правління полісів та адміністративно-суспільний лад. Економічні зв’язки з країнами Середземномор’я та Передньої Азії. Культура грецьких полісів Північного Причорномор’я.

Тема 3. Етногенез слов’янських племен

Праслов’янські археологічні культури. Писемні згадки про слов’янські племена. Історіографічний огляд проблеми походження слов’ян. Території, господарство та побут слов’янських племен. Розклад первіснообщинного та формування феодального ладу.

Велике переселення народів. Виокремлення східних слов’ян та утворення трьох великих груп: східні, західні і південні слов’яни. Анти – територія проживання. Формування східнослов’янських племінних союзів. Розвиток слов’янської культури. Війни з готами, гунами, боротьба з Візантією. Економіка та соціальні відносини у східних слов’ян: землеробство, розвиток ремесел, торгівля та торгівельні шляхи. Утворення сусідських територіальних общин. Матеріальна культура.

Утворення протодержав у східних слов’ян: Куявія, Славія, Артанія. Територія їх розташування та соціальний устрій. Перші князі: Кий, Аскольд, Дір. Роль Києва у створенні Давньої Русі.

Семінарське заняття №1: Роль слов’янських племен у створенні Київської Русі – 2 год.

Заліковий модуль 2.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2.КНЯЖА ДОБА В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ Тема 4. Київська Русь

Походження терміна «Русь». Теорії походження Давньої Русі – норманська та автохтонна теорії. Хозарська гіпотеза.

Утворення Київської держави на чолі з Олегом. Похід Олега в 907 р. на Візантію та підписання торгівельної угоди. Правління князя Ігоря. Війни з древлянами, уличами, тиверцями. Походи на Візантію та їх наслідки. Боротьба з кочовиками. Правління Ольги. Внутрішня політика: проведення реформи податкової системи. Дипломатичні відносини з Візантією, хрещення Ольги. Правління сина Ольги та Ігоря Святослава. Підкорення Хазарського каганату. Розширення території Київської держави за рахунок приєднання нових земель. Походи проти Візантії та болгар.

Розквіт Київської Русі за часів правління Володимира Великого

12

та Ярослава Мудрого. Територіальні зміни держави. Реформи князя Володимира: адміністративна, військова, грошова, релігійна. Шляхи проникнення християнства на Русь. Причини, умови та наслідки прийняття християнства. Міжусобна боротьба за великокняжий престол. Правління Ярослава Мудрого. Приєднання сусідніх племен та відвоювання Червенських міст. Кордони Русі за часів правління Ярослава. Державотворча та культурницька діяльність князя. Створення писемного збірника законів «Руська правда».

Адміністративний, політичний та соціально-економічний устрій Київської Русі. Стани населення. Державна символіка.

Культура Київської Русі: розвиток ремесел, архітектури, розбудова нових міст. Література, билини. Церковне життя. Школи та освіта в Київській Русі. Правові відносини в державі. Бібліотеки. Прикладне мистецтво, фрески, мозаїка. Запозичення та переосмислення візантійських традицій. Міжнародні зв’язки Київської Русі: відношення з Візантією, Скандинавією, західно-європейськими країнами та Сходом.

Семінарське заняття №2,3: Розквіт Київської Русі за часів Володимира Великого та Ярослава Мудрого – 4 год.

Тема 5. Політична роздробленість Давньої Русі

Міжусобна боротьба між наступниками Ярослава. Набіги половців на українські землі. З’їзд у Любечі. Княжіння Володимира Мономаха. Внутрішня і зовнішня політика князя. Княжіння Мстислава Володимировича.

Причини політичної роздробленості. Київське, Переяславське, Тьмутараканське та ін князівства, Чернігово-Сіверська земля. Князівські генеалогічні лінії: Ізяславичі, Ростиславичі, Давидовичі та ін. Соціально-економічний розвиток та політичний лад окремих князівств. Збільшення феодального землеволодіння. Взаємовідносини між князівствами. Змагання українських князівств за політичне лідерство. Децентралізація земель Київської Русі.

Завершення формування української народності. Перша писемна згадка про Україну. Місце Києва в системі розрізнених князівств. Україна та степове прикордоння.

Тема 6. Галицько-Волинська держава

Територія та головні міста Галицького князівства. Соціальноекономічний розвиток. Галицьке князівство за часів Володаря та його сина Володимирка, об’єднання Галицької землі в одне князівство з центром у Галичі. Піднесення Галицького князівства

за часів Ярослава Осмомисла.

13

Виокремлення Волинського князівства, його розташування, найбільші міста та соціально-економічний устрій. Боротьба Галицького і Волинського князівств проти польських та угорських феодалів. Утворення Галицько-Волинського князівства в 1199 р. на чолі з волинським князем Романом Мстиславичем. Внутрішня та зовнішня політика князя. Загибель Романа та тимчасовий розпад князівства.

Данило Романович та повторне об’єднання Галичини і Волині в одне князівство. Захоплення князем Данилом Києва. Соціальний поділ населення та склад державного апарату. Економічний розвиток Галицько-Волинського князівства за часів Данила Романовича.

Галицько-Волинське князівство та Золота Орда. Битва на р. Калці. Монголо-татарська навала. Завоювання південно-руських земель. Героїчна оборона Києва. Похід монголотатар на Волинь і Галичину. Золотоординське ярмо, його суть і наслідки для українських земель.

Становище князівства при наступниках князя Данила – Лев Данилович. Боротьба з Литвою за волинські землі. Правління князя Юрія. Князі Андрій та Лев Юрійовичі. Князювання Юрія ІІ Болеслава та загарбання земель князівства іноземними державами.

Культура періоду роздробленості Русі. Заснування нових міст. Розвиток архітектури і мистецтва. Давньоруська література: «Слово о полку Ігоровім», «Києво-Печерський патерик» та ін. Створення літописних зводів.

Семінарськезаняття №4: КультураГалицько-Волинськогокнязівства–2г.

Заліковий модуль 3.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 3. ЛИТОВСЬКО-ПОЛЬСЬКА ДОБА В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ. УКРАЇНСЬКЕ КОЗАЦТВО.

Тема 7. Українські землі у складі Литви та Польщі (середина XІV –

перша половина XVI ст.)

Становище в українських землях після монголо-татарських навал. Приєднання українських земель до Литви за часів Гедиміна, Ольгерда. Включення Волині до складу Литви, а Галичини до Польщі. Адміністративний, політичний та соціально-еконо- мічний лад в українських землях, що належали Литві та Польщі. Боротьба українсько-литовський військ проти Золотої Орди. Битва на Синіх Водах. Підписання Кревської унії у 1385 р. Опір унії литовських феодалів на чолі з князем Вітовтом. Вільненська унія 1401 р. Грюнвальдська битва 1410 р. Городельська унія 1413 р. Зміцнення Московської держави. Перехід Чернігово-Сіверщини до складу Московської держави.

Утворення Кримського ханства. Напади татарів на українські землі.

14

Закарпаття під владою Угорщини. Включення до складу Молдовського князівства Буковини.

Зміни в суспільному житті, формування шляхти, права і привілеї панівного стану. Становище духівництва, міщанства та селянства. Перший Литовський статут 1529 р. Дими, дворища та волосна община. Вільні селяни-общинники. Судочинство на українських землях.

Промисли в Україні. Розвиток ремісництва. Об’єднання ремісників в цехи. Товарно-грошові відносини. Експорт та імпорт в українських землях. Розвиток міст та надання їм Магдебургського права.

Культура України в середині XIV – першій половині XVI ст. Поширення ідей Ренесансу. Розвиток української мови. Літературні пам’ятки XIV – першої половини XVI ст. Освіта в Україні. Розвиток архітектури та живопису.

Семінарське заняття №5: Особливості литовського та польського панування в українських землях – 2 год.

Тема 8. Соціально-економічний та політичний розвиток України у другій половині XVI – першій половини XVIІ ст.

Люблінська унія 1569 р. – її умови та наслідки для України. Вплив Лівонської війни на підписання унії. Територіальні та адмініст- ративно-політичні зміни після підписання унії. Посилення феодальнокріпосницького гноблення. Створення фільваркових господарств. Переростання феодальної залежності у кріпосну. «Устава на волоки» 1557 р. та завершення юридичного оформлення кріпацтва в Україні. Другий та третій Литовські статути – 1566, 1588 рр. Форми соціального протесту.

Розбудова міст, соціальний поділ міських жителів. Розвиток ремесла, промислів та торгівлі. Утвердження мануфактурного способу виробництва.

Духовне життя в українських землях за польсько-литовських часів. Становище православної церкви в литовській та польській державі. Перші спроби об’єднання католицької та православної церков. Початок відродження українського церковного життя – церковні братства, їх організація та діяльність. Брестська церковна унія 1596 р. та її наслідки. Полемічна література. Реформаційні рухи.

Розвиток освіти, архітектури, мистецтва. Книгодрукування вУкраїні.

Тема 9. Виникнення українського козацтва. Запорозька Січ

15

Посилення феодальної експлуатації, виступи селян на Поділлі та Галичині. Повстання під проводом Мухи. Форми селянської боротьби та наслідки повстань. Татарська загроза для української території та доля полонених українців. Татарські міста та фортеці в Україні. Уходи та промисли українського селянства у Дикому полі.

Версії походження терміну «козак». Перші джерельні згадки про козаків. Теорії походження козацтва: чорно-клобуцька, черкеська, татарська, хазарська, автохтонна, уходницька, бродницька та ін. Автори цих теорій та основний зміст. Ватажки уходників: П. Лянцкоронський, О. Дашкевич, Д. Вишневецький.

Виникнення Запорозької Січі. Перші писемні згадки про Січ, Д. Вишнивецький (Байда). Січі на островах о. Мала Хортиця, Томаківка, Базавлук. Територія Запорозької Січі. Будівництво зимівників. Адміністративний устрій Січі: повноваження січової старшини, ієрархія січового товариства. Побут та господарство січовиків. Січові ради та судочинство. Військове мистецтво запорожців, побудова війська, військові підрозділи, зброя та тактика ведення бою. Міжнародні зв’язки Запоріжжя.

Універсал польського короля Сигізмунда ІІ Авгутсва від 1572 р. та створення реєстрового козацтва: чисельність реєстру, побудова, умови служби та оплата. Розширення реєстру за часів Стефана Баторія.

Боротьба козаків з турецько-татарськими нападниками Д. Вишневецький, І. Підкова. Походи на Молдову та їх наслідки.

Семінарське заняття №6: Заснування Запорозької Січі та її устрій – 2 г.

Тема 10. Козацько-селянські повстання кінця ХVІ ст. – першої половини XVII ст.

Форми боротьби українського суспільства проти польського панування. Виступ козаків та селян на чолі з Криштофом Косинським. Причини повстання, територія, період повстання. Страта К. Косинського та доля повстанців. Виступ під проводом Северина Наливайка. Причини виступу, територія повстання. Відносини з Запорозькою Січчю. Діяльність С. Наливайко та Г. Лободи в Угорщині. Спільні дії після повернення в Україну. Спільна діяльність з білоруськими повстанцями. Міста, захоплені повстанцями. Виступи польського уряду та придушення повстання. Об’єднання загонів Наливайка, Лободи та Шаули. Облога повстанського табору. Страта ватажків повстання та доля повстанців.

16

Участь козаків у Лівонській війні під проводом гетьмана Самійла Кішки.

Гетьман П.Сагайдачний. Життєвий шлях, військова кар’єра, відношення до унії, обрання гетьманом. Стратегія військових дій П. Сагайдачного, вдосконалення тактики морського бою. Походи на Оттоманську Порту. Взяття Варни, Кафи, Трапезунду, напади запорожців на Очаків, Перекоп, Стамбул. Допомога Київському братству. Похід козаків на Москву під проводом П. Сагайдачного. Бойові дії козаків проти турецького війська, Цецорська та Хотинська битви. Гетьман Я. Бородавка. Хотинський мир та його значення для українського козацтва. Смерть П. Сагайдачного. Наступники гетьмана – О. Голуб та М. Дорошенко.

Повстання під керівництвом М. Жмайла. Битва козаків з польсь-кими силами біля Курукового озера. Основні пункти Куруківської угоди. Обрання гетьманом М. Дорошенка.

Виступ на чолі з Т. Федоровичем (Трясилом). Вбивство гетьмана Г. Чорного та обрання гетьманом Т. Федоровича. Територія повстання. Боротьба з шляхетськими військами та мирні переговори. Видання польським урядом «Статей для заспокоєння руського народу» 1632 р., причини видання статей та основний зміст.

Реформи митрополита П. Могили.

Повстання під проводом Павла Бута (Павлюка), ватажки повстанців Д. Гуня та К. Скидан. Причини виступу, битва з польськими військами. Повстання Я. Острянина. Здобутки повстанців. Причини невдач козацько-селянських повстань.

Ординація 1638 р. її зміст та значення.

Заліковий модуль 4.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 4. УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА РЕВОЛЮЦІЯ XVIІ СТ.

Тема 11. Національно-визвольна війна 1648 – 1657 рр.

Проблеми періодизації української революції. Політичний портрет Б. Хмельницького. Причини та характери української революції. Повстання на Запоріжжі, обрання Б. Хмельницького гетьманом. Перемоги під Жовтими Водами та Корсунем, поширення повстанського руху. Переростання повстання у визвольну війну, а війни у революцію. Союз із Кримським ханством. Військові дії під Пилявцями й визволення західноукраїнських земель. Облога Львова та Замостя. Тріумфальне повернення Б. Хмельницького до Києва.

17

Створення нової Української держави. Політичний устрій та уряд держави: козацька рада, гетьман, генеральна старшина. Створення національної армії. Формування державної території. Зміни

внаціонально-соціальному складі населення. Формування національної судової системи. Ліквідація кріпосного права. Налагодження міжнародних зв’язків.

Облога Збаража. Військові дії на українсько-білоруському фронті. Оволодіння Зборовом. Укладення союзу Іслам-Гірея з Яном Казимиром. Підписання гетьманом Зборівського договору 1649 р. з поляками, основні положення та наслідки цього договору. Незадоволення серед населення Зборівською угодою. Повстання на Запоріжжі проти Б. Хмельницького. Молдавські походи української армії.

Битва під Берестечком. Підписання Білоцерківського мирного договору. Батозька битва. Жванецька облога.

Переговори з Московським царством, Переяславська угода та Березневі статті, їх історична оцінка.

Соціально-економічні зміни на першому етапі війни. Зміни

встановищі шляхти. Перетворення козацтва на привілейований стан. Посилення ролі православного духівництва. Соціальні здобутки селян. Розширення прав і привілеїв міщанства та купецтва.

Пошуки нових союзників. Вступ Швеції у війну. Створення коаліції проти Польщі.

Семінарське заняття №7: Українська революція середини ХVІІ ст.– 2 г.

Тема 12. Політичне становище в Україні у другій половині ХVIІ ст.

Внутрішньополітичне становище після смерті Б. Хмельницького. Причини міжусобної боротьби серед козацької старшини. Відмова від влади Ю. Хмельницького й обрання І. Виговського. Боротьба старшинських груп за владу в Україні. Воєнні дії проти полтавського полковника М. Пушкаря. Роль татарських союзників у міжусобній боротьбі за гетьманську владу. Політична концепція Ю. Немирича. Підписання Гадяцької угоди, її умови та історична оцінка. Битва під Конотопом. Виступи Запоріжжя та правобережних полковників проти гетьмана. Обрання гетьманом Ю. Хмельницького. Переяславські статті 1659 р. Слободищенський трактат. Розкол України та два військові табори.

Відмова від влади Ю. Хмельницького. Обрання правобережним гетьманом П. Тетері та його політика. Обрання на Лівобережжі гетьманом І. Брюховецького. «Чорна рада», вбивство інших пре-

18

тендентів на гетьманську булаву. Соціальна підтримка І. Брюховецького. Московські статті 1665 р., обмеження автономних прав України. Виступи населення проти І. Брюховецького. Повстання правобережного населення проти шляхти. Відмова П. Тетері від гетьманської булави.

Обрання гетьманом П.Дорошенка. Польсько-російські переговори, підписання Андрусівського перемир’я. Союз П. Дорошенка з Кримом, воєнні дії проти Польщі. Звернення І. Брюховецького до Туреччини про допомогу. Похід П. Дорошенка на Лівобережжя. Вбивство І. Брюховецького і проголошення П. Дорошенка гетьманом всієї України.

Воєнні дії проти Польщі та Росії. Боротьба Петра Суховія за гетьманську булаву. Відхід П.Дорошенка на Правобережжя та залишення наказного гетьмана Д. Многогрішного. Бучацький мирний договір 1672 р.

Обрання гетьманом Лівобережної України Д. Многогрішного. Підписання Глухівських статей. Внутрішня політика гетьмана. Обрання лівобережним гетьманом І.Самойловича, внутрішня політика гетьмана. Збройна боротьба лівобережного гетьмана проти П. Дорошенка. Проголошення І. Самойловича гетьманом всієї України.

Перший похід на Чигирин турецької армії. Ю. Хмельницький. Поразка та відступ турецької армії. Другий похід турецької армії. Перенесення резиденції гетьмана у Немирів, новий режим гетьмана. Бахчисарайський мирний договір Росії з Туреччиною в 1681 р. його пункти та наслідки. Підписання між Росією та Польщею «Вічного миру». Невдача Кримського походу Голіцина, арешт Самойловича. Історична оцінка та значення революції середини ХVІІ ст.

Семінарське заняття №8: Розкол України на два гетьманства – 2 г.

Тема 13. Соціально-економічний устрій та культура України другої половини XVII ст.

Соціально-економічний розвиток та державний устрій України в другій половині XVII ст. Вища влада в Українській державі. Склад генеральної старшини. Зміни у військово-адміністратив- ному устрою. Полково-сотенна адміністрація. Поділ січового козацтва, запровадження паланкового устрою. Система судочинства в Україні: ратушні та магістратські суди. Військові збройні сили. Представники російського уряду в Гетьманщині. Обмеження української автономії.

Поділ західноукраїнських земель. Демографічна ситуація в Україні. Міграція населення під час української революції. Розвиток сільського господарства та промисловості. Земельне воло-

19

діння та його види. Українські міста. Ремесла, промисли та торгівля. Надання привілеїв козацьким старшинам. Становище міщан, селян, духівництва та козацтва. Зміни в сільському господарстві та промисловості. Господарська спеціалізація регіонів України. Розвиток ремесел та промислів.

Зміни в соціальному поділі населення: козацтво, духівництво, міщанство, селянство.

Становище в сфері освіти: навчальні заклади, поява нових підручників. Розвиток книгодрукування, архітектури, прикладного мистецтва та ін.

ІІ КУРС

Заліковий модуль 1.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. УКРАЇНА НАПРИКІНЦІ XVIІ –

В СЕРЕДИНІ XVIІІ СТ.

Тема 14. Внутрішня і зовнішня політика І. Мазепи

Початок кар’єри та обрання гетьманом І. Мазепи у 1687 р. Підписання Коломацьких статей: основні пункти документу. Кримський похід в 1689 р. українських козаків та російських ратників на чолі з І. Мазепою та В. Голіциним, наслідки походу. Державний переворот у Москві – прихід до влади Петра І. Посольство І. Мазепи до нового царя.

Внутрішня політика І. Мазепи. Державний устрій України за часів правління гетьмана. Розбудова гетьманської столиці Батурина, будівництво православних храмів, діяльність І. Мазепи

вгалузі культури та освіти. Економічний розвиток України. Зміни

всоціальній структурі населення: перетворення козацької старшини на панівний стан, покращення життя духівництва. Становище міщан, селяни та козаків. Діяльність представників російського уряду в Гетьманщині.

Виступи бідного козацтва на чолі з П. Іваненко (Петриком) проти гетьманського правління.

Повстання проти польського гніту у 1702 – 1704 рр. під проводом фастівського полковника Семена Палія на Правобережжі. Придушення повстанців лівобережними полками за універсалом гетьмана І. Мазепи, взяття Фастова та заслання С. Палія до Сибіру. Перехід Правобережної України під владу гетьманської булави.

Міжнародна діяльність І. Мазепи. Договір України та Криму в 1692 р. Поновлення бойових дій проти Кримського ханства. Початок Північної війни у 1700 р., участь українських козаків у війні Росії за прибалтійські землі. Підписання договору з С. Ле-

20

щинським у 1708 р. Доноси Петру І від В. Кочубея та І. Іскри на І. Мазепу. Повстання під проводом Кіндрата Булавіна і Україна.

Прихід армії Карла ХІІ в Україну. Відкрита підтримка гетьманським урядом шведських військ. Приєднання запорожців на чолі з К. Гордієнком до гетьманських військ. Зруйнування гетьманської столиці Батурина за наказом Петра І. Зруйнування російськими військами Запорозької Січі, Кам’янецька та Олешківська Січі. Полтавська битва 1709 р. та її наслідки. Втеча гетьмана та його прибічників до Молдавії, смерть І. Мазепи у м. Бендери в 1709 р.

Обрання гетьманом у вигнанні П. Орлика 1710 р. Створення ним «Конституції». Боротьба П. Орлика за відновлення влади в Україні. Прутський мир 1711 р. та його наслідки для України.

Семінарське заняття №1: Україна за часів гетьмана І. Мазепи – 2 год.

Тема 15. Лівобережна Україна у першій половині XVIIІ ст.

Перенесення гетьманської резиденції до Глухова. Скликання за наказом Петра І у Глухові Генеральної ради та обрання новим гетьманом стародубського полковника І. Скоропадського 1708 – 1722 рр. Відмова російського уряду підтвердити окремі пункти Переяславського договору 1654 р. Обмеження гетьманської влади. Квартирування в Україні російських полків після Полтавської битви. Конфіскація земельних маєтностей українських полковників та роздача їх російським дворянам. Погіршення стану українського селянства та козацтва. Праця українського населення на будівництві Ладозького каналу та нової столиці Санкт-Петербургу. Участь козацьких полків у війні з Персією. Демографічні зміни в українському суспільстві.

Запровадження в Україні губернського устрою в 1708 р. Економічний розвиток України. Експорт та імпорт, заборони ввозу іноземних товарів в Україну та вивозу українських товарів за кордон. Встановлення торгівлі через порти Ригу та Архангельськ. Пільги російським купцям в Україні. Утиски в культурній сфері.

Скарги українського населення до представників російської влади. Смерть І. Скоропадського. Запровадження Малоросійської колегії 1722 – 1727 рр. склад, повноваження та функції нової установи.

Перехід гетьманської булави до наказного гетьмана – чернігівського полковника П. Полуботка 1722 – 1723 рр. Внутрішня політика гетьмана. Боротьба з Малоросійською колегією, реформування системи судочинства. Арешт та ув’язнення гетьмана.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]