Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Voronova_Istoria

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
623.14 Кб
Скачать

31

ба українського народу проти німецько-австрійських військ та гетьманського режиму. Зречення П. Скоропадського від влади. Крах гетьманату.

Семінарське заняття №1: Боротьба за відновлення української державності зачасівУЦР. Українська державаП. Скоропадського – 2год.

Тема 29. Національно-визвольний рух на західноукраїнських землях (1918 – 1919) ЗУНР.

Розпад Австро-Угорської монархії. Революційно-визвольний рух 1918 р. на західноукраїнських землях. Боротьба українського населення за державну незалежність. Політичні партії Східної Галичини. Проголошення Західноукраїнської народної республіки. Утворення Української Національної Ради (УНР) та Державного Секретаріату. Є.П. Петрушевич, К. Левицький. Будівництво національної держави. Утворення Української Галицької армії (УГА).

Українсько-польська війна 1918 – 1919 рр. Боротьба за Львів. Відношення ЗУНР з країнами Антанти. Українське питання на Паризький мирній конференції. Дипломатична місія Антанти на чолі з генералом М.Й. Бартелемі для розв’язання українськопольського конфлікту та її поразка. Корінні зміни на польськоукраїнському фронті. Участь на боці Польщі армії Й. Галлера. Наступ УГА. «Чортківська офензива». Рішення Вищої Ради Антанти про окупацію українських територій польськими військами.

Революційні події в Північній Буковині та Підкарпатській Русі (Закарпаття) наприкінці 1918 – 1919 рр.

Анексія Румунією Буковини і Чехословаччиною Закарпатської України. Встановлення назахідноукраїнських земляхокупаційних режимів.

Тема 30. Директорія УНР: політичний курс та соціальноекономічна діяльність

Прихід Директорії до влади, її склад соціальна база. Відновлення УНР. В. Винниченко, С. Петлюра. Державотворча та соціально-економічна політика Директорії. Трудовий Конгрес. Злука УНР та Західноукраїнської Народної Республіки (22 січня 1919 р.).

Інтервенція Антанти на Півдні України. Причини невизнання Антантою незалежності УНР. Партизансько-повстанська боротьба проти окупантів. Евакуація антантівських військ.

Україно-російські переговори та їх згортання. Друга війна УНР і Радянської Росії. Відновлення радянської влади в Україні наприкінці 1918 – на початку 1919 рр. Проголошення Української Соціалістичної Радянської республіки (УСРР). Третій Всеукраїнський

32

з’їзд рад. Затвердження першої Конституції УСРР. Політика більшовиків в Україні. «Воєнний комунізм».

Селянський повстанський рух проти більшовицького режиму. Цілі та характер селянських виступів. Н.Махно, М.Григор’єв, Д.Терпило (Зелений). Отаманщина. Зимовий похід. Кам’янецька доба.

Зайняття України військами генерала А. Денікіна і головного отамана УНР С. Петлюри. Політика денікінців в Україні. УНР і ЗУНР у боротьбі з денікінцями та більшовиками.

Визволення України від денікінських військ і відродження УСРР наприкінці 1919 р. Політика більшовиків в державному та господарському будівництві.

Варшавський договір (квітень 1920 р.) Ю. Пілсудського та С. Петлюри. Радянсько-польська війна. Розгром Врангеля. Ризький мирний договір (березень 1921 р.). Завершення громадянської війни. Основні уроки української національно-демократичної революції та її історичне значення.

Семінарське заняття №2: Національно-визвольні змагання на українських землях у наприкінці 1918 – 1920 рр. – 2 год.

Заліковий модуль 2.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2. УКРАЇНА В МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД І В РОКИ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Тема 31. Українська СРР в умовах нової економічної політики (1921 – 1928 рр.)

Міжнародне і внутрішнє становище України на початку 1920-х рр. Особливості політичної ситуації. Зміцнення політичного монополізму більшовицької партії.

Відбудова і розвиток народного господарства України в умовах непу. Перехід від політики «воєнного комунізму» до нової економічної політики (НЕП). Сутність і мета НЕПу. Ухвалення закону про заміну продрозверстки продподатком 27 березня 1921 р. Часткове відновлення вільного режиму та приватної ініціативи.

Голод 1921 – 1923 рр. на півдні України: причини і наслідки. УСРР в системі «договірної федерації». Курс центрального партійно-державного керівництва на ліквідацію національних республік. Утворення Союзу РСР. Перші наслідки входження УСРР для складу СРСР. Перетворення «союзу республік» в жорстко централізовану унітарну державу. Конституції СРСР 1924 р. та УСРР 1925 р. Остаточна втрата Українською республікою суверенітету.

33

НЕП у сільському господарстві. Поступове відродження аграрного сектору економіки. Введення єдиного сільськогосподарського податку у грошовій формі. Зміна соціальної диференціації сільського населення. Звільнення незаможних селян від оплати податків. Збільшення оподаткування заможних селян. Відродження кооперації.

НЕП у промисловості. Впровадження госпрозрахункової трестівської системи в промисловості. Зміни в системі оплати праці робітникам. Розвиток фінансової справи. Грошова реформа 1922 р. Здійснення плану ГОЕРЛО в Україні. Будівництво гідроелектростанцій. Відбудова легкої і харчової промисловості. Розвиток важкої промисловості.

Хлібозаготівельні кризи. «Ножиці цін». Згортання НЕПу. Утвердження одноособової диктатури Й. Сталіна.

Політика коренизації (українізації) та причини її запровадження. Національне відродження в Україні в 1920-х рр. М. Скрипник. Боротьба з «шумкізмом». Ставлення тоталітарного режиму до інтелігенції. Досягнення та прорахунки українізації.

Національно-культурне відродження. Ліквідація неписемності в Україні. Створення мережі українських шкіл. Успіхи в сфері початкової середньої та вищої освіти. Заідеологізованість навчального процесу. Підготовка спеціалістів робітничого походження. Ліквідація університетської освіти і переведення центру наукових досліджень в установи ВУАН (Всеукраїнської Академії Наук).

Література і мистецтво. Літературні організації: «Гарт», «Плуг», «Вапліте» та ін. Видатні прозаїки та поети: І. Микитенко,

М.Хвильовий, Ю. Яновський, М. Зеров, В. Сосюра, П. Тичина,

М.Рильський, та ін. Драматургія та театр. І. Кочерга, М. Куліш, театр Леся Курбаса. Оперне мистецтво. Музика. Я. Ревуцький, М. Верніківський, Г. Верьовка, Б. Лятошинський. Нові тенденції в монументальному мистецтві: Г. Кавалерідзе, М. Бойчук та бойчуківці. Культурно-освітні установи. Клуби. Бібліотеки. Поступове підпорядкування культурної сфери тоталітарному режимові. Антицерковна політика. Утвердження ідеологічного монополізму більшовицької партії.

Тема 32. УСРР в умовах утворення тоталітарного режиму (1929 – 1939 рр.)

Згортання НЕПу. Курс сталінського керівництва на «розгорнуте будівництво соціалізму по всьому фронту».

34

Перехід до директивного планування. Форсування темпів індустріалізації. Проблема накопичення коштів для проведення індустріалізації, та її вирішення. Особливості модернізації української промисловості. Порушення принципу рівноваги, пропорційності в промисловості. Форсований розвиток важкої промисловості і відставання легкої. «Соціалістичні змагання» як більшовицький спосіб інтенсифікації праці. Стаханівський рух. Результати розвитку промисловості в Україні в роки довоєнних п’ятирічок. Введення в дію великих підприємств. Створення потужної індустріальної бази. Репресії проти господарників і спеціалістів. «Шахтинська справа». Ціна та негативні наслідки індустріалізації в Україні.

Хлібозаготівельна криза 1928 – 1929 рр. Перехід до суцільної насильницької колективізації. Відчуження селян від власності. Здійснення гасла «Ліквідація куркульства як класу». Опір селянства. Завершення колективізації основної частини селянських господарств у 1931 – 1932 рр. Відсутність матеріальної зацікавленості у роботі селян в колгоспах. Деградація сільськогосподарського виробництва в одержавлених колгоспах. Державні хлібозаготівлі та їх наслідки. Голодомор 1932 – 1933 рр.: причини, масштаби та наслідки. Позиція партійних і радянських органів. Винищення основи української нації – селянства. Колгоспи в системі командної економіки після 1933 р. Політвідділи МТС і радгоспів.

Утвердження сталінського тоталітарного режиму. Масові репресії в Україні, їх особливості, мета, етапи, форми, наслідки. Судові політичні процеси 1930-х рр. Згортання політики українізації. Боротьба з буржуазним націоналізмом і «націонал-ухиль- ництвом». Сталінська Конституція 1936 р. та конституція УРСР 1937 р. як приклад демагогії тоталітарного режиму.

Умови і результати розвитку української культури у 1930-ті рр. Становлення загальноосвітньої й вищої навчальної школи. Відродження університетської освіти. Діяльність Академії Наук УРСР та втрата її національного характеру. Негативний вплив комуністичної ідеології на розвиток суспільних наук. Здобутки і трагічні наслідки літератури і мистецтва. Творчі спілки 1930-х рр. як засоби ідеологічного контролю більшовицького режиму. Тотальний характер винищення національної культурної еліти. «Розстріляне відродження». Доля кобзарства і лірництва. Театральне мистецтво. Нищення культурних споруд. Ліквідація УАПЦ.

Західноукраїнські землі у міжвоєнний період. Українські землі у складі Польщі: політичне становище та соціально-економічний розвиток. Промисловість. Аграрні відносини. Кооперативний рух. «Осадництво». Пацифікація 1930 р. Національно-визвольна боротьба.

35

Українське національно-демократичне об’єднання (УНДО). Виникнення українського інтеграційного націоналізму. Д. Донцов. Створення Організації українських націоналістів (ОУН). Є. Коновалець. С. Бандера. Репресії польського уряду проти українського населення.

Роль греко-католицької церкви у суспільно-політичному житті. А. Шептицький та Й. Сліпий.

Буковина у складі Румунії. Політика румунського уряду щодо українців Буковини, Подунав’я, Марморощини.

Закарпатська Україна у складі Чехословаччини. Мюнхенська змова 1938 р. Автономія Закарпаття в Чехословаччині – «Підкарпатська Русь». А. Волошин. Утворення Організації Народної Оборони Карпатської Січі (ОНОКС). Вибори до сейму Карпатської України і проголошення її незалежності 15 березня 1939 р. Окупація Закарпаття Угорщиною.

Українське питання у європейській міжнародній політиці напередодні Другої світової війни.

Семінарське заняття №3: Україна між двома війнами (1921 – 1939 рр.) 2 г.

Тема 33. Україна в роки Другої світової війни (1939 – 1945 рр.).

Політика фашистської Німеччини в Європі, загострення міжнародного становища. Початок німецько-радянського зближення. Пакт Молотова – Ріббентропа і секретний протокол до нього. Українські землі у статтях договору. Початок Другої світової війни, її причини, характер, основні етапи. Вступ Червоної Армії на західноукраїнські землі 17 вересня 1939р. Радянсько-німецький договір про дружбу і кордони. Включення Північної Буковини до складу УРСР. Німецька окупаційна влада на Лемківщині, Підляшші та Холмщині. Політика «радянізації» на західноукраїнських землях та її суперечливий характер.

Становище УРСР в 1939 – першій половині 1941 рр. Заходи по забезпеченню обороноздатності СРСР в умовах світової війни.

Напад Німеччини та її союзників на СРСР. Україна в військових та політичних планах Німеччини. Оборонні бої радянських військ в Україні. Катастрофічні поразки та відступ Червоної Армії; причини невдач в початковий період війни. Оборона Києва, Одеси, Севастополя. Бої за Донбас. Захоплення Харкова, південно-західної частини Донбасу.

Наступ німецької армії влітку 1942 р. Цілковита окупація України – розплата армії і народу за політику та прорахунки сталінського тоталітарного режиму.

36

Німецький окупаційний режим, його характер. Адміністративний устрій окупованої України. Дві течії руху Опору в Україні. Діяльність радянських партизанів і підпільників. Націоналістичний рух. Проголошення ОУН Акта відновлення Української держави 30 червня 1941 р. та його наслідки. Утворення та діяльність Української Повстанської Армії (УПА). Нова програма і тактика Організації Українських Націоналістів.

Перемога Червоної Армії під Сталінградом і початок визволення території України. Курська битва і визволення Лівобережної України та Донбасу. Звільнення Харкова від окупантів. Битва за Дніпро і визволення Києва. Розгортання боїв на Правобережній Україні. Корсунь-Шевченківська операція. Перемога в Криму. Визволення західних земель України восени 1944 р. Початок відбудови народного господарства України. Демографічні наслідки війни. Внесок українського народу в розгром нацистської Німеччини.

Семінарське заняття№4: Україна в роки Другої Світової війни – 2 г .

Заліковий модуль 3.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 3. УКРАЇНА У СКЛАДІ СРСР В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХХ СТ.

Тема 34. Україна повоєнна (1945 – середина 50-х рр. ХХ ст.).

Геополітичні наслідки Другої світової війни. Включення УРСР в світову політику як організатора та члена ООН. Участь Української делегації в Паризькій мирній конференції 1947 р. та інших міжнародних конференціях і організаціях. Відносини УРСР з прикордонними державами. Завершення збирання основних етнічних земель в межах єдиної держави. Відмова Сталіна від української етнічної території на захід від лінії Керзона. Україна – Польща: напівпримусовий обмін населенням. Операція «Вісла».

Політика радянської влади на приєднаних західноукраїнських землях. Насильницька колективізація. Розвиток індустрії. Нова хвиля масових репресій громадян України. Церковний собор у Львові у 1946 р. і ліквідація української греко-католицької церкви (УГКЦ). Підпільно-партизанська боротьба ОУН-УПА. Депортація населення західних областей. Репресії сталінського режиму. Л. Каганович в Україні. Чистка національних кадрів.

Наслідки війни і німецько-фашистської окупації в Україні. Відбудова народного господарства: пріоритети, труднощі, методи. Голод 1946 – 1947 рр., його причини і масштаби. Пріоритетний розвиток промисловості групи «А» за рахунок інших галузей.

37

Проблема кадрів. Причини подальшого занепаду сільського господарства України. Результати четвертої п’ятирічки.

Культурне життя. Відбудова системи освіти, культурномистецьких закладів. Ідеологічний наступ сталінізму на культурнонаціональне відродження: його причини, напрямки, гасла. Партійні постанови з питань літератури і мистецтва та їх сучасна оцінка. Репресії та цькування кадрів української науки, літератури та мистецтва, В. Сосюра, М. Рильський, Ю. Яновський, О. Довженко, К. Данькевич та ін. Розгром генетики. Лисенківщина в Україні. Розвиток гуманітарних наук.

Семінарське заняття №5: Україна повоєнна (1945 – середина 50-х років ХХ ст). – 2 год.

Тема 35. Хрущовська «відлига» та її характер в Україні (середина 50-х – середина 60-х років ХХ ст.)

Україна після смерті Й. Сталіна. Спроби лібералізації політичного режиму. Кадрові зміни. Ідеологічна компанія з нагоди 300-річчя Переяславської Ради. Передача РСФСР Кримської області до складу УРСР: мотиви і правова підстава.

Критика культу особи Сталіна. Початок реабілітації жертв сталінських репресій. Послаблення ідеологічного тиску. Реформи М.С. Хрущова, їх суперечливий і непослідовний характер, загальна спрямованість і значення.

Реформи і заходи в економічній сфері щодо удосконалення управління і модернізації промисловості. Децентралізація управління народним господарством. Збільшення республіканської власності у промисловому секторі економіки. Створення територіальних органів управління народним господарством – раднаргоспів.

Спроби подолання кризи в сільському господарстві. Участь України в освоєнні східних регіонів СРСР і цілинних земель. Гальмування темпів розвитку економіки України на початку 1960-х рр.

Особливості розвитку духовної сфери. Реформа середньої та професійно-технічної школи, її наслідки. Успіхи в літературі та мистецтві. «Шістдесятники», їх роль в національно-культурному та громадському житті. Утиски в сфері культури. Розгортання антирелігійної компанії.

Поява дисидентів в Україні: причини, характерні риси, соціальна основа. Л. Лук’яненко, Л. Костенко, В. Симоненко, В. Стус, І. Драч, І. Дзюба, В. Чорновіл та ін. Політичні процеси 1960- х років. «Інтернаціоналізм чи русифікація» І. Дзюби.

38

Загострення ситуації в країні. Зміни в кремлівському керівництві у жовтні 1964 р. та їх наслідки для України.

Семінарське заняття №6: Україна за часів хрущовської «відлиги» – 2 г.

Тема 36. Україна в 60 – 80-х рр. ХХ ст. Криза радянської системи

УРСР в умовах наростання кризових явищ в кінці 1960-х першій половині 1980-х рр. Прихід до влади консервативного керівництва. Зміни у вищому керівництві України. Неосталінізм і Україна. П. Шелест та його книга «Україна наша радянська». Звільнення П.Ю. Шелеста. Подальше обмеження прав України. В.В. Щербицький як провідник русифікаторської політики центру. Основні засади суспільно-політичного життя. Прийняття Конституції СРСР і конституції УРСР. Поглиблення нігілістичного становища до національної самобутності українського народу.

Україна в єдиному народногосподарському комплексі СРСР. Наростання негативних тенденцій в економіці республіки. Економічні реформи 1960 – початку 1980-х років, їх суперечливий і непослідовний характер. Об’єктивна необхідність переводу економіки республіки на інтенсивний шлях розвитку, в умовах науковотехнічної революції. Посилення кризових явищ в економіці. Зниження рентабельності підприємств. Зменшення середньорічних темпів приросту основних показників економічного розвитку республіки. Відсутність завершеного технологічного циклу промислового виробництва УРСР. Деформації в структурі економіки України, хижацька експлуатація її багатств, будівництво хімічних підприємств, атомних електростанцій, погіршення екологічної ситуації. Екстенсивний розвиток сільського господарства, шкідливість компаній щодо ліквідації «неперспективних» сіл. Наростання застійних явищ в соціальному розвитку країни, формування механізму гальмування; поглиблення труднощів у розв’язанні продовольчої, житлової та інших проблем.

Культурне будівництво в Україні в 1960 – 1980-х рр. Загальноосвітня середня школа, спеціальна і вища освіта. Проблема розвитку національної школи. Здійснення обов’язкової середньої освіти.

Наука в Україні. Академія наук УРСР – центр наукових досліджень республіки. Розвиток гуманітарних наук. Неадекватна оцінка проблеми сучасності та історії. Пропаганда неіснуючих

39

досягнень. Переслідування діячів української літератури та мистецтва – О. Гончара, В. Дрозда, Л. Костенко, І. Дзюби, А. Горської та ін.

Дисидентський рух. Причини активації опозиційного руху, його основні напрямки і форми. Зв’язок з попередніми формами українського визвольного руху. В. Чорновіл, І. Дзюба, В. Мороз, В. Стус, А. Марченко та ін. Поширення «самвидаву», репресії проти правозахисників України. Утворення та діяльність Української Гельсінської Групи (УГС). М. Руденко. Релігійне дисиденство. Боротьба за легалізацію української греко-католицької церкви. Посилення переслідувань опозиції в кінці 1970-х – на початку 1980-х рр.. Значення дисидентського руху.

Семінарське заняття №7: Україна в умовах кризи радянського ладу (друга половина 60-х – перша половина 80-х рр.) – 2 год.

Тема 37. Україна в роки перебудови (1985 – 1991 рр.)

Об’єктивна зумовленість потреби докорінних змін у всіх сферах життя республіки. Проголошення «перебудовчих» процесів. Україна в геополітичних планах лідерів перебудови.

Нове мислення у міжнародній політиці. Спроби М.С. Горбачова реформувати суспільство на шляхах прискорення, перебудови, гласності.

Відновлення критики сталінізму. Зростання політичної активності народу. Реабілітація політичних в’язнів. Викриття злочинів тоталітарного режиму. Національне пробудження українського народу. Утворення Народного руху України і перетворення його в опозиційну КПРС силу. Робітничий страйковий рух. Перші кроки в демократизації суспільно-політичного життя і утворення нових політичних партій і громадських об’єднань. Вибори до Верховної Ради УРСР 1990 р. формування парламентської опозиції – «Народної Ради».

Ухвалення Декларації про державний суверенітет України. Курс національно-демократичних сил на затвердження державної і економічної незалежності республіки, створення самостійної держави.

Спроба серпневого (1991 р.) перевороту в Москві і його наслідки для України. Ухвалення Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України (24 серпня 1991 р). Заборона діяльності КПУ. Участь інтелігенції, використання засобів масової інформації на шляху демократизації суспільства, відродження національних традицій, розширення сфери вживання української

40

мови. Активізація релігійного життя. Діяльність греко-католиць- кої церкви в нових політичних умовах, участь української діаспори в державно-творчому процесі.

Погіршення економічного становища. Провал курсу «прискорення» соціально-економічного розвитку та економічної реформи. Дестабілізація економіки, наростання інфляційних процесів, загострення соціальних проблем.

Зрушення в духовній сфері. Спроби реформування загальноосвітньої та вищої школи, їх провал. Посилення інтересу до національної історії та культури. Крах спроб реформувати радянське суспільство.

Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 р.: вибори президента України. Л.М. Кравчук – Президент України. Денонсація Договору 1922 р. про створення СРСР. Розпад Радянського Союзу. Угода про Співдружність Незалежних держав (СНД). Затвердження державної символіки України.

Семінарське заняття №8: Україна в умовах перебудови (1985 – 1991 рр.). – 2 г.

Заліковий модуль 4. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 4. УКРАЇНА В УМОВАХ

НЕЗАЛЕЖНОСТІ Тема 38. Державотворчі процеси умовах незалежності

України. Прийняття Конституції України.

Розгортання державотворчих процесів. Створення правової бази розвитку України як демократичної держави. Реорганізація органів державної влади. Формування атрибутів державності. Зміцнення державних кордонів. Формування Збройних сил і Військово-морського флоту, Національної гвардії, Служби безпеки, митної служби. Діяльність центральних органів влади – Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів. Проблема унітаризму і федерації в умовах регіонально-політичних і регіональноекономічних відмінностей в Україні. Автономія Республіки Крим. Вибори до Верховної Ради України у 1994 р. Обрання Президентом України Л.Д. Кучми у 1994 р. Його соціально-економічна і політична платформа. Кроки по їх реалізації. Підготовка і затвердження Конституції України 1996 р. Законодавча та виконавча влада в Україні, місце в ній інституту президентства. Вибори до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]