Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Voronova_Istoria

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
623.14 Кб
Скачать

21

Перехід всієї повноти влади в Україні до Малоросійської колегії: збільшення податків, та політика нової установи.

Початок контрреформ після смерті Петра І в 1725 р. Припинення діяльності Малоросійської колегії та реставрація українського гетьманства.

Обрання гетьманом миргородського полковника Д. Апостола 1727 – 1734 рр. «Решительные пункты» 1728 p. Нові обмеження автономії з боку російського уряду. Внутрішня політика гетьмана: формування генеральної старшини, зміни в оподаткуванні, судочинстві та торгівлі, проведення слідства про маєтності.

Смерть Д. Апостола та запровадження «Правління гетьманського уряду» в 1734 – 1750 рр. Склад, повноваження та постанови нового уряду. Укладення нового законодавчого кодексу «Права за якими судиться малоросійський народ». Участь українського населення у будівництві Української лінії та на фортифікаційних роботах за межами України.

Повернення запорозьких козаків з Олешківської Січі та заснування Нової Січі 1734 – 1775 рр. Територія та адміністративний устрій Січі. Наслідки русько-турецької війни 1735 – 1739 рр. для українського населення.

Прохання старшин про повернення гетьманської влади в Україні. Обрання нового гетьмана К. Розумовського 1750 – 1764 рр. та розпуск «Правління гетьманського уряду». Внутрішня політика гетьмана: універсал 1760 р. про заборону самовільного переходу селян від одного пана до іншого, піднесення шляхетського стану, судова реформа 1760 – 1763 рр., військова реформа, діяльність в культурній галузі. Участь українського населення у Семирічній війні Росії з Прусією. Відмова К. Розумовського від гетьманства за наказом імператриці Катерини ІІ.

Семінарське заняття №2: Гетьманування К. Розумовського - 2 год.

Тема 16. Політичне становище та соціально-економічний розвиток Слобідської України XVII – XVIII ст.

Протистояння між Річчю Посполитою та Російським царством за слобідські землі. Розподіл кордонів між двома державами. Російська варта та заселення території вихідцями з Речі Посполитої. Масове заселення Слобожанщини під час Національновизвольної війни. Виникнення перших крупних міст, містечок та селищ. Адміністративно-територіальний поділ Слобідської Украї-

22

ни. Формування слобідських полків. Царські жалувані грамоти. Боротьба з татарами.

Правовий статус Слобожанщини в Російській імперії.

Суспільно-політичний устрій. Стани населення та їх співвідношення. Національний склад мешканців.

Економічний розвиток Слобожанщини: торгівля, ярмарки, торгівельні шляхи, ремісництво.

Заліковий модуль 2.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2. ЛІКВІДАЦІЯ АВТОНОМНОГО УСТРОЮ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ

Тема 17. Втрата автономії Лівобережної та Слобідської України

Створення Малоросійської колегії у 1764 р. Склад та діяльність нового уряду. Уніфікація діловодства. Перехід повноважень Генеральної військової канцелярії та підпорядкування інших центральних органів Гетьманщини департаментам Малоросійської колегії. Створення Вотчинних справ департаменту, ревізія «вільних» і рангових маєтків, секуляризація церковних маєтків. Зміни в податковій системі. Скликання законодавчої комісії для складання нового Уложення законів 1767 – 1774 рр.

Адміністративно-територіальні зміни в Україні: скасування полково-сотенного устрою України та утворення нових губерній, заміна губерній на намісництва. Перетворення слобідських козацьких полків на регулярні гусарські, а лівобережні – на кавалерійські регулярні полки. Протести слобідських полковників проти реорганізації козацьких полків на регулярні військові частини, розправа над повстанцями.

Наказ 1783 р. про закріпачення селян Слобожанщини та Лівобережної України. Зрівняння в правах козацької старшини та російського дворянства, видання «Жалуваної грамоти дворянству».

Україна за часів імператора Павла 1796 – 1801 рр.

Семінарське заняття №3: Перетворення України на складову частину Російської імперії – 2 год.

Тема 18. Ліквідація Запорозької Січі. Заселення Південної України та Криму

Утворення Новоросійської губернії у 1764 р. з центром у Кременчуці, адміністративно-територіальний поділ губернії. Видання «Плану заселення Новоросійської губернії». Роздача земель на нових територіях. Створення російським урядом Нової Сербії та Слов’яно-Сербії, розміщення на їх території регулярних полків. Національний склад мешканців на нових землях.

Відношення Російського уряду до Запорозької Січі. Учать запорожців у російсько-турецькій війні 1768 р. – 1774 рр. наслідки Кючук-Кайнарджийського миру. Курс російського уряду на повне

23

знищення Запоріжжя. Рішення про ліквідацію Січі у 1775 р. Суд над козацькою старшиною. Останній кошовий отаман Січі П. Калнишевський та його заслання. Подальша доля козацтва, створення Чорноморського та Катеринославського козацького війська. Заснування Задунайської Січі.

Царський маніфест 1783 р. про приєднання Криму. Оволо-

діння російськими військами Кримом, переселення татар, заміна татарської адміністрації на російську. Війна Туреччини з Росією 1787 – 1791 рр., участь у ній козацьких полків. Умови Ясського мирного договору. Започаткування Кубанського козацтва.

Соціально-економічний розвиток України у другій половині XVІІІ ст.: сільське господарство, розвиток промисловості, торгівельна галузь. Зміни в соціальній структурі та національному складі населення України. Будівництво нових міст: Миколаєва, Катеринослава, Олександрівська, Одеси, Херсону, Севастополя та ін. Введення кріпацтва на півдні України.

Тема 19. Правобережна Україна у XVIIІ ст.

Участь закарпатського населення у Визвольній війні угорців 1703 – 1711 рр. Військові дії на Закарпатті. Боротьба проти кріпацтва. Розгром повстанської армії та її капітуляція.

Гайдамацький рух у першій половини XVIIІ ст. його причини, характер та форми боротьби. Самовільне проголошення селян козаками, втечі на Запоріжжя, Дон. Гайдамацьке повстання 1734р. його причини, керівники та територія. Перехід колишнього ватажка повстанців С. Чалого на бік польського уряду та його страта на Запоріжжі. Розгромлення повстанських загонів у 1736р. Повстання гайдамаків 1750 р. Коліївщина 1768 р. М. Залізняк та І. Гонта. Придушення гайдамацького руху.

Причини активізації руху опришків на Закарпатті та Північній Буковині, О. Довбуш. Поділи Польщі та перехід Закарпаття, Галичини і Буковини під владу Австрії, а Правобережної України, Поділля і Західної Волині до Російської імперії.

Семінарське заняття №4: Антифеодальна боротьба на Правобережній Україні – 2 год.

Тема 20. Розвиток української культури XVIII ст.

Матеріальна культура українців: вдосконалення знарядь праці, зміни засобів пересування, розвиток усної народної творчості. Освіта в Україні. Початкові школи на Лівобережжі: їх чисельність та кількість учнів. Відкриття народних училищ. Шкільна справа в Правобережній Україні. Занепад братських шкіл. Утворення німецькомовних шкіл в Галичині. Шкільна реформа Йосифа ІІ. Діяльність

24

приходських шкіл. Шкільні підручники. Відкриття нових колегій. Вища освіта в Україні.

Книгодрукування, література та мистецтво. Друкарні КиєвоПечерської та Почаївської лавр. Приватні друкарні. Видання світських та духовних книжок. Діяльність та вчення Г. Сковороди, його вплив на розвиток філософської думки в Україні. Розвиток історичної науки: видання історичних праць та літописів. Поява нової української літератури. Творчість І. Котляревського.

Розвиток архітектури та містобудування.

Заліковий модуль 3. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 7. УКРАЇНА У ХІХ СТ.

Тема 21. Українські землі у складі Російської імперії у ХІХ ст.

Українські землі під владою Російської імперії: територія, чисельність населення, адміністративно-територіальний устрій. Мілітаристська політика Олександра І в Україні. Заснування військових поселень, територія їх розташування та особливості організації. Війни Російської імперії з Іраном, Швецією та участь у них українського населення. Україна в російсько-турецькій війна 1806 – 1812 рр.

Демографічні зміни в Україні. Загальна кількість населення. Відсоткове співвідношення мешканців міст та селищ. Соціальний поділ мешканців України.

Адміністративний устрій земель Правобережної України, які були приєднані після розділів Польщі до Російської імперії. Соціально-економічний розвиток цих земель. Проведення урядом інвентарної реформи на Правобережжі 1847 – 1848 рр. її суть та наслідки. Виступи селян під проводом У. Кармалюка.

Економічний розвиток українських земель, криза кріпосництва. Стан сільського господарства. Указ про «Вільних хліборобів». Погіршення становища державних селян та проведення реформи управління державними селянами. Розвиток капіталістичних відносин та торгівлі.

Війна Росії з Францією. Плани Наполеона щодо українських земель. Відношення української інтелігенції до Франції. Формування в Лівобережній Україні козацьких полків їх дислокація та чисельність. Окупація наполеонівськими війська частини Волинської губернії. Встановлення терористичного режиму на окупованих землях. Збройний опір місцевого населення окупаційним військам. Продовольча, фуражна, грошова допомога України російській армії, виробництво зброї та боєприпасів. Закінчення війни та перетворення козацьких полків на регулярні уланські.

25

Посилення реакційної політики царизму. Активізація сус- пільно-політичного і національного руху. Просвітництво на Україні. В.Каразін, О.Паліцин, В.Пассек, їх діяльність. Виникнення таємних організацій. Створення масонських лож: «Любов до істини», «Ложа об’єднаних слов’ян»: їх засновники, програма та сфера діяльності. В. Лукашевич і його «Малоросійське товариство».

Заснування таємних політичних товариств «Союз порятунку» та «Союз благоденства»: їх склад, програмні положення та діяльність. Утворення Південного та Північного товариств. Керівники, учасники та програмні положення товариств: «Конституція» та «Руська правда». Основний зміст програмних документів, їх схожі та відмінні риси. Виникнення Товариства об’єднаних слов’ян. Спроби державного перевороту в Петербурзі. Повстання Чернігівського полку в Україні. Причини невдач повстання та історичне значення декабристських організацій. Посилення реакційної політики царизму.

Особливості суспільно-політичного руху другої чверті ХІХ ст. Перший етап національного відродження в Україні. Становлення Харкова як осередка культурного життя Лівобережної України. Поширення інтересу до історії українського народу. Піднесення української літературної мови, українських п’єс, оповідань тощо. Заснування Київського університету. Літературна діяльність Т. Шевченка.

Російсько-турецька війна 1828 – 1829 рр. і Україна. Формування Азовського та Дунайського козачих військ.

Заснування Кирило-Мефодіївського товариства. Склад організації, програмні документи. Ідеологія організації. Точки зору щодо першочергового завдання товариства. Ліквідація товариства та його історичне значення.

Кримська війна 1854 – 1855 рр. та Україна. Оборона Севастополя. Завершення війни та поразка Російської імперії. Вплив Кримської війна на погіршення становища народних мас в Україні.

«Київська козаччина». «Похід селян у Таврію за волею».

Причини, які призвели до реформування внутрішнього устрою країни. Створення Головного комітету у селянських справах. Видання лютневого царського маніфесту 1861 р. та його основні положення. Умови звільнення селян в Україні. Запровадження тимчасовозобов’язаного стану селян. Розмір селянських наділів та виплат за землю. Умови звільнення дворових селян. Особливості звільнення селян дрібнопоміщицьких маєтків. Умови звільнення безземельних фабричних людей. Протести селян проти запропонованої форми звільнення. Проведення реформи в різних регіонах України: Лівобережжі, Правобережжі, Півдня.

26

Земська та міська реформи: їх суть та проведення в Україні. Судова реформа: введення безстанового суду. Військова реформа: етапи проведення. Фінансова реформа. Цензурна реформа. Шкільна реформа. Збереження кріпосницьких пережитків в післяреформений час.

Вплив реформ на економіку селянського господарства. Розвиток капіталістичних відносин. Збільшення малоземельних селян. Частка сільськогосподарської продукції України в Російській імперії. Сільськогосподарські культури. Розвиток тваринництва. Розвиток економіки країни. Розвиток банківської системи. Розвиток транспорту, залізничне будівництво, водний транспорт. Розвиток промисловості, міст та торгівлі. Збільшення населення, зміни в соціальній структурі населення.

Активізація суспільно-політичного та національного руху. Поширення ліберальних, соціалістичних, анархістських ідей. Діяльність російських народників в Україні. Другий етап українського національного відродження. Українські громади і їх діяльність. Українофільство. В. Антонович як ідеолог «хлопоманства». Діяльність М.П. Драгоманова. Утворення молодих громад.

Репресії царизму. Валуєвський циркуляр. Емський указ. Занепад українофільства. Братство тарасівців. «Молода Україна».

Польське визвольне повстання 1863 р. та його поширення в Правобережній Україні. Зародження народницької ідеології. Народницькі гуртки, «Київська комуна». Створення революційної організації «Земля і воля». Чигиринська змова. Утворення терористичної організації «Народна воля». Земський ліберальноопозиційний рух.

Семінарське заняття №5: Суспільно-політичний рух в Україні в першій половині ХІХ ст. – 2 год.

Семінарське заняття №6: Активізація національного руху в Україні в другій половині ХІХ ст. – 2 год.

Тема 22. Західноукраїнські землі у складі Австрійської імперії у ХІХ ст.

Територія західноукраїнських у складі Австрійської монархії, адміністративно-територіальний устрій та населення. Органи міського управління. Економічний розвиток українських земель: сільське господарство, промисловість, торгівля. Антикріпосницькі виступи селян на Правобережжі. Форма селянської боротьби. Виступи селян Буковини на чолі з Лук’яном Кобилицею.

Активізація суспільно-політичного руху. «Народні будителі» на Західній Україні. Створення Клерикального товариства, мета та діяльність товариства. Участь українців у польському національному русі. Формування у Львові гуртка «Руська трійця»: її учасники, програма організації та діяльність. Видання збірки «Русалка Дністрова».

27

Революційні події 1848 – 1849 рр. і Україна. Національне українське питання під час революційних подій. Учасники націо- нально-визвольного руху. Створення у Львові Головної Руської Ради (ГРР). Функції та повноваження нового уряду. Цілі та завдання ГРР. Проголошення конституційної монархії в Австрійській імперії. Українці в імперському парламенті. «Галицько-руська матиця» – завдання та діяльність закладу. Демократичні реформи у суспільному житті Франца Йосифа. Скасування кріпацтва в західноукраїнських землях.

Буковина і Закарпаття.

Москвофіли і народовці. Розвиток радикального руху, І.Я. Франко. Русько-українська радикальна партія, її програма, склад, друковані органи. Роль Ю. Бачинського у національному русі. Робітничий та селянський рухи. Утворення української соціалдемократичної партії. Діяльність культурно-освітньої організації «Просвіта» та Літературного товариства ім. Т.Г. Шевченка. Створення спортивних товариств «Січ», «Сокіл», «Пласт» та ін.

Тема 23. Культура України ХІХ ст.

Загальна характеристика української культури в ХІХ ст. Розвиток освіти. Введення «Попередніх правил народної освіти». Початкова освіта, середня та вища. Створення нових університетів в Україні. Зміни в сфері освіти в післяреформений період. Університетська наука. Наукові товариства. Освіта в західноукраїнських землях.

Розвиток української науки: математики, філології, хімії, історії та ін. Видатні українські науковці: М. Максимович, М. Пирогов, Д. Бантиш-Каменський, М. Костомаров, О. Ляпунов, М. Бекетов, І. Мечников, В. Антонович, Д. Багалій, М. Драгоманов, М.Грушевський, О.Єфіменко, Д.Яворницький та ін.

Розвиток української літературної мови: Т. Шевченко, П. Куліш, І. Котляревський та ін. Піднесення української літератури, її характерні риси. Марко Вовчок, П.Мирний, І. Нечуй-Левицький, І.Франко, П.Грабовсбкий, С.Руданський. Мистецтво. Становлення національного театру. М.Кропивницький, Ю.Федькович, М.Старицький, І.Карпенко-Карий, М.Заньковецька. Перша українська професійна трупа. Музичне мистецтво. С.Гулак-Артемовський, М.Лисенко, М.Вербицький. Образотворче мистецтво, його жанри. Творчість К.Трутовського, М.Пимоненка, С.Світославського, С.Васильківського, М.Івасюка. Архітектура. Народна творчість. Образотворче мистецтво та архітектура. Мистецтво кобзарів.

Заліковий модуль 4.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 4. УКРАЇНА НА ПОЧАТКУ ХХ СТ. Тема 24. Соціально-економічний та політичний розвиток

українських земель на початку ХХ ст.

28

Концентрація виробництва. Збільшення іноземного капіталу. Соціальне становище робітників. Сільське господарство на початку ХХ ст. та становище селянства. Економічний розвиток регіонів України. Економічна криза в перших роках ХХ ст. Монополізація промисловості.

Поширення революційного руху на початку ХХ ст. Харківська маївка 1900 р. Демонстрації та страйки в крупних містах України. Селянські рухи. Земсько-ліберальний рух. Студентський рух. Діяльність загальноросійських політичних партій в Україні: РСДРП, Бунд, Есери, Кадети та ін.

Політичний етап національного відродження. Виникнення українських політичних партій – ліберальних, соціал-демократич- них, націонал-радикальних. Партійні лідери, склад партій, програмні документи, методи боротьби, видавнича партійна діяльність.

Адміністративно-територіальний устрій та економічний розвиток західноукраїнських земель у складі Австро-угорської імперії. Соціально-політичне життя в західноукраїнських землях. Діяльність організації «Просвіта». Кооперативний рух.

Семінарське заняття №7: Виникнення українських політичних партій – 2 г.

Тема 25. Революція 1905 – 1907 рр. та політична реакція уряду

Розстріл мирної демонстрації в Петербурзі 9 січня 1905 р. та початок революції. Страйки в Україні взимку та весною 1905 р., селянські виступи. Причини і характер революції 1905 – 1907 рр. Українські політичні партії в першій революції. Літні страйки та виступи в 1905 р. Повстання на броненосці «Потьомкін». Всеукраїнський жовтневий політичний страйк. Видання царського маніфесту від 17 жовтня 1905 р. Розгортання робітничого та селянського руху. Виступи в армії та на флоті. Повстання в Харкові Олександрівську, Донбасі та ін. Піднесення українського національного руху. М.Грушевський, В.Винниченко, С.Петлюра, Є.Чикаленко. Виникнення україномовної преси, «Просвіт». Активізація кооперативного, профспілкового руху. Створення в І та ІІ Державних думах української парламентської групи. Революційні виступи в Україні у 1906 – 1907 рр. Причини поразки революції та її значення.

Третьочервнева монархія та Україна. Аграрна політика Столипіна та її проведення в Україні. Передання земель з общинного у приватне землеволодіння на Лівобережжі, Правобережжі та Криму. Діяльність селянського банку. Переселення селян до Сибіру, Кавказу та Середньої Азії. Наслідки столипінської аграрної реформи в України.

Соціально-економічний розвиток України напередодні Першої світової війни. Становище в промисловості та сільському господарстві. Розвиток торгівлі. Соціальне становище робітників та селян, піднесення революційного руху. ІІІ та IV Державна думи і українське питання. Політична криза. Переселення українців в

29

межах Російської держави та закордон (Канада, Бразилія, Аргентина та ін.). Причини, характер та масштаби переселень.

Семінарське заняття №8: Столипінська аграрна реформа та її проведення в Україні – 2 год.

Тема 26. Україна в роки Першої світової війни

Українські землі в планах воюючих держав. Відношення до війни різних політичних партій та верств населення. Діяльність політичних партій України в перші роки війни.

Воєнні дії 1914 р. Галицька битва. Хід воєнних дій в 1915 р. Наступ Південно-західного фронту в 1916 р. Брусиловський прорив.

Діяльність російської адміністрації в Галичині. Громадський рух в Східній Галичині. Загальна Українська рада, К. Левицький. Формування та діяльність легіону Українських січових стрільців. Союз визволення України (СВУ). Громадськість і політичні організації Наддніпрянської України в роки Першої світової війни. Діяльність та декларація Товариства українських поступовців (ТУП). Активізація російських політичних партій в Україні в роки війни. Вплив війни на економік на сільське господарство, погіршення становища робітників та селян.

Особливості і тенденції розвитку української культури на початку ХХ ст. Народництво і модернізм. «Нова школа» в українській прозі. Творчість Л. Українки, М. Вороного, Б. Лепкого, М. Коцюбинського, В. Стефаника. Театральне та музичне мистецтво. Живопис. Архітектура. Зародження кіномистецтва в Україні.

ІІІ КУРС Заліковий модуль 1.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. НАЦІОНАЛЬНО-ДЕМОКРАТИЧНА РЕВОЛЮЦІЯ. БОРОТЬБА ЗА ДЕРЖАВНІСТЬ В УКРАЇНІ (1917 – 1920 РР.).

Тема 27. 1917 рік в Україні: відродження державності україснкього народу

Лютнева революція 1917 р. в Росії. Політичне становище в Україні після повалення царизму. Система влади в українських губерніях після утворення в Петрограді Тимчасового уряду. Виникнення рад робітничих, селянських і солдатських депутатів. Піднесення національно-визвольного руху в Україні. Проблема державності України та ставлення до неї різних політичних сил. Утворення Української Центральної Ради (УЦР), її еволюція та соціальна база. М.С. Грушевський, В.К. Винниченко. Українські політичні парті, їх програми. Всеукраїнський національний конгрес (квітень 1917 р.), курс на автономію України у складі демократичної Російської держави.

Взаємовідносини УЦР з Тимчасовим урядом. Військові, селянські та робітничі з’їзди. І Універсал Центральної Ради. Утво-

30

рення Генерального Секретаріату. ІІ Універсал УЦР. Поглиблення економічної кризи та погіршення становища трудящих України влітку – восени 1917 р. Корніловський заколот та Україна.

Більшовицьке повстання у Петрограді у жовтні 1917 р. Боротьба проти органів Тимчасового уряду в Україні. ІІІ Універсал УЦР. Проголошення Української Народної республіки. Програма соціально-економічних перетворень. Підсумки виборів до Всеросійських Установчих зборів в Україні. Перший Всеросійський з’їзд рад у Києві Загострення боротьби за владу в Україні. Проголошення у Харкові радянської влади в УНР. Вторгнення російських більшовицьких загонів з Росії. Бій під Крутами. IV Універсал Центральної Ради та проголошення незалежності УНР.

Україна в політичних планах воюючих держав та завершальному етапі Першої світової війни. Участь представників УНР в мирних переговорах у Брест-Литовському. Ви дроблення концепції зовнішньополітичної стратегії УНР. Підписання мирного договору з країнами Четвертного Союзу у Брест-Литовському. Військова допомога центральних держав у звільнені України від більшовицьких військ. Повернення УЦР до Києва та її криза навесні 1918 р. Прийняття Конституції УНР. Значення УЦР та причини її поразки.

Тема 28. Українська держава гетьмана П. Скоропадського (квітень – грудень 1918 р.).

Гетьманський переворот. Гетьман П.П. Скоропадський. Формування уряду та адміністративного апарату. Розвиток промисловості та становище робітничого класу. Фінансова політика уряду. Збройні сили Української держави. Аграрне питання у внутрішній політиці держави гетьмана П. Скоропадського. Національно-куль- турна політика. Утворення Української Академії Наук. Заходи гетьманату у релігійній сфері.

Міжнародно-правовий статус Української держави. Відносини України з державами Центрального блоку: Німеччиною, АвстроУгорщиною, Болгарією, Туреччиною. Проблема об’єднання українських земель у складі єдиною держави. Мирні переговори 1918 р. у Києві з Радянською Росією. Відношення Української держави з Білорусією та Доном, «Кримське» та «Бессарабське» питання у зовнішній політичні П. Скоропадського. Організація дипломатиної служби Української держави.

Становлення українських політичних сил до гетьманату. Формування антигетьманських політичних союзів. Утворення Директорії як органу повстання. Повстансько-партизанська бороть-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]