Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T-5.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

4. Порядок видачі, зупинення дії та анулювання лі­цензії на здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами

Процедуру та умови видачі ліцензії на провадження діяльності з торгівлі цінними паперами, її переоформлення, видачі дубліката та копії ліцензії, перелік документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії та її переоформлення, видачу дубліката та копії ліцензії, підстави відмови у видачі ліцензії – все це встановлює підзаконний нормативний акт – Порядок та умови видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії, затверджений рішенням ДКЦПФР від 26 травня 2006 р. № 345.

Для отримання ліцензії на здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами заявник надає НКЦПФР заяву про видачу ліцензії, до якої додає документи, вичерпний перелік яких установлений вказаним Порядком, а саме:

1) виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо заявника;

2) копія установчого документа заявника;

3) аудиторський висновок про сплату статутного капіталу (крім банку);

4) для банку – довідка Нацбанку про розмір зареєстрованого та фактично сплаченого статутного капіталу, копії банківських ліцензій;

5) довідка про власників заявника (для акціонерного товариства – щодо власників, які володіють понад 5 % його статутного капіталу);

6) довідка про юридичних осіб, у яких заявник має частку понад 5 %;

7) довідка про зареєстровані власні випуски цінних паперів заявника;

8) документи, що підтверджують право власності (користування) на приміщення, де буде провадитись професійна діяльність; документи про наявність необхідного обладнання (комп’ютерів, засобів зв’язку) і програмного комплексу;

9) документи щодо керівника, керівних посадових осіб, головного бухгалтера та фахівців заявника за встановленими вимогами;

10) копії балансу та звіту про фінансові результати за останній звітний рік;

11) копія документа, що підтверджує сплату штрафних санкцій, якщо такі накладались протягом останнього року за правопорушення на фондовому ринку;

12) копія затвердженої організаційної структури заявника з доданням відомостей щодо структурних підрозділів, працівники яких безпосередньо здійснюють окремі види професійної діяльності;

13) довідка про спеціалізовані структурні підрозділи, що провадять професійну діяльність на фондовому ринку та мають інше місцезнаходження;

14) копія платіжного документа про внесення плати за видачу ліцензії.

Ліцензію на провадження професійної діяльності з торгівлі цінними паперами може отримати тільки господарське товариство, операції з цінними паперами для якого становлять виключний вид діяльності, що повинно бути відображено в його установчому документі. Статутний капітал торговця цінними паперами при його створенні повинен бути сплачений виключно за рахунок грошових коштів у зазначених вище розмірах (для дилерської діяльності не менш 500 тис. грн., для брокерської не менш 1 млн. грн., для андеррайтингу та управління цінними паперами не менш 7 млн. грн.). Збільшення статутного капіталу повинно бути сплачено також грошовими коштами, що повинно підтверджуватися відповідним документом банку.

Ліцензію на провадження професійної діяльності з торгівлі цінними паперами може бути видано банку, створеному у формі публічного акціонерного товариства, у статуті якого передбачені відповідні види діяльності з торгівлі цінними паперами, а мінімальний розмір статутного капіталу та фінансовий стан банку повинні відповідати вимогам, встановленим Нацбанком.

Ліцензію на провадження діяльності з торгівлі цінними паперами не може одержати торговець цінними паперами (у тому числі банк), у статутному капіталі якого частка іншого торговця цінними паперами перевищує 10 %, або його частка у статутному капіталі іншого торговця цінними паперами перевищує 10 %.

Керівні посадові особи торговця цінними паперами (зокрема банку), його відокремлених підрозділів, фахівці, які безпосередньо здійснюють діяльність з торгівлі цінними паперами, повинні бути сертифіковані згідно з Положенням про сертифікацію осіб, що здійснюють професійну діяльність з цінними паперами в Україні, затвердженим рішенням ДКЦПФР від 29 липня 1998 р. № 93.

Порядок та умови видачі ліцензії... від 26 травня 2006 р. № 345 встановлює кваліфікаційні вимоги щодо кількості сертифікованих фахівців для різних видів торговців цінними паперами, а також вимоги щодо реєстрації в установленому порядку власних випусків цінних паперів заявника та ряд інших вимог.

НКЦПФР повертає заяву про видачу ліцензії та відповідні документи без розгляду, якщо: 1) заява підписана особою, яка не має на це повноважень; 2) документи оформлені з порушенням установлених вимог; 3) наданий неповний перелік документів; 4) у НКЦПФР наявне судове рішення, що забороняє видачу ліцензії заявнику, та/або постанова про відкриття виконавчого провадження щодо виконання такого рішення; 5) не надана електронна форма документів у визначеному форматі. Про залишення заяви без розгляду заявник повідомляється у письмовій формі із зазначенням підстав. Після усунення причин, що були підставою для залишення заяви про видачу ліцензії без розгляду, заявник може повторно подати таку заяву. НКЦПФР має право протягом строку розгляду заяви про видачу ліцензії та відповідних документів здійснювати перевірку достовірності відомостей, які зазначені у цих документах.

НКЦПФР приймає рішення про видачу ліцензії або про відмову в її видачі у строк не пізніше ніж тридцять календарних днів від дати надходження заяви про видачу ліцензії. У рішенні про відмову у видачі ліцензії обов’язково зазначаються підстави такої відмови з відповідним обґрунтуванням. Підставами для відмови у видачі ліцензії є: 1) недостовірність даних у заяві та документах, поданих заявником для отримання ліцензії; 2) невідповідність заявника вимогам, установленим для отримання ліцензії. Рішення про відмову у видачі ліцензії може бути оскаржено в судовому порядку.

Порядок та умови видачі ліцензії... від 26 травня 2006 р. № 345 також регламентує порядок видачі копії ліцензії, порядок переоформлення ліцензії, порядок видачі дубліката ліцензії.

За видачу ліцензії справляється плата в розмірі, встановле­ному рішенням ДКЦПФР від 8 листопада 2011 р. № 1615 „Про встановлення розмірів плати за надання Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку адміністративних послуг”.

Порядок зупинення дії та анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності з торгівлі цінними паперами регламентується Порядком зупинення дії та анулювання ліцензії на окремі ви­ди професійної діяльності на фондовому ринку, затвердженим рі­шенням ДКЦПФР від 23 червня 2006 р. № 432.

НКЦПФР у разі виявлення порушення торговцем вимог законодавства щодо цінних паперів, у тому числі нормативно-правових актів НКЦПФР, що регулюють його діяльність на ринку цінних паперів, накладає на торговця одну із санкцій відповідно до Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених рішенням ДКЦПФР від 11 грудня 2007 р. № 2272, та/або виносить розпорядження про усунення порушення законодавства щодо цінних паперів.

Зупинення дії ліцензії застосовується за відповідною постановою про накладання санкції за такі правопорушення на ринку цінних паперів: неподання встановлених адміністративних даних більше двох разів протягом звітного року; здійснення операцій торговцями з купівлі-продажу (міни) цінних паперів з порушенням обов’язку виконання таких операцій на найвигідніших та пріоритетних умовах для клієнта та деякі інші. При усуненні порушень, які стали підставою для зупинення дії ліцензії, торговець зобов’язаний надати НКЦПФР звіт з переліком проведених заходів та документів, які підтверджують усунення порушень, не пізніше 20 робочих днів до закінчення строку зупинення дії ліцензії. За підсумками розгляду звіту НКЦПФР може прийняти рішення про поновлення дії ліцензії, а в разі неусунення порушень та ненадання звіту – про її анулювання.

Підставами для анулювання ліцензії є: 1) заява ліцензіата про анулювання ліцензії; 2) відкликання ліцензії на здійснення банківських операцій – для банків; 3) виявлення недостовірних відомостей у документах, поданих заявником для одержання ліцензії; 4) встановлення факту передачі ліцензії (її копії) іншій особі для провадження професійної діяльності; 5) повторне порушення ліцензіатом законодавства про цінні папери; 6) акт про відсутність ліцензіата за зазначеним у ліцензії місцезнаходженням; 7) неможливість ліцензіата забезпечити виконання ліцензійних умов; 8) нездійснення ним ліцензованої діяльності протягом року; 9) подання Антимонопольного комітету у зв’язку з вчиненням ліцензіатом порушення законодавства про захист економічної конкуренції та деякі інші. Рішення про анулювання ліцензії може бути оскаржено в судовому порядку.

У разі анулювання ліцензії торговець цінними паперами зобов’язаний: припинити здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами, повідомити про це всіх своїх клієнтів та саморегулівну організацію, членом якої він є, повернути клієнтам усі документи, належні їм кошти та цінні папери, а також вжити усіх необхідних заходів для забезпечення захисту прав своїх клієнтів, що можуть бути порушені у зв’язку з анулюванням ліцензії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]