Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5k_Metod_vkaz_vki_do_diplomnikh_rob_Zayts_Malyuta_12.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
359.94 Кб
Скачать

2. Структура, зміст та організація виконання дипломної роботи

2.1.Структура дипломної роботи

Кожна дипломна робота повинна бути індивідуальною самостійною працею, яка має свої особливості, зумовлені темою, об’єктом дослідження, теоретичною підготовкою курсанта (слухача), наявністю першоджерел та фактичного матеріалу.

Перелік документів, які представляються курсантом (слухачом) до захисту дипломної роботи за спеціальністю “Міжнародна економіка ”:

1. Дипломна робота, яка повинна бути підписана автором, керівником та завідувачем кафедри (при переплетенні в кінці роботи необхідно підклеїти конверт, в який мають бути вкладені відгук наукового керівника та зовнішня рецензія спеціаліста за фахом, а також диск з електронним варіантом роботи).

2. Відгук наукового керівника (Додаток Д).

3.Зовнішня рецензія спеціаліста за фахом, або від установи (організації), на базі якої проводилося дослідження (Додаток Ж).

Підписана і завізована робота разом з усіма документами та її електронним варіантом не пізніше ніж за 10 днів до захисту здається на кафедру міжнародної економіки.

Порушення цього терміну є підставою для недопущення курсанта (слухача) до захисту дипломної роботи.

Дипломна робота має містити такі структурні елементи:

  • обкладинку;

  • титульний аркуш (Додаток А);

  • завдання на дипломну роботу (Додаток Б);

  • реферат (Додаток В);

  • зміст (Додаток Г);

  • перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів (за потреби).

  • вступ;

  • розділи;

  • висновки;

  • список використаних джерел;

  • додатки.

Кожний структурний елемент починається з нової сторінки.

2.2. Вимоги до структурних елементів дипломної роботи

Дипломні роботи повинні будуватися на основі єдиних вимог державних стандартів та мати таку структуру:

Титульний аркуш є першою сторінкою дипломної роботи. Він має єдину форму і оформлюється відповідно до зразка (Додаток А).

Назва теми дипломної роботи на титульному аркуші має точно відповідати формулюванню теми у наказі ректора академії та індивідуальному завданні на дипломну роботу.

Завдання на дипломну роботу. Завдання на дипломну роботу заповнюється на пк за зразком (Додаток б).

Реферат – короткий виклад суті дипломної роботи, який розкриває її основну ідею та практичне значення. Реферат призначений для ознайомлення з роботою, тому повинен бути стислим, інформативним і містити відомості, які дозволяють зацікавленим особам прийняти рішення щодо доцільності читання всієї роботи. Обсяг реферату – не більше однієї сторінки формату А4.

Реферат повинен містити:

  • відомості про обсяг, структуру роботи, кількість рисунків, таблиць, додатків, кількість джерел згідно з переліком посилань.

  • текст реферату;

  • перелік ключових слів.

Текст реферату повинен відбивати подану у роботі інформацію, як правило, у такій послідовності:

  • об'єкт та предмет дослідження;

  • мета роботи;

  • методи дослідження;

  • результати та їх новизна;

  • основні економічні характеристики та показники, що мають бути досягнуті після впровадження результатів роботи;

  • ступінь впровадження;

  • рекомендації щодо використання результатів роботи;

  • галузь застосування;

  • економічна ефективність;

  • значущість роботи та висновки.

Ключові слова, що є визначальними для розкриття суті наукової роботи, вміщують після тексту реферату. Перелік ключових слів містить від 5 до 15 слів (словосполучень), надрукованих великими літерами в називному відмінку в рядок через коми. Приклад складення реферату наведено в додатку В.

Зміст (план) роботи. Слово “ЗМІСТ” записується у вигляді заголовка (симетрично тексту) прописними літерами. До змісту включають: вступ; послідовно перелічені назви всіх розділів, підрозділів, пунктів і підпунктів (якщо вони мають заголовки) суті дипломної роботи; висновки; список використаних джерел; назви або номери додатків і номери сторінок.

Найменування, які включаються у зміст, записуються рядковими літерами, починаючи з прописної літери. Проти кожного найменування у правому боці аркуша позначається номер сторінки, з якого починається дана частина роботи.

План роботи має відображати суть проблеми, її складність і логіку дослідження. Назви розділів і підрозділів повинні бути стислими і зрозумілими, літературно грамотними, тісно пов’язаними з назвою роботи, але не повторювати її.

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів. Усі прийняті у роботі малопоширені умовні позначення, символи, одиниці, скорочення і терміни пояснюють у переліку, який вміщують безпосередньо після змісту, починаючи з нової сторінки.

Перелік повинен розташовуватись стовпцем. Ліворуч в абетковому порядку наводять умовні позначення, символи, одиниці, скорочення і терміни, праворуч - їх детальну розшифровку. Незалежно від цього за першої появи цих елементів у тексті роботи наводять їх розшифрування. Наприклад, ТНК (транснаціональні корпорації).

Вступ (3 5 сторінок)

У вступі подається коротке наукове обґрунтування актуальності дослідження, формулюється мета, задачі, об’єкт, предмет дослідження, наводяться методи, що застосовуються під час розробки теми дипломної роботи, практичне значення результатів роботи. Необхідно також зазначити інформаційну базу дослідження, обсяг і структуру роботи.

Вступ розкриває сутність і стан проблеми та її значущість, підстави та вихідні дані для розроблення теми, обґрунтування необхідності проведення дослідження. Далі подають загальну характеристику роботи в рекомендованій нижче послідовності.

Актуальність теми. Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими способами розв’язання проблеми обґрунтовують актуальність і доцільність роботи для розвитку відповідної галузі науки чи виробництва, особливо на користь України. Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне – сутність проблеми.

Обов’язковою частиною вступу є з’ясування стану розробки обраної теми сучасною наукою, щоб не повторювати в роботі загальновідомих істин, конкретніше та точніше визначити напрямки й основні розділи свого дослідження. В огляд літератури включають найбільш актуальні роботи (5-15 джерел). Огляд може бути систематизованим аналізом теоретичної, методичної і практичної новизни, значимості, переваг і недоліків розглянутих робіт, які доцільно згрупувати в такий спосіб: роботи, які висвітлюють історію розвитку проблеми, теоретичні роботи, що цілком присвячені темі, потім ті, що розкривають тему частково.

Мета і завдання роботи. Формулюють мету роботи і завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Мета роботи пов’язана з об’єктом і предметом дослідження, а також із його кінцевим результатом і шляхами його досягнення. Кінцевий результат дослідження передбачає рішення проблемної ситуації, що відображає розбіжність між типовим станом об’єкта дослідження в реальній практиці та вимогами суспільства до його більш ефективного функціонування. Не слід формулювати мету як «Дослідження…», «Вивчення…», тому що ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету.

Завдання дослідження можуть включати такі складові:

  • рішення визначених теоретичних питань, які входять до загальної проблеми дослідження (наприклад, виявлення сутності понять, явищ, процесів, подальше удосконалення їхнього вивчення, розробка ознак, рівнів функціонування, критеріїв ефективності, принципів і умов застосування і т.п.);

  • з’ясування практики рішення даної проблеми, виявлення її типового стану, недоліків і труднощів, їхніх причин, типових особливостей передового досвіду. Таке вивчення дає можливість уточнити, перевірити дані, опубліковані в спеціальних неперіодичних і періодичних виданнях, підняти їх на рівень наукових фактів;

  • обґрунтування необхідної системи заходів щодо рішення даної проблеми.

Об’єкт дослідженняце загальні теоретичні та практичні відносини, процеси, явища, що породжують проблемну ситуацію.

Предмет дослідження – це вузькі, конкретні зв’язки та відносини, які підлягають безпосередньому вивченню в даній роботі. Таким чином, предмет дослідження є вужчим, ніж об’єкт, і визначає тему дипломної роботи.

Методи дослідження. Подають перелік методів для досягнення поставленої мети. Коротко та змістовно визначають, що саме досліджувалось тим чи іншим методом.

Наукова новизна одержаних результатів (визначається по узгодженню з науковим керівником для робіт наукового спрямування). Деякі дипломні роботи можуть мати елементи наукової новизни. У таких випадках подається коротка анотація нових наукових положень (рішень), запропонованих курсантом (слухачом) особисто. Необхідно показати відмінність одержаних результатів від відомих раніше, описати сутність новизни (удосконалено, дістало подальший розвиток).

Практичне значення одержаних результатів. Треба подати відомості про практичне застосування одержаних результатів, або рекомендацій, як їх використовувати.

Апробація результатів роботи (якщо є апробація). Вказується, на яких наукових конференціях, засіданнях наукових співтовариств тощо оприлюднено результати роботи.

Публікації (якщо є). Вказують, у яких статтях, у яких наукових журналах, збірниках наукових праць, матеріалах і тезах конференцій опубліковані результати роботи.

Розділ 1 - теоретичний (25 30 сторінок). У першому розділі проводиться: аналітичний огляд наукової та періодичної літератури з питань, що досліджуються; висвітлення теоретико-методологічних основ вибраної теми дипломної роботи з урахуванням нових форм і методів господарювання в умовах ринкової економіки; визначення свого ставлення до праць, дискусійних питань, що розглядаються; обґрунтування свого погляду.

Стисло висвітлюючи роботи науковців (25-30 джерел), необхідно окреслити основні етапи розвитку наукової думки за розв’язаною проблемою (завданням). Порівнюючи різні точки зору, критично висвітлюючи наукові праці, курсант (слухач) повинен вирізнити ті питання, що залишились невирішеними і, отже, визначити своє місце у розв’язанні проблеми (завдання).

Огляд літератури має бути систематизованим аналізом теоретичної, методичної і практичної новизни, значимості, переваг і недоліків розглянутих робіт, які доцільно згрупувати в такий спосіб: роботи, які висвітлюють історію розвитку проблеми, теоретичні роботи, що цілком присвячені темі, потім ті, що розкривають тему частково.

Важливе місце в даному розділі посідає викладення загальної методики проведення дослідження, наводяться методи вирішення задач та їх порівняльні оцінки. Описуються методи розрахунків, гіпотези, що розглядаються, принципи дії і характеристики використаних програм та ін. Автор має продемонструвати свою обізнаність із методиками аналізу та на основі їх критичного огляду обґрунтувати вибір найбільш придатної для обраного напряму дослідження.

Теоретичне обґрунтування має визначити роль і місце явищ і процесів, які досліджуються, у діяльності організації, де проводиться дослідження.

Розділ 2 - аналітичний (30 35 сторінок). У другому розділі подається: характеристика об’єкта дослідження на основі фактичного матеріалу; опис основних показників діяльності установи, організації чи підприємства у взаємозв’язку з визначеною темою дослідження; технологія обліку даних, методика їх аналізу і контролю; аналіз окремих елементів об’єкта дослідження, структурно-динамічних змін, причинно-наслідкова оцінка цих змін за останні 3 5 років. По деяких темах може виникнути необхідність аналізу більш значних масивів даних (10-20 років).

Розділ має бути максимально насиченим факторологічною інформацією (таблиці, графіки, діаграми, схеми), що відображає як результати діяльності організації, так і характеризує середовище її діяльності, його зміни та розвиток.

Залежно від особливостей конкретної теми дослідження, зміст аналітичної частини може містити детальний розгляд окремих питань. Важливо, щоб аналітична частина розкривала не лише власне сучасний стан, а й визначала шляхи вирішення завдань подальшого поступу. Економічний аналіз в аналітичній частині роботи має аргументовувати висновки (оцінку стану), тому він повинен супроводжуватися переконливими розрахунками і матеріалами власних (авторських) спостережень.

На основі вивчення, обробки та узагальнення аналітичних матеріалів, курсант (слухач) повинен виявити вплив позитивних і негативних чинників, установити причини недоліків, оцінити можливості організації (підприємства) щодо підвищення ефективного розвитку тих чи інших напрямків міжнародної економічної діяльності.

Розділ 3 - рекомендаційний (20 25 сторінок). Третій розділ містить розробку і обгрунтування пропозицій та рекомендацій щодо вдосконалення й розвитку економічних процесів та явищ, що досліджуються.

Характер і зміст заходів, що пропонуються, мають базуватися на аналізі, проведеному у другому розділі дипломної роботи. Увагу слід акцентувати на обгрунтуванні конкретних пропозицій щодо прийняття стратегічних управлінських рішень, які спрямовані на розвиток нових і підвищення ефективності діючих форм і методів міжнародної економічної діяльності досліджуваного об’єкта. Невід’ємною частиною обгрунтування заходів, що пропонуються курсантом (слухачом), має бути розрахунок економічної ефективності.

За результати розрахунків і зроблені на цій основі висновки відповідальність несе курсант – автор дипломної роботи.

Цей розділ роботи характеризується великою індивідуальністю як за змістом, так і за формою подачі матеріалу, що потребує творчого підходу до вирішення поставлених завдань. Проте необхідно дотримуватись таких вимог:

– проведення порівняльного аналізу можливих варіантів вирішення поставлених завдань;

– використання сучасних економіко-математичних методів обґрунтування пропозицій, моделювання, оптимізації;

  • здійснення розрахунків ефективності впровадження (застосування) запропонованих пропозицій та рекомендацій з визначенням природи ефекту (у чому він проявляється), його величини, позитивного впливу, витрат, необхідних для його реалізації.

Висновки (5 7 сторінок) є завершальною частиною дипломної роботи. Вони мають містити стислий виклад актуальності теми, зроблених оцінок та узагальнень під час аналізу, практичні рекомендації автора щодо вирішення мети дипломної роботи та поставлених у вступі задач, визначення економічної ефективності наданих пропозицій. Висновки не можуть містити пропозиції, які не було розглянуто у третьому розділі.

Сутність і зміст одержаних результатів (положень), наведених у висновках, мають бути у формі їх констатації, поданій у послідовності виконаного дослідження. У висновках необхідно наголосити на якісних і кількісних показниках здобутих результатів, викласти рекомендації щодо їх використання. Кожний висновок і пропозицію подають з абзацу у вигляді окремих пунктів з їх нумерацією по порядку арабськими цифрами. Ознайомлення з висновками має сформувати в читача уявлення про ступінь реалізації автором дипломної роботи поставленої мети та задач.

Список використаних джерел повинен містити бібліографічний опис джерел (40-50 найменувань), використаних курсантом (слухачом) під час роботи над темою: монографії, підручники, посібники, методичні рекомендації, періодичні видання, законодавчі та нормативні документи, що використовувалися при написанні роботи.

Додатки містять допоміжний матеріал, який створює повноту сприйняття роботи, але який через великий обсяг, специфіку викладення або форму подання не може бути внесений до основної частини (оригінали документів, проміжні математичні докази, формули, розрахунки; протоколи розгляду результатів роботи; висновки експертизи; програми робіт, договору чи іншого документа; інструкції, методики, опис програм, розроблених у процесі виконання роботи та ін.). Нумерація аркушів із додатками продовжує загальну нумерацію сторінок основного тексту роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]