Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5k_Metod_vkaz_vki_do_diplomnikh_rob_Zayts_Malyuta_12.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
359.94 Кб
Скачать

2.6. Проведення досліджень і написання роботи

Головним завданням цього етапу є написання тексту дипломної роботи відповідно до затверджених тем та плану. Курсант (слухач) має ґрунтовно ознайомитися з теоретичними засадами обраної проблематики, на підставі аналізу літературних джерел, узагальнити існуючі підходи та обґрунтувати методичний фундамент своїх досліджень. За допомогою цього інструментарію та загальновідомих сучасних прийомів і методів аналізу проводиться діагностика об’єкта дослідження під кутом зору обраної теми та визначаються наявні проблеми і причини їх виникнення. Це, у свою чергу, є основою для розробки та обгрунтування альтернативних пропозицій щодо усунення проблем і визначення найбільш доцільного шляху їх вирішення в умовах конкретної організації, установи, підприємства. У процесі реалізації цього етапу робота з літературними джерелами ведеться паралельно з дослідженнями на базі практики, окремі аспекти дипломної роботи можуть уточнюватись або корегуватися.

2.7. Робота над текстом дипломної роботи

Правильна та логічна структура дипломної роботи – це запорука успіху розкриття теми. Процес уточнення структури складний і може тривати протягом усього терміну виконання роботи.

Попередній план роботи треба обов’язково показати науковому керівнику, оскільки може статися таке, що потрібно буде перегруповувати або переписувати текст роботи.

Готуючись до викладу тексту дипломної роботи, доцільно ретельно та скрупульозно вивчити проблему, що повинна бути розкрита. Проаналізований і систематизований матеріал викладається відповідно до змісту у вигляді окремих розділів і підрозділів (глав і параграфів). Кожен розділ (глава) висвітлює самостійне питання, а підрозділ (параграф) – окрему частину цього питання.

Тема повинна бути розкрита без пропущення логічних ланок, тому, починаючи працювати над розділом, треба визначити його головну ідею, а також тези кожного підрозділу. Тези необхідно підтверджувати фактами, думками різних авторів, аналізом конкретного практичного досвіду. Треба уникати безсистемного викладу фактів без достатнього їхнього осмислення та узагальнення. Дипломна робота має виконуватися на реальному матеріалі.

Думки повинні бути пов’язані між собою логічно, увесь текст повинен бути підпорядкований одній головній ідеї. Один висновок не повинен суперечити іншому, а має підкріплювати його. Якщо висновки не будуть пов’язані між собою, текст втратить свою єдність. Один доказ має випливати з іншого.

Кожна цитата, наприклад, цифровий матеріал повинен супроводжуватися точним описом джерела з позначенням сторінок, на яких опублікований цей матеріал. Застосування так званих цитат без лапок, якщо думки іншого автора видаються за особисті, розглядається як грубе порушення літературної і наукової етики, кваліфікується як плагіат.

Однак це не означає, що курсант (слухач) зовсім не повинен опиратися на роботи інших авторів: чим ширше та різноманітніше коло джерел, які він використовував, тим вищою є теоретична та практична цінність його дослідження.

У дипломній роботі необхідно прагнути дотримуватися прийнятої термінології, позначень, умовних скорочень і символів.

Дипломну роботу слід виконувати спочатку в чорновому варіанті. Це дозволяє вносити в текст необхідні зміни та доповнення, як з ініціативи самого автора, так і відповідно до зауважень керівника.

Перш ніж представляти чернетку керівнику, треба ще раз переглянути, чи логічно викладений матеріал, чи є зв’язок між параграфами та главами, чи весь текст “працює” на головну ідею дипломної роботи. Такий уявний структурний аналіз роботи допоможе краще побачити можливу нелогічність у її структурі та змісті.

Категорично забороняється надавати на перевірку керівнику роботи остаточно невідпрацьований, неперевірений матеріал, з грубими теоретичними, фактологічними, або граматичними помилками. В разі наявності таких фактів керівник роботи має повернути роботу без перевірки курсанту (слухачу), зафіксувавши відповідне порушення в календарному плані виконання роботи. При необхідності (повторення таких явищ, пов’язані з ними порушення термінів календарного плану написання роботи) до курсанта (слухача) застосовуються відповідні засоби дисциплінарного впливу.

Оформлюючи текст роботи, треба знайти час для повторного перегляду першоджерел. Це допоможе побачити все “коштовне”, що було пропущено на початку вивчення теми, наштовхне на цікаві думки, поглибить розуміння проблеми.

Готову роботу треба надавати на кафедру переплетеною і в електронному варіанті на диску.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]