Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5k_Metod_vkaz_vki_do_diplomnikh_rob_Zayts_Malyuta_12.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
359.94 Кб
Скачать

2.3. Наукове керівництво дипломними роботами

Основними обов’язками наукового керівника дипломної роботи є:

– консультування курсантів (слухачів) з вибору теми дипломної роботи та розробки її плану;

– видача індивідуальних завдань та календарного плану на дипломну роботу кожному курсанту (слухачу);

– надання допомоги курсантам (слухачам) у визначенні переліку питань і матеріалів, які вони повинні вивчити і зібрати під час переддипломної практики;

– консультації курсантів (слухачів) з питань порядку і послідовності виконання дипломної роботи, обсягу і змісту роботи, допомога курсантам у розподілі часу на виконання окремих частин роботи тощо;

– надання допомоги курсантам (слухачам) у підборі літератури, якою вони мають користуватися під час виконання дипломних робіт;

– регулярна перевірка дотримання графіків виконання дипломних робіт;

– надання відгуку на дипломну роботу;

– присутність при попередньому і основному захисті курсантами (слухачами) дипломних робіт.

У зазначені згідно з графіком строки курсант зобов’язаний звітувати перед науковим керівником про виконану ним роботу.

2.4. Організація виконання дипломної роботи

Виконання дипломної роботи здійснюється поетапно в такій послідовності:

  1. Виявлення об’єкта та предмета дослідження.

  2. Визначення мети та задач дослідження.

  3. Добір літератури з теми, її вивчення.

  4. Розробка розгорнутого плану роботи.

  5. Написання вступу.

  6. Відбір, систематизація і обробка матеріалу до кожного розділу роботи.

  7. Визначення основного змісту, пропозицій і рекомендацій для практичного запровадження їх на об’єкті дослідження.

  8. З’ясування необхідності додаткового збирання практичного й нормативного матеріалу.

  9. Уточнення та конкретизація розділів і підрозділів дипломної роботи, детальна розробка й обґрунтування конкретних рекомендацій.

  10. Літературна обробка та редагування, остаточне оформлення дипломної роботи.

  11. Підготовка доповіді для захисту роботи.

2.5. Збирання і обробка фактичного матеріалу. Робота з літературою

Збирання вихідного матеріалу для дипломної роботи, його попереднє узагальнення і систематизацію курсант повинен провести у ході переддипломної практики. Під час практики необхідно ознайомитися з нормативно-довідковими матеріалами, вивчити законодавчі акти та нормативно-інструктивні документи, специфіку організаційно-економічної діяльності установи (підприємства).

Необхідна для виконання дипломної роботи література підбирається курсантами (слухачами) самостійно, з використанням для цього алфавітного, предметного та систематизованого каталогів бібліотек.

Консультацію з питань добору літератури курсант (слухач) може одержувати у наукового керівника чи працівників бібліотеки.

Правильні, науково обґрунтовані висновки про економічні процеси та явища в суспільстві можна зробити лише на підставі всебічного вивчення великої кількості фактичного матеріалу. Його аналіз дає можливість краще розкрити зв’язок теорії з практикою.

Підбираючи науково-дослідну літературу, курсантам (слухачам) слід пам’ятати, що економічні науки постійно розвиваються і збагачуються новими положеннями і висновками, а іноді змінюють свої основоположні методологічні й теоретичні підходи, як це сталось у зв’язку з переорієнтацією економіки України на ринкові відносини. Тому при підборі монографій, брошур, журнальних статей тощо необхідно враховувати час їх видання. Починати вивчення літератури слід з останніх років видання. Тільки після цього, у разі необхідності, можна звертатися до більш ранніх публікацій.

Значно полегшить пошук необхідних статей список опублікованих матеріалів у останньому номері, що подається практично в усіх наукових періодичних виданнях.

Після того, як літературу підібрано, курсанту (слухачу) слід скласти список літературних джерел (бібліографію). Під час написання роботи курсант (слухач) повинен давати посилання на джерела, матеріали, що наводяться в роботі.

Такі посилання дають змогу ідентифікувати документи та перевірити вірогідність відомостей про цитування документів, допомагають з’ясувати його зміст, мову тексту, обсяг. Посилатися слід на останні видання публікацій. На більш ранні публікації можна посилатися лише в тих випадках, коли в них наявний матеріал, який не включено до останнього видання.

Якщо використовуються відомості, матеріали з великою кількістю сторінок, то в посиланні необхідно точно зазначати номери сторінок, ілюстрацій, таблиць, формул з джерела, на яке дається посилання в роботі. Посилання в тексті дипломної роботи на джерела слід зазначати порядковим номером за переліком посилань та відповідної сторінки цього джерела.

У списку дипломної роботи може бути використана інформація лише з офіційних джерел.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]