Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5k_Metod_vkaz_vki_do_diplomnikh_rob_Zayts_Malyuta_12.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
359.94 Кб
Скачать

3. Підготовка дипломної роботи до захисту

Впродовж проведення дослідження за темою дипломної роботи та її оформлення повинна відбуватися постійна консультація курсанта (слухача) з науковим керівником, узгодження з ним теми, плану, змісту роботи та питань щодо дотримання вимог до її оформлення.

На розгляд керівника наприкінці дослідження надається чернетка письмової роботи, чистовий варіант якої друкується тільки після остаточного узгодження, виправлення зауважень та затвердження з урахуванням вимог нормоконтролю з оформлення письмових наукових робот.

Контролю та перевірці з боку керівника обов’язково підлягає також письмова доповідь за змістом дипломної роботи, яка буде представлена на захисті, а також демонстраційний матеріал до неї.

На чистовий варіант дипломної роботи готується відгук наукового керівника. Робота з письмовим відгуком підписується науковим керівником, консультантом (за необхідністю), завідуючим кафедри та відповідальним з нормоконтролю.

3.1. Підготовка супровідної документації до дипломної роботи

Документальне супроводження дипломної роботи включає відгук і рецензію, в яких, виходячи із загальноприйнятих критеріїв оцінки, формуються висновок щодо рівня виконаної дипломної роботи.

Основні вимоги до відгуку. Відгук, що обов’язково додається до дипломної роботи, готується і підписується науковим керівником дипломника. Суть відгуку полягає в усебічній характеристиці дипломника.

Метою відгуку є документальне засвідчення наявних у дипломника якостей, що повинна враховувати державна екзаменаційна комісія, як під час визначення оцінки дипломної роботи, так і під час визначення доцільності рекомендації дипломника для продовження навчання в аспірантурі. У зв’язку із цим, відгук готується не на дипломну роботу, а на її автора.

Відгук керівника дипломної роботи, як правило, має містити такі аспекти:

  • рівень творчого підходу дипломника до питань, що досліджуються, відчуття їх актуальності й значущості, готовність і вміння запропоновувати свою тематику досліджень (назва теми, експерименти, моделі вирішення тощо), що характеризує кругозір та інтелектуальний потенціал автора роботи;

  • глибину теоретичної підготовки, системності мислення, володіння загальною методологією та методами дослідження, уміння вибрати найбільш доцільні методи для вирішення конкретних завдань;

  • уміння забезпечити дослідження дипломної роботи теоретичними обґрунтуваннями (знання історії економічної думки, положень основних теорій, уміння визначати концепції і тенденції фінансово-економічних процесів; знання основних положень чинного законодавства та нормативних документів тощо);

  • уміння забезпечити дослідження дипломної роботи інформаційними матеріалами (знання офіційно існуючих статистичних джерел, відкритих документальних джерел обліку і звітності, знання документів первинного обліку тощо);

  • уміння інтерпретувати отриманий у процесі дослідження матеріал; підтверджувати свою позицію доказами, аргументувати висновки, визначати тенденції розвитку процесів, діючих чинників та величини їх впливу на формування ситуації;

  • уміння визначати резерви подальшого розвитку і конкретизувати їх реалізацію в окремих проектних пропозиціях, розраховувати потребу коштів для цього і визначати ефективність їх витрат;

  • уміння формувати перспективу розвитку та управління факторами його забезпечення, оцінювати соціально-економічні наслідки.

Крім того, науковий керівник дипломної роботи має визначити у своєму відгуку здібності, проявлені автором під час виконання роботи, зокрема його сумлінність, дисциплінованість, ініціативність, відповідальність, комунікабельність, охайність, старанність тощо.

Наприкінці відгуку слід зазначити:

  • чи відповідає виконана робота поставленим завданням, загальним вимогам до оформлення дипломних робіт;

  • чи може вона бути допущена до захисту;

  • чи заслуговує автор дипломної роботи присвоєння кваліфікації “спеціаліст”, пропозицію керівника дипломної роботи стосовно можливості рекомендації дипломника до подальшого навчання в магістратурі чи аспірантурі, а також упровадження результатів дослідження у виробництво.

У відгуку не повинно бути шаблонності, штампів, формалізму. Відгук готується в довільній формі, підписується науковим керівником і додається до роботи. Із текстом відгуку дипломник знайомиться в робочому порядку.

За обсягом відгук, як правило, обмежується одним аркушем тексту, який може бути поданий у друкованій чи рукописній формі.

Зразок тексту відгуку наукового керівника на виконання дипломної роботи наведено в табл. 3.1.

Таблиця 3.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]