Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5k_Metod_vkaz_vki_do_diplomnikh_rob_Zayts_Malyuta_12.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
359.94 Кб
Скачать

3.2. Підготовка дипломних робіт до захисту, що здійснюється на випускаючій кафедрі

Випускаюча кафедра організовує, контролює і забезпечує виконання комплексу операцій та процедур підготовки дипломних робіт до передачі їх державній екзаменаційній комісії. У складі цих процедур проводяться заходи, які забезпечуються науковим керівником, завідувачем кафедри та колегіальним рішенням кафедри.

Науковий керівник дипломної роботи забезпечує (організовує і контролює) виконання таких заходів:

  • обговорення рукопису дипломної роботи з дипломником, керівником переддипломної практики на предмет відповідності виданому завданню та достовірності наведених у дипломній роботі інформаційних матеріалів;

  • підготовку відгуку наукового керівника дипломної роботи, який готується після вищезазначеного обговорення рукопису дипломної роботи із внесенням відповідних поправок до тексту роботи;

  • передачу відповідно оформленої та підписаної дипломної роботи автором, науковим керівником та консультантом на випускаючу кафедру не пізніше ніж за 10 днів до початку роботи ДЕК.

Завідувач випускаючої кафедри забезпечує (організовує та контролює) виконання таких заходів:

  • реєстрацію завершеної дипломної роботи із зазначенням дати її надходження на кафедру та призначення дати її захисту в ДЕК;

  • направлення, не пізніше ніж за 10 днів до дати захисту, дипломних робіт на рецензування.

  • прийняття рішення про допуск дипломної роботи до захисту. У зв’язку із цим завідуючий кафедрою підписує титульний аркуш дипломної роботи з резолюцією “допущено до захисту”;

  • виявлення позитивних і негативних аспектів організації підготовки дипломних робіт, їх науково-методологічний рівень та оформлення з метою удосконалення процесу дипломування на кафедрі;

  • усунення в дипломних роботах виявлених недоліків і невідповідностей стандартним вимогам. У разі виникнення із цього приводу конфліктних ситуацій у кожному конкретному випадку завідувач кафедри виносить розгляд питання на розширене засідання кафедри, на якому можуть бути присутні члени кафедри, начальник факультету, представник адміністрації та автор дипломної роботи.

На розширеному засіданні кафедри приймається рішення відкритим голосуванням звичайною більшістю з таких питань:

  • установлюється обґрунтованість (необґрунтованість) висунутих завідувачем кафедри зауважень щодо змісту дипломної роботи, які не дають можливість виносити її на захист ДЕК;

  • визначається, які виправлення необхідно обов’язково внести в дипломну роботу і в який термін;

  • у випадку негативного рішення протокол засідання кафедри за підписом завідувача кафедри та секретаря передається через начальника факультету ректору Академії для прийняття остаточного рішення.

Підготовлені до захисту дипломні роботи надаються голові Державної екзаменаційної комісії для попереднього ознайомлення з ними у порядку, визначеному головою ДЕК.

4. Процедура захисту дипломних робіт

Присвоєння кваліфікації “спеціаліст” здійснюється державною екзаменаційною комісією ДЕК згідно з “Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах” № 161 від 02.06.93 р. та "Рекомендаціями про послідовність створення, організації і роботи Державної екзаменаційної (випускної) комісії у вищих навчальних закладах України" №83-5/1259 від 29.12.1993р.

Державна екзаменаційна комісія створюється єдина для денної та заочної форм навчання. До складу державної екзаменаційної комісії можуть входити: начальник факультету або його заступник, завідувачі кафедр, професори, доценти, старші викладачі профілюючих кафедр, провідні спеціалісти виробництва та працівники митних органів. Персональний склад членів державної екзаменаційної комісії затверджується наказом ректора академії не пізніше, ніж за місяць до початку її роботи.

Курсанти (слухачи), які закінчують вищий навчальний заклад, складають державні екзамени та захищають дипломні роботи у державній екзаменаційній комісії. До захисту дипломних робіт допускаються випускники, які виконали всі вимоги навчального плану. Списки курсантів (слухачів), допущених до складання державних екзаменів або захисту дипломних робіт, подаються в державну комісію деканом факультету.

До початку захисту дипломних робіт начальником факультету подаються державній комісії такі документи:

  • зведена відомість про виконання курсантами (слухачами) навчального плану і про отримані ними оцінки з дисциплін навчального плану, курсових робіт, практик, державних екзаменів;

  • відгук керівника про дипломну роботу;

  • рецензія на дипломну роботу спеціаліста відповідної кваліфікації.

Державній комісії можуть бути подані також інші матеріали, що характеризують наукову і практичну цінність виконаної роботи – друковані статті за темою роботи, документи, які вказують на практичне застосування дипломної роботи тощо.

Захист дипломних робіт випускників здійснюється публічно на засіданнях державної екзаменаційної комісії у спеціально обладнаних приміщеннях (аудиторіях) за графіком, розробленим деканатом і затвердженим ректором Академії. Захист дипломних робіт також може здійснюватись на виїздному засіданні ДЕК, в окремих установах, на базі яких розроблені, як правило, комплексні дипломні роботи.

Приміщення (аудиторії), виділені для здійснення публічного захисту дипломних робіт випускників, повинні мати таке обладнання:

  • трибуну для виступу випускника, що забезпечує умови розміщення необхідних для захисту дипломної роботи документів, матеріалів тощо;

  • обладнання для демонстрації ілюстративного матеріалу з екраном для демонстрування наглядних матеріалів, що супроводжують доповідь випускника;

  • стіл-президіум для роботи усіх членів ДЕК;

  • стіл для роботи секретаря ДЕК;

  • достатню кількість місць для бажаючих бути присутніми на захисті.

Завідувач випускаючої кафедри забезпечує передачу в розпорядження ДЕК усіх призначених на цей день до захисту дипломних робіт та супровідних документів до них.

Голова державної екзаменаційної комісії (або його заступник) надає слово до захисту дипломної роботи випускнику, оголошує тему дипломної роботи, передає її для ознайомлення членам ДЕК.

Випускник здійснює доповідь про виконану дипломну роботу. Тривалість доповіді має становити 7-10 хв. Вона має бути стислою і конкретною, з чітким посиланням на демонстраційний матеріал. Рекомендується використання ілюстративного матеріалу, який зроблено у вигляді презентації за допомогою комп’ютерних програм, наприклад, Microsoft Office Power Point. Крім того курсант (слухач) надає роздруковані демонстраційні матеріали всім членам ДЕК.

Захист роботи розпочинається із слів: "Шановний голово, члени державної екзаменаційної комісії, присутні. На захист виноситься дипломна робота на тему ... ". Далі в доповіді, курсант (слухач) має розкрити:

  • актуальність теми;

  • мету та задачі, предмет та об’єкт дослідження;

  • структуру роботи;

  • головні, найбільш значущі результати по кожному з розділів роботи, представлені в формі взаємопов’язаного логічно побудованого тексту;

  • висновки з роботи, зміст запропонованих заходів та обґрунтування їх ефективності (на останнє рекомендується витратити не менше 50 % часу, відведеного для доповіді).

Таким чином, в доповіді повинні бути висвітлені основні, а не всі досліджені питання.

Завершуючи доповідь, дипломник має відзначити: які його розробки та висновки впроваджені або намічені до впровадження; де ще слід, на його думку, застосувати результати дослідження; яка фактична чи очікувана соціально-економічна ефективність запропонованих ним заходів. Доповідь закінчується словами: "Доповідь закінчена, дякую за увагу".

Після доповіді курсанту (слухачу) задають питання з метою визначення рівня його спеціальної підготовки, суті виконаної дипломної роботи та загальної ерудиції. Питання задають спочатку члени ДЕК, а потім – решта осіб, присутніх на захисті дипломної роботи. Голова ДЕК керує цим процесом як науковою дискусією. Метою цієї дискусії є більш об’єктивна оцінка професійної підготовки випускника.

Після заслуховування відповідей на задані дипломнику питання один із членів ДЕК ознайомлює присутніх із супровідними документами – відгуком наукового керівника та рецензією, а також дає загальну характеристику виконаній дипломній роботі та її оформленню. Дипломник має дати пояснення на зауваження, що містяться у вище зазначених документах. Бажаним є також виступи наукового керівника, присутніх під час захисту дипломної роботи осіб, представників установ (організацій, підприємств), на базі яких виконувалась робота. Дипломник має дати пояснення з приводу висловлених зауважень.

На підставі ознайомлення з дипломною роботою, доповіді, відповідей на задані питання та пояснень на зауваження рецензента й присутніх на захисті дипломної роботи осіб, члени ДЕК незалежно один від одного виставляють попередню оцінку дипломної роботи.

Загальний час захисту дипломної роботи не має перевищувати 30 хв. у середньому на одного випускника.

Секретар ДЕК веде протокол засідання, фіксує задані дипломнику питання, заповнює офіційні, передбачені положенням про ДЕК, формуляри, приймає на збереження захищені дипломні роботи для подальшої передачі їх до архіву.

Після завершення захисту всіх визначених на поточний день дипломних робіт на закритому засіданні, на підставі попередніх оцінок членів ДЕК, відкритим голосуванням звичайною більшістю голосів членів комісії визначається підсумкова оцінка захищених дипломних робіт. При визначенні результатів враховується зміст роботи, якість здійснених економічних розрахунків, обґрунтованість висновків і пропозицій, зміст доповіді дипломника, відгук керівника і рецензія рецензента, рівень теоретичної, наукової та практичної підготовки випускника. У випадках, коли рішення про оцінку роботи неодностайне, затверджується оцінка, визначена головою ДЕК.

Результати захисту дипломних робіт оголошуються у той же день після оформлення протоколів засідання ДЕК.

Курсант (слухач), який при захисті дипломної роботи отримав незадовільну оцінку, відраховується з вищого навчального закладу, і йому видається академічна довідка.

Курсанту, який захистив дипломну роботу відповідно до вимог освітньо-професійної програми підготовки, рішенням державної комісії присвоюється відповідний освітній рівень (кваліфікація), на підставі чого видається державний документ про освіту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]