Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія і педагогіка Заоч. 2010.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
733.7 Кб
Скачать

Модуль і

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ I

ВСТУП ДО ПСИХОЛОГІЇ

Тема 1. Цілі та завдання психолого - педагогічної підготовки. Психологія та педагогіка як науки

Мета: Закріплення, поглиблення, розширення і систематизація знань про:

  • специфіку предмета психологічної науки, а також про практичне оволодіння окремими методами психологічних досліджень;

  • поняття педагогіки: основні категорії педагогіки, методи педагогічних досліджень, педагогічні аспекти професійної діяльності фахівця.

План

  1. Визначити основні завдання сучасної психології.

  2. Показати взаємозв'язок психологічної науки з іншими науками.

  3. Ознайомитись з методами психологічного дослідження і сферою їх використання.

  4. Довести сувору об'єктивність положень, закономірностей психологічної науки, встановлених за допомогою науково обґрунтованих методів дослідження.

  5. Категорії педагогіки.

  6. Педагогіка, як мистецтво виховання.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Вивчення матеріалу даної теми є особливо важливим для правильного підходу до рішення практичних завдань, організацію навчально-виховного процесу, надання практичної психологічної допомоги населенню. Тільки глибоке та ясне усвідомлення принципів психологічної науки дозволить правильно організувати психологічні дослідження, використовувати необхідні методи для вивчення загальних психологічних закономірностей, індивідуальних проявів психіки.

Глибоке усвідомлення основних принципів психологічної науки здійснюється лише у тому випадку, якщо вони будуть розглядатися в тісному взаємозв'язку з конкретними прикладами з життя і психологічної практики.

Важливо також пам'ятати про взаємозв'язок, взаємопроникнення принципів, які розглядаються.

Реалізація принципів є умовою ефективного рішення завдань, які стоять перед психологією.

Ознайомлення і закріплення знань за темою, яка вивчається, проводиться в процесі вивчення рекомендованої викладачем літератури, співбесіди на практичних заняттях, виконання конкретних лабораторних завдань. При цьому важливо домогтися розуміння студентами сутності кожного методу дослідження психіки, його позитивних і негативних боків. Важливо вияснити принципи, котрими повинен керуватися дослідник при доборі ефективного методу вивчення психіки людини, визначити його теоретичні позиції. Розкриваючи тему, потрібно відмітити складність і специфічність прояву психіки людини, котрі обумовлюють своєрідність методів психології.

При вивченні конкретних методів необхідно визначити коло вимог, які пред'являються до них, сферу використання, засоби фіксації та обробки даних, В обов'язковому порядку відмітити, що методи психології використовуються у взаємозв'язку, взаємодоповнюючи та уточнюючи один одного, постійно удосконалюючись, сама методика психологічних досліджень збагачується за рахунок методів "стикових наук" .

Завершуючи вивчення теми, необхідно уяснити, що арсенал наукових методів, які використовуються психологією, достатньо різноманітний і об'єктивний, щоб найбільш адекватно виявити співвідношення між зовнішнім проявом психічного явища і його внутрішньою природою.

Також увага студентів повинна бути сконцентрована на основних категоріях педагогіки.

Педагогіка - це сукупність теоретичних і прикладних наук, що вивчають процеси виховання, навчання, освіти.