Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародний менеджмент Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
514.56 Кб
Скачать

Рекомендована література

/1/, /2/, /3/, /4/,/5/,/6/,/8/,/10/

Семінарське заняття № 2

Мета заняття

  1. Поглиблення, узагальнення та систематизація знань про міжнародне ділове середовище.

  2. Формування здатності отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу теми з різних джерел.

  3. Формування здатності здійснювати ефективні міжособистісні комунікації у процесі обговорення проблем.

  4. Формування здатності застосовувати знання з теорії міжнародного менеджменту для прийняття ефективних рішень з питань управління сучасними організаціями, які функціонують у міжнародному діловому середовищі.

  5. Формування уміння використовувати у професійній діяльності основні концепції міжнародного бізнесу.

План заняття

Тема 2. Середовище міжнародного менеджменту Мета заняття

  1. Поглиблення, узагальнення та систематизація знань про основні концепції міжнародного стратегічного менеджменту.

  2. Формування здатності отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань міжнародного стратегічного менеджменту з різних джерел.

  3. Формування здатності здійснювати ефективні міжособистісні комунікації у процесі обговорення проблем.

  4. Формування здатності застосовувати знання з теорії міжнародного стратегічного менеджменту для прийняття рішень з питань управління сучасними організаціями, які функціонують у міжнародному діловому середовищі.

  5. Формування умінь володіти правилами, прийомами і методами міжнародного стратегічного менеджменту.

План заняття

2.1.Загальна характеристика міжнародного ділового середовища.

2.2.Національна культура як елемент міжнародного ділового середовища.

2.3. Формування українського ділового середовища для міжнародного бізнесу.

1.Питання для обговорення

  1. Які дії може застосувати компанія у випадку виникнення протиріч між законодавством країни свого походження й країни, на території якої вона здійснює ділові операції?

  2. Як можуть бізнесмени, які займаються міжнародними операціями, уникнути помилок, обумовлених оцінкою культурних особливостей країни на підставі власного досвіду, у процесі контактів із представниками інших культур?

  3. Що, на вашу думку, відбудеться, якщо стиль поводження й прийняття рішень нової команди вищого керівництва компанії не буде відповідати діючій корпоративній культурі?

  4. Чому теорії, в яких основним елементом аналізу є країна, не дозволяють визначити закономірності внутрішньогалузевої торгівлі?

  5. Яка система - фіксованого валютного курсу або гнучкого валютного курсу - забезпечують більше сприятливі умови для діяльності міжнародних компаній?

  6. Чи повинні менеджери міжнародних компаній дотримуватися іншого підходу до формування організаційної культури, чим менеджери вітчизняних компаній? Обґрунтуйте свою відповідь.

  7. Що, по-вашому, більше впливає на поведінку індивіда - культурні фактори або індивідуальні особливості?

2. Аналіз ситуації «Об'єднання «Авіалінії України»».

Ситуація для аналізу Об'єднання «Авіалінії України»

У 1996 р. Бориспільське авіаремонтне підприємство, що вхо­дить до складу об'єднання «Авіалінії України», прийняло на ре­монт пасажирський літак «ІЛ-62М» єгипетської авіакомпанії «Аlim Аігlines» відповідно до укладеного контракту. Після завершення ремонту єгипетський партнер не забрав літак до Єгипту, незва­жаючи на відповідні листи і нагадування. Згідно з чинним зако­нодавством України Бориспільський суд 7.10.1997 р. (рішення якого є остаточним) конфіскував літак на користь держави. Тому після звернення єгипетського партнера до Верховного Суду Укра­їни про перегляд зазначеного рішення в порядку нагляду воно залишилось без змін. Єгипетський партнер, згідно із законо­давством своєї країни, звернувся до суду Південного Каїру, в якому суддя був родичем позивача, з позовом про відшкодуван­ня йому збитків у сумі вартості літака 12,5 млн. дол. США і виг­рав справу 30.04.1998 р. без участі в засіданні суду представників української сторони, оскільки повідомлення не дійшло вчасно. Єгипетський партнер пред'явив позов відразу 7-ми українським відправникам, які мали відношення до контракту: Уряду Украї­ни, Мінтрансу України, Мінфіну України, «Авіалініям України» та ін. щодо відшкодування збитків. Оскільки збитки не було від­шкодовано, у порту Александрії в 1999 р. було арештовано 10 суден Дунайського, Азовського та Чорноморського пароплавств на загальну суму 100—150 млн дол. США з метою подальшого їх продажу. Верховний Суд України відмінив у березні 1999 р. рішен­ня Бориспільського суду і зобов'язав «Авіалінії України» повер­нути літак законному власникові. Однак з вини єгипетської сто­рони це рішення виконати не вдалося, а пізніше проти посадо­вих осіб Департаменту цивільної авіації та Мінтрансу Єгипту прокурором Північного Каїру було порушено кримінальну спра­ву.

Завдяки прискіпливій роботі юристів «Авіаліній України» та інших організацій після 20 серпня 2000 р., а також рішенню урядового Комітету з економічного розвитку від 3.11.2000 р. про можливість застосування Україною відповідних заходів щодо майна юридичних осіб Єгипту, в Україні вдалося розблокувати українські судна і довести безпідставність претензій єгипетсько­го партнера.

По-перше, було встановлено, що літак застарілий, його вартість становить 1,06 млн марок ФРН за ціною купівлі в 1993 р.

По-друге, доведено підробку сертифікату Ташкентського авіазаводу, яким встановлюється ціна літака, — 12,5 млн дол. США. Літак свого часу входив до складу ескадрильї з трьох літаків, яка обслуговувала колишнього лідера НДР Еріка Хоннекера. Цей літак відігравав у зазначеній операції роль «приманки».

По-третє, було доведено вину єгипетської сторони в тому, що відремонтований відповідно до контракту літак не було до­ставлено власникові після відміни рішення Бориспільського суду.

По-четверте, виявилось, що суд Південного Каїру не мав відповідних фахівців з міжнародного права для розгляду міжнарод­ного економічного конфлікту. Тому керівник (п. Алім) на певному етапі погодився замість літака отримати мільйон доларів готів­кою за зняття претензій.

По-п'яте, було розвіяно в очах місцевої влади штучний по­зитивний імідж керівника єгипетської компанії п. Аліма, який насправді виявився авантюристом і ще раніше аферу в Узбекистані з подібним літаком.

Однак, незважаючи на позитивні результати для України, чимало проблем чекає свого розв’язання:

  1. Літак єгипетський, а й досі знаходиться в аеропорту «Бориспіль» і потребує подальших витрат на зберігання.

  2. Існує чимало застарілих і суперечливих норм у законодавстві України, зокрема ст. 113 Митного кодексу України щодо арешту іноземної власності, ввезеної на територію України.

  3. Після ліквідації ліцензійної палати в Україні важко знайти інформацію про надійність іноземних партнерів.

  4. Ускладненою є процедура вжиття Кабінетом Міністрів України відповідних заходів до держав, де порушуються права українських суб'єктів міжнародного бізнесу. У наведеному випадку МЗС України довелось витратити півроку для збирання віз «зацікавлених міністрів».

  5. В Україні не вдалося здійснити потужну РR-кампанію на підтримку іміджу нашої країни в наведеному конфлікті.

  6. Дуже повільно, зі збитками для учасників конфлікту з української сторони, діє адміністративний апарат центральних міністерств і відомств, судових установ.