Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Regionalna_ekonomika_Den_2010.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Що таке моніторинг?

  2. Основні види моніторингу

  3. В чому полягає управління охороною навколишнього середовища?

  4. Наведіть структуру управління охороною навколишнього природного середовища та раціональним використанням природних ресурсів.

  5. У чому полягає значення екологічної експертизи?

  6. Поясніть необхідність планування природоохоронної діяльності.

  7. Які відмінності в поняттях "екологічне управління" і "екологічний менеджмент"? Назвіть основні інструменти екоменеджменту.

  8. Що таке екологічний маркетинг? Розкрийте його основні принципи.

Література

[1, 3, 5, 6, 7, 10, 12, 22, 23, 24]

Тема 17. Економічний механізм природокористування та охорони навколишнього середовища

Мета роботи: засвоєння, закріплення і систематизація знань з питань ролі еколого-економічного аналіза в ефективній реалізації економічного механізму природокористування.

План заняття

  1. Економічний механізм управління охороною навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів

  2. Економічні методи управління природоохоронною діяльністю

  3. Механізми реалізації еколого-економічної політики

  4. Оцінка рівня впливу на навколишне середовище як основа запуску економічного механізму природокористування

Методичні рекомендації

Можна виділити три механізми реалізації еколого-економічної політики: пряме регулювання (державна дія), економічне стимулювання (ринкові механізми), змішані механізми. Найбільш прийнятні змішані механізми, що дозволяють реалізовувати еколого-економічну політику на основі державного регулювання і ринкових інструментів. Проведення ефективної еколого-економічної політики припускає поєднання макроекономічних заходів і заходів, що мають власне екологічну спрямованість.

Серед економічних важелів і стимулів основне місце займають платежі і податки за забруднення. Вони є непрямими важелями дії і виражаються у встановленні платні на викиди або скидання. Субсидії є спеціальні виплати фірмам-забруднювачам за скорочення викидів. Серед субсидій найчастіше зустрічаються інвестиційні податкові кредити, позики із зменшеною ставкою відсотка, гарантії позик, забезпечення прискореної амортизації природоохоронного устаткування, засоби на регулювання цін первинних ресурсів і кінцевої продукції. Системи обов'язкової відповідальності.

Ефективна концепція раціоналізації природокористування і відповідний економічний механізм природокористування в секторах/комплексах можуть бути розроблені і реалізовані тільки після розробки концепції розвитку самих секторів/комплексів і всієї економіки. У загальному вигляді можна виділити три типи економічних механізмів природокористування:

  1. м'який і "наздоганяючий", ліберальний в екологічному відношенні;

  2. стимулюючий розвиток екологозбалансованихі природоохоронних виробництв і видів діяльності;

жорсткий, пригнічуючий і гальмуючий розвиток природоємких і забруднюючих видів діяльності.

Можна виділити наступні елементи економічного механізму природокористування, що формується, в умовах переходу до ринку: платність природокористування; система економічного стимулювання природоохоронної діяльності; платня за забруднення навколишнього природного середовища; створення ринку природних ресурсів; вдосконалення ціноутворення з урахуванням екологічного чинника, особливо на продукцію природо-експлуатуючих галузей; екологічні фонди; екологічні програми; продаж прав на забруднення; система "застава-повернення"; екологічне страхування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]