Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Фінансова санація та банкрутство підприємств Опорний конспект лекцій денне 2011.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Тема 6: санація підприємств у судовому порядку

План

  1. Судове врегулювання господарських спорів.

  2. Фінансова санація на ухвалу господарського суду.

  3. Мирова угода.

1. Судове врегулювання господарських спорів

У разі не вирішення проблем у досудовому порядку (претензію залишено без відповіді чи відхилено повніс­тю або частково) заявник вдається до судового врегулювання спору. Господарський суд порушує справи за позовними заявами зацікавлених підприємств та організацій, чиї права й законні інтереси порушено, а також державних та ін­ших органів, що звернулися до арбітражного суду у випадках, передбачених законодавством України.

  1. Арбітр може відмовити прийняти позовну заяву або повернути її якщо не будуть виконані всі вимоги або минув строк позовної давності.

Позовна давність це встановлений законодавством строк, протягом якого потерпіла сторона для захисту пору­шеного права може звернутися до суду. Загальний строк позов­ної давності стосовно захисту прав на відшкодування основного боргу, встановлений чинним законодавством, – 3 роки. Щодо відшкодування неустойки (штрафу, пені), то встановлено скорочений строк давності — 6 місяців. Право на позов виникає з того дня, коли особа дізналася або мала дізнатися про порушення свого права (з наступного дня після дати оплати, яка не відбулася). Згідно зі статтею 83 Цивільного кодексу України по­зовна давність не поширюється на податкові, бюджетні та деякі інші відносини.

Такого роду справи зі спорів розглядаються господарським судом за місцезнаходженням відповідача.

Позовна заява до суду щодо вирішення госпо­дарського спору має містити:

  • назву господарського суду, до якого надсилається заява;

  • назви сторін, їхні адреси;

  • зміст позовних вимог;

  • зазначення ціни позову;

  • формулювання обставин, які спричинили позов;

  • докази, які підтверджують позов;

  • обгрунтований розрахунок сум, що стягуються чи є предметом спору;

  • відомості про вжиття заходів доарбітражного врегулювання спорів;

  • перелік документів та доказів, які додаються до заяви.

Позивач, заявляючи позов, зобов'язаний надіслати відповіда­чеві копію позовної заяви та доданих до неї документів (якщо цих документів у протилежної сторони немає).

До позовної заяви додаються документи, що підтверджують:

  • статус суб'єкта підприємницької діяльності;

  • відомості про вжиття заходів доарбітражного врегулювання спору (копія претензії та квитанція або повідомлення про вру­чення);

  • відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів (квитанція або повідомлення про вручення);

  • сплату державного мита в установленому порядку і розмірі;

  • документи, що засвідчують повноваження представника позивача в господарському суді.

Важливим елементом позовної заяви є ціна позову. Під ціною позову розуміють суму всіх вимог, поставлених до відповідача включаючи також зазначені в позовній заяві суми неустойки (штрафу, пені), а якщо вони не зазначені, — суми їх, визначені арбітром. Якщо ціна позову зазначена неправильно, її визначає арбітр.

Арбітражні витрати складаються з державного мита, сум, що підлягають сплаті за проведення експертизи, призначеної арбіт­ражним судом, а також інших витрат, пов'язаних із розглядом справи.

Господарський суд має право вжити заходів щодо забезпечення позову (накладанням арешту на майно або грошові суми, що нале­жать відповідачеві та різними заборонами). Забезпечення позову допускається на будь-якій стадії провадження справи, якщо в разі невжиття таких заходів викона­ти рішення господарського суду може бути дуже складно або не­можливо.

Спір має бути вирішено господарським судом у строк, який не перевищує двох місяців. За результатами розгляду справи суд приймає рішення, в яко­му має бути висновок: задовольнити позов або відмовити в по­зові повністю чи частково. Якщо боржник не в змозі погасити заборгованість (є неплатоспроможним) за позитивним рішенням суду, то по закінченні одного місяця від дня винесення ухвали господарським судом (проте не раніш як за три місяці після встановлено­го для погашення строку) кредитор може звернутися із заявою стосовно порушення справи про банкрутство неспроможного боржника. Арбітражний суд може застосовувати до боржника такі типи процедур: ліквідаційні, реорганізаційні, санаційні.