Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК / Економіка природокористування Ден. 2011.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
659.97 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Охарактеризуйте систему екологічного права та законодавства України.

  2. Наведіть стимулюючи, регулятивні та примусові важелі впливу щодо порушників екологічного законодавства.

  3. Що таке природоресурсне законодавство? Шляхи його удосконалення.

  4. Охарактеризуйте основні принципи на яких ґрунтується екологічне право.

  5. Розкрийте основні положення Конституції України щодо регулювання відносин у суспільстві з приводу охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів.

  6. Назвіть основні екологічні права та обов’язки громадян, які висвітленні в конституції України.

  7. Що є основою для створення системи екологічного законодавства? Поясніть співвідношення між окремими актами (всенародні, загальнодержавні, акти відомств, місцевих органів самоврядування).

  8. Поясність взаємозв’язок економіки, екології, соціальної сфери та політики.

Бібліографічний список до теми

[1,11,21,19]

Тема 10. Міжнародна система управління природокористуванням і охорона навколишнього середовища

Мета: засвоєння, закріплення і систематизація знань про управління природокористуванням та охороною довкілля в Україні.

План вивчення теми

  1. Сутність управління охороною навколишнього природного середовища та раціональним використанням природних ресурсів. Територіальне і галузеве управління природоохоронною роботою.

  2. Система управління природоохоронною діяльністю.

  3. Органі управління охороною навколишнього природного середовища та раціональним використанням природних ресурсів та їх функції.

  4. Становлення сучасних поглядів щодо управління охорони навколишнього природного середовища та раціональним використанням природних ресурсів в Україні і в світі.

  5. Системи управління якістю навколишнього природного середовища і умов життєдіяльності людини.

  6. Екологічний маркетинг і менеджмент.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Вивчення цієї теми необхідно розпочати із з’ясування об’єкту управління, що являє собою складний соціально–природно-техногенний комплекс. Потім слід зупинитися на сутності управління охороною навколишнього природного середовища та раціональним використанням природних ресурсів, зокрема територіального і галузевого управління природоохоронною роботою.

Слід акцентувати увагу на структурі, функціях та завданнях державних органів управління в галузі охорони навколишнього середовища. З’ясувати структуру Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України, склад державної екологічної інспекції, її повноваження, основні завдання органів Державної екологічної інспекції.

При вивченні теми слід зупинитися на змісті екологічного контролю, органах екологічного контролю та їх функціях. Далі необхідно розглянути загальну модель екологічного аудиту, його види та параметри.

При вивченні останніх питань особливу увагу слід звернути на відмінності в поняттях «екологічне управління» і «екологічний менеджмент», функції екологічного менеджменту і управління, економічні інструменти екоменеджменту. Далі слід приділити увагу значенню та складовим екологічного маркетингу у сучасному суспільстві. Розглянути принципи екологічного маркетингу та визначити роль екологічного маркетингу у регіональному розвитку.