Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК / Економіка природокористування Ден. 2011.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
659.97 Кб
Скачать

Тема 6. Ресурсозбереження і ефективність використання вторинних ресурсів

Поняття відходів їх характеристика та класифікація. Загальний огляд матеріальних потоків в Україні. Негативні наслідки складування відходів. Значення відходів у ресурсозбереженні.

Науково-технічний прогрес – основа раціонального використання природних ресурсів. Види технологій, їх характеристика, переваги та недоліки.

Вторинна сировина, її різновиди та напрямки використання. Ефективність використання вторинних матеріальних ресурсів.

Еколого-економічні пріоритети у вирішенні проблеми відходів. Критерії оцінки рішень проблеми відходів.

Методика оцінки економічної ефективності конкретних заходів щодо знешкодження відходів. Мета, завдання та результати екологічного аудиту відходів.

Тема 7. Економічна ефективність природоохоронних заходів

Види природоохоронних заходів, їх характеристика і роль у суспільному виробництві. Особливості оцінки економічної ефективності природоохоронних заходів.

Сутність природоохоронних інвестицій, класифікація, реальні інвестиції, фінансові інвестиції. Обґрунтування екологічних інвестицій. Головні етапи інвестування. Методи оцінки ефективності природоохоронних інвестицій.

Показники економічної ефективності природоохоронних заходів, загальна комічна ефективність, порівняльна економічна ефективність, чистий економічний ефект та методика їх розрахунку.

Методи визначення величини економічного збитку. Методика розрахунку економічного збитку.

Тема 8. Економічний механізм управління природокористуванням

Механізми захисту навколишнього середовища6 економічні, фінансові, правові, адміністративні.

Основні завдання фінансового механізму охорони навколишнього середовища. Система фінансового природокористування, умови її функціонування, мета та функції. Загальна характеристика елементів системи фінансування природокористування. Грошові потоки між підприємствами-природокористувачами та державою.

Методи стимулювання природоохоронних заходів та удосконалення природоохоронної роботи на підприємствах. Кредитування та інвестування як головні методи фінансового регулювання.

Тема 9. Екологічна етика і принципи екологічного законодавства України та економіко-екологічна відповідальність

Поняття екологічної етики і система екологічного законодавства: конституційне регулювання, еколого-правове регулювання, еколого-правові норми різних галузей законодавства, міжнародне-правове регулювання, норми забезпечувальних галузей законодавства. Моральна сторона діяльності людини по відношенню до навколишнього середовища. Коло еколого-етичних проблем у взаємодії людини і навколишнього середовища

Джерела екологічного законодавства і права України. Основи природоресурсного та природоохоронного законодавства і права України.

Закон України «Про охорону навколишнього середовища».

Закон України «Про природно-заповідний фонд».

Тема 10. Міжнародна система управління природокористуванням і охорона навколишнього середовища

Управління еколого-економічною системою. Об’єкт управління – складний соціально-природнно-техногенний комплекс.

Державні органи управління в галузі охорони навколишнього середовища. Міжнародна система управління в галузі природокористування. Поняття міжнародного екологічного права. Міжнародні угоди як фактор оптимізації практики природокористування в масштабі всесвіту.

Глобалізація проблем природокористування в сучасному світі – основа формування міжнародної системи управління природокористуванням і охороною навколишнього середовища. Міжнародні договори в сфері управління природокористуванням і охороною навколишнього середовища.