Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс. Ден. ФК / Економіка природокористування Ден. 2011.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
659.97 Кб
Скачать

Модуль іі. Індивідуальне науково-дослідне завдання (індз)

2. Методичні рекомендації до самостійної роботи

Самостійна робота студентів проводиться під керівництвом викладача. Вона є логічним продовженням аудиторних занять, проводиться за завданням викладача, який інструктує студентів і встановлює терміни її виконання. Режим і тривалість роботи над програмним матеріалом вибирає сам студент у залежності від своїх здібностей і конкретних умов, що вимагають від нього не тільки розумової, але й організаційної самостійності.

Цілі самостійної позааудиторної роботи:

  1. Закріплення, розширення і систематизація знань, отриманих під час аудиторних занять; самостійне оволодіння новим учбовим матеріалом.

  2. Формування умінь і навичок самостійної розумово-освітньої праці.

  3. Розвиток сучасного економічного мислення, орієнтованого на поглиблене пізнання сутності й шляхів реорганізації життєдіяльності людини.

  4. Формування переконаності, вольових рис характеру.

Види самостійної роботи в залежності від поставленої мети:

1. Первинне оволодіння знаннями (засвоєння нового матеріалу) – читання підручника, першоджерела, додаткової літератури. Складання плану викладу, конспектування прочитаного. Виписка з тексту.

2. Закріплення і систематизування знань робота з конспектом лекцій, повторна робота над матеріалом підручника, першоджерела, додаткової літератури. Складання плану відповіді на спеціально підготовлені питання. Відповіді на контрольні питання. Підготовка відповідей на залік.

Якість засвоєння студентами учбового матеріалу, що виноситься на самостійну роботу студентів, підлягає обов’язковому поточному (модульному) та підсумковому семестровому контролю (ПМК).

Модуль 1. Економіка природокористування

Змістовий модуль 1. Навколишнє середовище та головні напрямки раціонального природокористування

Тема 1. Предмет, метод і завдання дисципліни

Мета: засвоєння, закріплення і систематизація знань про формування та розвиток економіки природокористування як науки, сутність взаємовідносин суспільства і природи.

План вивчення теми

  1. Поняття природокористування. Основні підходи до класифікації видів природокористування.

  2. Характеристика біологічної системи (екосистеми).

  3. Основні групи проблем, які висвітлює економіка природокористування.

  4. Діалектичні принципи, категорії, і закони дослідження екологічних явищ в економіці природокористування.

  5. Основні проблеми взаємовідносин суспільства і природи. Об’єктивна необхідність екологізації виробництва.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Вивчення теми необхідно почати зі змісту терміна «економіка природокористування» та розгляду економіки природокористування як науки. Економіка природокористування як теоретична основа економічної екології.

Розглядаючи тему слід звернути увагу на першорядні завдання економіки природокористування на сучасному етапі, основні блоки питань, які вирішує економіка природокористування.

Далі слід зупинитися на необхідності економіко-екологічної освіти спеціалістів вищої кваліфікації, основних показниках екологічної культури, вимаганнях екологічної моралі.

Слід акцентувати увагу на видах природного середовища: атмосфера, літосфера і гідросфера. Треба визначити основні функції природного середовища: економічні, біологічні, соціальні. Причини виникнення екологічних проблем. З’ясувати основні проблеми взаємовідносин суспільства і природи. Обґрунтувати необхідність екологізації виробництва.