Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Соц. економ. статист.2012 денна / 3 МР до ПЗ НМП СЕС денна 2012.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Бібліографічний список до практичного заняття: [14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 26, 32, 36]

Змістовий модуль 3. Соціальна статистика

Практичне заняття 4

Тема 8. Статистика рівня життя населення

Мета заняття: Закріпити теоретичні знання та виробити практичні навички щодо визначення показників, які характеризують рівень життя населення.

План заняття

  1. Вивчення структури, динаміки доходів і видатків населення

  2. Аналіз диференціації і концентрації доходів і видатків населення та рівня споживання

Методичні рекомендації до практичного заняття

Комплексне вивчення системи показників, що характеризують рівень життя населення, соціальна статистика здійснює на основі вибіркових обстежень умов життя домогосподарств. Для всебічного висвітлення матеріального добробуту домогосподарств офіційна статистика використовує систему показників рівня життя домогосподарств.

Завдання статистики під час вивчення доходів і витрат полягає в одержанні кількісних характеристик загального обсягу і складу доходів і витрат населення, джерел їх одержання, їх структури, розподілу між окремими групами населення і за основними напрямками використання.

Середні показники доходів порівнюються із встановленими в країні поточними стандартами малозабезпеченості та бідності. Такими стандартами є: прожитковий мінімум, межа малозабезпеченості, розмір доходу, який дає право на отримання допомоги. Важливе значення в аналізі доходів населення має зіставлення наявних та реальних доходів (дивіться [14], формули 8.4 -8.8).

Оцінка соціально-економічної диференціації населення проводиться на основі характеристик розподілу домогосподарств за рівнем середньодушового (середнього на одне домогосподарство) сукупного доходу (дивіться [14], формули 8.9 -8.16).

Узагальнюючі показники забезпеченості населення товарами тривалого користування обчислюються по кожному виду товару в розрахунку на 1000 осіб або на 100 домогосподарств.

При вивченні рівня споживання, крім аналізу споживання товарів, важливе значення має аналіз споживання послуг.

Для комплексної характеристики процесів споживання населенням товарів та послуг необхідно визначати також показники диференціації споживання. З цією метою визначаються й зіставляються показники рівнів індивідуального споживання для різних груп населення, виділених за такими ознаками: статтю, віком, характером занять, рівнем доходу, розміром домогосподарства та ін. При вивченні диференціації в споживанні різними групами населення можуть бути використані ті ж методи, що й для вивчення диференціації населення за рівнем доходів або витрат.

Структури споживання двох різних груп населення в певний момент часу можуть порівнюватися за допомогою коефіцієнта подібності структур (дивіться [14], формула 8.17).

Статистика визначає загальний фонд споживання товарів і послуг та середньодушовий рівень їх споживання (загальний фонд споживання, ділений на середньорічну чисельність наявного населення). Обидва показники подаються у вартісній та натуральній формі і визначаються в середньому за місяць.

Динаміку рівня споживання у вартісному вираженні вивчають за допомогою індексного або факторного аналізу (дивіться [14], формули 8.18 – 8.23). Зв’язок між зміною доходів населення (х) та рівнем споживання окремих товарів та послуг (у) оцінює коефіцієнт еластичності (дивіться [14], формула 8.24).