Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
studentam.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
682.5 Кб
Скачать

7.Отримання нітроген (і) оксиду і його властивості

Помістіть в пробірку 1-2 г амоній нітрату і обережно нагрійте. Піднесіть до отвору пробірки тліючу скіпку. Що відбувається? Закрийте пробірку пробкою з хлоркальцієвою трубкою і знову нагрійте. Піднесіть скіпку до верхнього отвору хлоркальцієвої трубки. Яке призначення кальцій хлориду? Напишіть рівняння реакцій.

8.Отримання нітроген (іі) оксиду і його властивості

Покладіть в колбу газового приладу небагато мідних ошурок і прилийте 10-20 мл розбавленої нітратної кислоти, підігрійте. Чим пояснити появу забарвленого газу в колбі? Що відбувається при зіткненні нітроген (ІІ) оксиду з повітрям? Напишіть рівняння реакцій.

9. Нітроген (IV) оксид і його властивості

А.В пробірку з газовідвідною трубкою покладіть трохи мідних ошурок і прилийте 1–2 мл концентрованої нітратної кислоти. Газ, що виділяється пропустіть через пробірку з дистильованою водою. Розчин розділіть на три частини для подальших дослідів. Випробуйте отриманий розчин індикаторним папером.

Б.До дуже розбавленого розчину калій перманганату прилийте розчин нітроген (IV) оксиду. Про що свідчить знебарвлення розчину? Напишіть рівняння реакції.

В.Прокип’ятіть залишену частину розчину нітроген (IV) оксиду в воді. Що відбувається при нагріванні? Після охолодження випробуйте розчин індикатором. Подійте цим розчином на розбавлений розчин калій перманганату. Чому розчин не виявляє відновних властивостей? Напишіть рівняння реакції.

10.Отримання нітритної кислоти і її розклад

А.До 1–2 мл насиченого розчину калій нітриту додайте трохи 2н. сульфатної кислоти. Спостерігайте появу в розчині блакитного забарвлення нітритної кислоти і бурого газу над розчином.

Б.До розчину натрій нітриту прилийте розбавлену оцтову кислоту. Який газ виділяється? Написати рівняння реакції.

11.Окисні властивості нітритів

До 1–2 мл розчину калій іодиду, підкисленого розбавленою сульфатною кислотою, додайте розчин натрій або калій нітриту. Поясніть появу бурого забарвлення розчину. Напишіть рівняння реакції.

12.Відновні властивості нітритів

Подійте в пробірках на підкислені сульфатною кислотою розчини калій перманганату та калій біхромату розчином калій або натрій нітриту. Визначте зміну забарвлення розчинів. Напишіть рівняння реакцій.

13.Окисні властивості нітратної кислоти

А.Подійте в окремих пробірках на мідні ошурки і металічне олово розбавленою та концентрованою нітратною кислотою Що спостерігаєте? Напишіть рівняння реакцій.

Б.В пробірку налийте 1–2 мл свіже виготовленої сірководневої води, долийте концентровану нітратну кислоту. Який газ виділяється? Чим пояснити появу муті? Напишіть рівняння реакції.

В.В пробірку покладіть трохи сірки, налийте концентрованої нітратної кислоти і прокип’ятіть. Доведіть реакцією з барій хлоридом утворення сульфат-іонів. Напишіть рівняння реакції.

14.Відношення нітратів до нагрівання

В пробірку покладіть декілька кристалів калій нітрату і нагрійте до розплавлення солі. Внесіть в пробірку тліючу скіпку і зробіть висновок щодо газу, який виділяється. Пробірку охолодіть і додайте до залишку 2–3 мл дистильованої води. Випробуйте отриманий розчин реакцією з підкисленим розчином калій перманганату. Про що свідчить зміна забарвлення розчину? Напишіть рівняння реакцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]