Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
studentam.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
682.5 Кб
Скачать

2.Отримання брому

А.В пробірці змішайте декілька кристалів калій броміду з невеликою кількістю манган (IV) оксиду, додайте 1–2 мл концентрованої сульфатної кислоти і обережно підігрійте. Спостерігайте виділення брому. Напишіть рівняння реакції.

Б.До 2–3 мл розчину калій броміду долийте по краплям хлорну воду. Спостерігайте зміну забарвлення розчину. Напишіть рівняння реакції. Потім до розчину додайте бензол, збовтайте, дайте розчину відстоятись. Зверніть увагу на забарвлення органічного шару.

3.Отримання йоду

А.В пробірці змішайте декілька кристалів іодиду з невеликою кількістю манган (IV) оксиду, долийте 1–2 мл концентрованої сульфатної кислоти і підігрійте. Спостерігайте утворення фіолетової пари йоду. Напишіть рівняння реакції.

Б.До розчину калій іодиду прилийте по краплям хлорну воду. Доведіть присутність іоду в розчині за допомогою крохмального клейстеру. Напишіть рівняння реакції.

4.Властивості йоду

В суху пробірку всипте декілька кристалів іоду і обережно нагрійте. Спостерігайте утворення фіолетової пари йоду (сублімація) і осідання його (десублімація) на холодних стінках пробірки. Після охолодження долийте в пробірку 2–3 мл дистильованої води і збовтайте. Вода забарвлюється в світло-жовтий колір. Як розчиняється йод у воді?

Додайте в пробірку декілька кристалів калій іодиду. Як і чому змінюється при цьому розчинність іоду?

5.Отримання гідроген хлориду і хлоридної кислоти

А.В пробірку насипте 2–3 г натрій хлориду і додайте до ¼ об’єму пробірки концентрованої сульфатної кислоти (обережно!). Вставте в пробірку пробку з газовідвідною трубкою і закріпіть її в лапці штатива. Кінець газовідвідної трубки опустіть на дно сухої пробірки. Закрийте отвір пробірки ватою. Поруч поставте чашку з водою.

Підігрійте пробірку. Коли над ватою з’явиться білий туман, припиніть нагрівати, витягніть вату і закрийте отвір пробірки пробкою. Переверніть пробірку, занурте закритий кінець в чашку з водою і витягніть пробку. Спостерігайте, як вода піднімається в пробірці. Поясніть це явище.

Знову закрийте пробірку під водою пальцем, витягніть з води. Випробуйте розчин індикаторним папером. Напишіть рівняння реакції.

Б.В окремих пробірках випробуйте дію хлоридної кислоти на метали: цинк, алюміній, мідь. Які метали розчиняються? Напишіть рівняння реакцій.

В.Випробуйте в окремих пробірках дію йонів аргентуму і кальцію на розчини фториду, хлориду, броміду, йодиду. Визначте колір кожного осаду. Напишіть рівняння реакцій.

6.Відновні властивості галогенід-іонів

А.В окремі пробірки покладіть невеликі кількості калій броміду і калій іодиду. В кожну додайте по 2–3 мл концентрованої сульфатної кислоти. Зверніть увагу на колір і запах продуктів обох реакцій. Напишіть рівняння реакцій.

Порівняйте продукти цих реакцій з продуктом реакцій в досліді 5А. Порівняйте відновні властивості гідроген хлориду, гідроген броміду і гідроген іодиду.

Б.В дві пробірки налийте по 2–4 мл: в одну – калій броміду, в другу – калій іодиду. До кожного розчину прилийте по 1 мл бензолу і 2–3 мл розчину ферум (ІІІ) хлориду. Збовтайте розчини. В якій пробірці відбулося відновлення ферум (ІІІ) хлориду? Напишіть рівняння реакції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]