Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
studentam.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
682.5 Кб
Скачать

2.Вплив однойменних іонів на ступінь дисоціації слабкого електроліту

А.До 1 мл розчину оцтової кислоти (0,1-0,2 н) додайте одну-дві краплини метилоранжу, а потім кілька кристаликів натрій ацетату й збовтайте.

Б.До 1 мл розчину аміаку (0,1-0,2 н) додайте одну краплю фенолфталеїну, а потім кілька кристаликів амоній хлориду й збовтайте.

Встановіть в обох дослідах, які явища ви спостерігали. У якому напрямку зміщується рівновага дисоціації слабкого електроліту?

В.Налийте у дві пробірки по 1 мл 2 н розчину аміаку й додайте в одну з них трохи амоній хлориду. В обидві пробірки налийте по 1 мл магній хлориду. Поясніть різницю в поведінці йону Mg2+ у першому та другому розчинах.

3.Утворення малорозчинних сполук

А.У різні пробірки налийте відповідно по 1 мл хлоридної кислоти, натрій хлориду, кальцій хлориду, амоній хлориду та калій хлорату і в кожну з пробірок додайте по одній-дві краплі аргентум нітрату. Поясніть, що відбувається в кожній з пробірок.

Б.У різні пробірки налийте по 1 мл розчинів сульфатної кислоти, натрій сульфату, магній сульфату, купрум сульфату та натрій тіосульфату (розбавленого) і додайте в кожну пробірку по 1-2 краплі розчину барій нітрату або хлориду. Чи однакові явища спостерігаються в пробірках? У яких випадках і чому не відбувається утворення осаду? Які висновки можна зробити, виходячи з цих дослідів?

В.У три пробірки налийте по 1 мл розчину плюмбум (ІІ) ацетату чи нітрату. У першу пробірку долийте такий же об’єм розчину калій іолилу, у другу – калій хромату, а в третю – натрій сульфіду. Що спостерігаєте?

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №7

Кислотно-основна рівновага у водних розчинах солей. Гідроліз солей

1.Забарвлення кислотно-основних індикаторів у різних середовищах

У три пробірки налийте дистильованої води й додайте в кожну кілька краплин лакмусу. Потім у першу долийте розбавлену сульфатну або хлоридну кислоту, у другу – розчин лугу, третя слугуватиме для порівняння. Визначте забарвлення рідини в кожній з пробірок. Проведіть аналогічні досліди з фенолфталеїном та метилоранжем. Заповніть таблицю:

Індикатор

Середовище

Забарвлення

Лакмус

Нейтральне

Кисле

Лужне

Фенолфталеїн

Нейтральне

Кисле

Лужне

Метилоранж

Нейтральне

Кисле

Лужне

2.Солі, утворені сильними основами й сильними кислотами

У різні пробірки налийте розчини натрій хлориду, барій хлориду, натрій сульфату, калій нітрату. Визначте характер середовища в пробірках за допомогою універсального індикаторного паперу. Чи містять розчини взятих для досліду солей надлишок іонів Н+ або ОН? Чи відбувається гідроліз таких солей?

3.Солі, утворені сильними кислотами й слабкими основами

А.За допомогою універсального індикаторного паперу визначте рН 0,1 М розчинів натрій ацетату, натрій карбонату, натрій сульфіду. Напишіть рівняння реакцій гідролізу в скороченому іонно-молекулярному вигляді.

Б.За допомогою універсального індикаторного паперу визначте рН 0,1 М розчинів Na3PO4, Na2HPO4, NaH2PO4. Поясніть явища, що ви спостерігаєте, виходячи зі значень констант різних ступенів дисоціації фосфатної кислоти. За якими ступенями проходить гідроліз Na3PO4?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]