Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
studentam.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
682.5 Кб
Скачать

11. Аналітична реакція виявлення іона кальцію

В дві пробірки налийте по 2-3 мл розчинів солей кальцію та барію. В кожну пробірку додайте по декілька кристаликів амоній хлориду. Збовтайте пробірки і до кожного розчину додайте 3-5 крапель розчину калій гексацианоферату (ІІ). Розчини трохи підігрійте і дайте охолонути.

Спостерігайте виділення осаду потрійної солі CaKNH4[Fe(CN)6]. Чи утворює осад сіль барію? Напишіть рівняння реакцій.

12. Дія кислот на алюміній

В три пробірки покладіть по шматочку металічного алюмінію і додайте в одну з них 3-4 мл розчину хлоридної кислоти (2 н.), в другу – сульфатної кислоти (2 н.), в третю – концентрованої сульфатної кислоти. Порівняйте активність взаємодії алюмінію з хлоридною і сульфатною кислотами на холоду. Нагрійте пробірки з розбавленими кислотами. Обережно нагрійте пробірку з концентрованою кислотою. Що спостерігаєте? Напишіть рівняння реакцій.

13. Взаємодія алюмінію з лугом

В дві пробірки покладіть по 2 шматочки алюмінію і додайте в одну пробірку 2 мл 2 н. хлоридної кислоти, в другу – розчину натрій гідроксиду. В якій з пробірок алюміній розчиняється швидше? Відповідь обґрунтуйте виходячи зі значень електродних потенціалів алюмінію і водню в розчинах з різним значенням рН. Напишіть рівняння реакцій.

14. Отримання алюміній гідроксиду і дослідження його властивостей

До розчину алюміній хлориду додайте по краплям розчин лугу до утворення осаду. Розчин з осадом розділіть на чотири пробірки. В одну додайте розбавлену кислоту, в другу – надлишок лугу, в третю – розчин амоній хлориду, в четверту – розчин аміаку. Відмітьте, в яких пробірках осади розчинились. Напишіть рівняння реакцій.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №17

МАНГАН

1. Отримання і властивості манган (ІІ) гідроксиду

Обмінною взаємодією отримайте Mn(OH)2. Відмітьте колір осаду. Розділіть осад на чотири частини. Випробуйте відношення осаду до кислот і лугів. Одну з частин осаду залиште на повітрі. Що спостерігаєте? Другу частину обробіть бромною водою. Що утворюється при цьому? Напишіть рівняння реакцій.

2. Отримання манган (ІІ) сульфіду

До розчину солі мангану (ІІ) прилийте розчин натрій сульфіду. Яка речовина випадає в осад? Як змінюється колір осаду при перебуванні на повітрі? Напишіть рівняння реакцій.

3. Окиснення солей мангану (ІІ)

А. До невеликої кількості плюмбум (IV) оксиду додайте 1-2 мл концентрованої нітратної кислоти і декілька крапель розчину манган (ІІ) сульфату. Суміш обережно нагрійте до кипіння. Який колір розчину над осадом? Напишіть рівняння реакції.

Б. До розчину солі мангану (ІІ) додайте 2 краплі розчину аргентум нітрату (каталізатор) і 1-2 мл розбавленої нітратної кислоти. Додайте декілька кристалів амоній персульфату і нагрійте. Що спостерігаєте? Напишіть рівняння реакції.

4. Окисні властивості манган (IV) оксиду

Невелику кількість манган (IV) оксиду підкисліть сульфатною кислотою і додайте розчин ферум (ІІ) сульфату. По закінченні реакції переконайтесь в присутності в розчині іонів ферум (ІІІ) (реакція з жовтою кров’яною сіллю). Напишіть рівняння реакцій.

5. Окисні властивості калій манганату (VII)

А. До розчину калій манганату (VII) додайте 2-3 мл розчину лугу і розчин глюкози. Як змінюється колір розчину? Напишіть рівняння реакції.

Б. В дві пробірки налийте розчин калій манганату (VII) і додайте лр нього розчини: 1) калій сульфіду; 2) калій йодиду. Підігрійте. Як змінилось забарвлення розчинів? Що випадає в осад? Напишіть рівняння реакцій.

В. В три пробірки налийте розчин калій манганату (VII), підкисліть сульфатною кислотою і додайте по декілька кристалів: 1) ферум (ІІ) сульфату, 2) калій нітриту, 3) натрій сульфіту. Як змінилось забарвлення розчину? Напишіть рівняння реакцій. Як впливає середовище на характер відновлення манганатів (VII) в розчинах?

Г. В три пробірки налийте розчин калій манганату (VII), першу - підкисліть сульфатною кислотою, другу – додайте розчин лугу, третю – розчин розбавте рівним об’ємом води і в кожну пробірку додайте по декілька кристалів натрій сульфіту. Як змінилось забарвлення розчину? Напишіть рівняння реакцій. Як впливає середовище на характер відновлення манганатів (VII) в розчинах?

Д. До розчину манган (ІІ) сульфату додавайте по краплям розчин калій манганату (VII). Що спостерігаєте? Визначте рН середовища. Напишіть рівняння реакції

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №18

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]