Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
studentam.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
682.5 Кб
Скачать

Класи неорганічних сполук

Запропоновані завдання розкривають та ілюструють теоретичні знання, розвивають навички хімічного експерименту. Кожному студенту запропоновується свій варіант завдання. Перш ніж виконувати експериментальну частину роботи уважно прочитайте завдання та складіть детальний план проведення дослідів.

Реакції виконуйте в пробірках, реактиви додавайте обережно, в кількості декількох крапель. Кожну наступну реакцію виконуйте після перенесення частини реакційної суміші в іншу пробірку. Для вивчення властивостей малорозчинних сполук після утворення осадів дайте суміші відстоятися, злийте обережно розчин і розділіть осад на декілька проб. Уважно спостерігайте та фіксуйте в лабораторному журналі ефекти, які супроводжують перебіг кожного досліду. Складіть рівняння виконаних хімічних реакцій в молекулярній та йонно-молекулярній формах.

Варіант 1

1.Дослідним шляхом доведіть, в яких пробірках містяться розчини: натрій хлориду, натрій гідроксиду, хлоридної кислоти. Визначте за характерними реакціями, в якій з пробірок міститься яка речовина. Напишіть рівняння реакцій в молекулярній та іонній формах.

2.Здійсніть перетворення речовин:

Б

CuAВГ

Д

Варіант 2

1.Дослідним шляхом доведіть, в яких пробірках містяться розчини: натрій хлориду, амоній хлориду, натрій карбонату. Визначте за характерними реакціями, в якій з пробірок міститься яка речовина. Напишіть рівняння реакцій в молекулярній та іонній формах.

2.Здійсніть перетворення речовин:

мідь ® купрум (ІІ) оксид ® купрум (ІІ) хлорид ® купрум (ІІ) гідроксид ® купрум (ІІ) сульфат ® купрум (ІІ) хлорид ® аргентум хлорид.

Варіант 3

1.Дослідним шляхом доведіть, в яких пробірках містяться розчини: ферум (ІІ) сульфат, алюміній сульфат, ферум (ІІІ) хлорид. Визначте за характерними реакціями, в якій з пробірок міститься яка речовина. Напишіть рівняння реакцій в молекулярній та іонній формах.

2.Здійсніть перетворення речовин:

залізо ® ферум (ІІ) хлорид ® ферум (ІІ) гідроксид ® ферум (ІІІ) гідроксид® ферум (ІІІ) оксид ® ферум (ІІІ) сульфат ® ферум (ІІІ) хлорид.

Варіант 4

1.Дослідним шляхом доведіть, в яких пробірках містяться кристалічні солі: натрій сульфат, натрій хлорид, натрій йодид. Визначте за характерними реакціями, в якій з пробірок міститься яка речовина. Напишіть рівняння реакцій в молекулярній та іонній формах.

2.Здійсніть перетворення речовин:

цинк сульфат®цинк хлорид

цинк®цинк хлорид®цинк гідроксид

натрій тетрагідроксосульфат

Варіант 5

1.Дослідним шляхом доведіть, в яких пробірках містяться розчини солей: натрій сульфат, натрій сульфід, натрій сульфіт. Визначте за характерними реакціями, в якій з пробірок міститься яка речовина. Напишіть рівняння реакцій в молекулярній та іонній формах.

2.Здійсніть перетворення речовин:

Na[Pb(OH)4]

Pb ® Pb(NO3)2 ® Pb(OH)2

Pb(NO3)2А

+Al ¯

Б

Варіант 6

1.Дослідним шляхом доведіть, в яких пробірках містяться розчини : нітратної кислоти, натрій гідроксиду, сульфатної кислоти.Визначте за характерними реакціями, в якій з пробірок міститься яка речовина. Напишіть рівняння реакцій в молекулярній та іонній формах.

2.Здійсніть перетворення речовин:

AlCl3 ® AgCl Al(NO3)3

Al® Al2(SO4)3 ® Al(OH)

Na[Al(OH)4]

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]