Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_po_polit (1).docx
Скачиваний:
101
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
900.48 Кб
Скачать

15.Економічні ресурси та їх види.

Велике значення в національній економіці мають економічні ресурси, які визначають характер її функціонування, темпи, структуру і масштаби розвитку. Вони являють собою базу для економічного зростання. По суті, це такий вид благ, який може бути використаний для виробництва інших благ.

Економічні ресурси - це вид ресурсів, необхідних для виробництва благ - товарів і послуг.

Існують наступні види економічних ресурсів:

підприємницький потенціал. Це здатність населення до організації виробництва благ в різних формах;

знання. Це конкретні наукові і технічні розробки, які дозволяють організувати виробництво і споживання благ на більш високому, ніж попередній, рівні;природні ресурси. Це конкретні корисні копалини, наприклад, земля, надра, а також кліматичне і географічне положення країни;людські ресурси. Це конкретна кількість населення країни, яке відрізняється певними якісними показниками - освітою, культурою, професіоналізмом. У сукупності людські ресурси є найбільш важливим економічним ресурсом, так як без нього неможливо уявити нормальне функціонування національної економіки; фінансові ресурси. Це капітал, представлений конкретними грошовими коштами, наявними в національній економіці.

Природні ресурси за своїм складом досить різноманітні і включають земельні, енергетичні, водні, біологічні, лісові, мінеральні, рекреаційні, кліматичні ресурси. Їх використання взаємопов'язано між собою (наприклад, для використання земельних ресурсів необхідна техніка, а для її роботи потрібні мінеральні ресурси - паливо). Природні ресурси поділяють на:

розвідані. Видобуток їх вже ведеться; достовірні. Про існування їх достовірне відомо, але з різних причин їх видобуток не ведеться;

прогнозні. Це корисні копалини, які гіпотетично повинні існувати, але це достовірне невідомо.

За оцінками фахівців при існуючих темпах видобутку корисних копалин їх запаси будуть вичерпані приблизно через 500 років. Одночасно потреба в них економік постійно збільшується в середньому на 10% щорічно. Для підвищення ефективності використання цього ресурсів постійно ведеться розробка і впровадження ресурсозберігаючих технологій.

Людські ресурси в нашій країні обмежені. Незважаючи на високий рівень безробіття, існує брак людських ресурсів, що відрізняються певними якісними характеристиками - професійним та кваліфікаційним рівнем. Відчувається гострий брак співробітників певних кваліфікацій і професій, що істотним чином загальмовує розвиток національної економіки.

16.Економічні інтереси та їх система.

Економічний інтерес - це реальний, зумовлений відносинами власності та принципом економічної вигоди мотив і стимул соціаль-них дій щодо задоволення динамічних систем індивідуальних по-треб. Економічний інтерес є породженням і соціальним проявом потреби. Інтерес виникає, коли задоволення потреби усвідом-люється як конкретна мета (максимізація прибутку, привласнен-ня товару, користування або володіння певним товаром тощо). Отже, економічні інтереси - це усвідомлені потреби існування різних суб'єктів господарювання. Генезис інтересу полягає у від-борі свідомістю найважливіших потреб для задоволення, реаліза-ції їх. Економічні інтереси не тотожні потребам, їхньому задоволен-ню. По-перше, економічні інтереси знаходять своє вираження у поставлених цілях та діях, спрямованих на задоволення потреб. Пот-реби і засоби задоволення їх відбивають причину та форму прояву економічних інтересів. По-друге, економічний інтерес завжди ви-ражає відповідний рівень і динаміку задоволення потреб. Наприклад, не може, окрім специфічних випадків (схимники тощо), бути інтересом суб'єкта зниження рівня задоволення потреб. Економічні інтереси - це причина та умова взаємодії й само-розвитку економічних суб'єктів. Кожне окреме економічне відно-шення існує спочатку потенційно, у формі очікувань та ще незадо-волених домагань людини*. Економічні відносини реалізуються як дійсні, коли набувають форми взаємного зв'язку. Потреби-інтере-си не тільки відображають існуючі відносини, а й самі є першою "цеглиною" в структурі соціально-економічних відносин. У кожному економічному відношенні - між підприємцями і ви-робниками, між виробниками і споживачами, державою і недер-жавним сектором економіки (бізнесом), партнерами, у відносинах між індивідами - мають місце елементи боротьби г співробітни-цтва. Взаємодія інтересів виступає рушійною пружиною соціально-економічного розвитку. "Найближчий погляд на історію, - писав Ф. Гегель, - переконує нас в тому, що дії людей виникають з їх потреб, пристрастей, їх інтересів..." . Економічні інтереси мають такі особливості: а) вони є об'єктив-ними, оскільки об'єктивні самі економічні відносини; б) вони є матеріальними.

Економічні інтереси можна класифікувати насамперед за суб'єк-тами реалізації їх як державні, групові та особисті. В структурі інте-ресів виділяють виробничі (пов'язані з організацією виробництва) і невиробничі (пов'язані з задоволенням особистих потреб виробни-ка та його потреб як члена суспільства).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]