Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_po_polit (1).docx
Скачиваний:
101
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
900.48 Кб
Скачать

26. Підприємство як первинна ланка суспільного виробництва.

Підприємство - це первинна ланка суспільного виробництва, яка забезпечує виготовлення певних товарів чи надання послуг і здійснює процес відтворення на основі самоокупності й самостійності. Для створення підприємства передбачено певний порядок. Він включає акт державної реєстрації підприємства як юридичної особи. Останнє означає, що господарюючий суб'єкт отримує права й обов'язки щодо всіх самостійних дій. Водночас реєстрація підприємства як юридичної особи передбачає отримання ним певних атрибутів господарюючого суб'єкта. Як первинна ланка суспільного виробництва, підприємство характеризується певними моментами. До найважливіших з них слід віднести такі:

o на підприємстві здійснюється процес поєднання робочої сили і засобів виробництва;

o тут відбувається процес виготовлення товарів та надання різноманітних послуг;

o виникають і реалізуються виробничі відносини;

o на підприємстві зосереджується основна частина суспільного капіталу;

o виникають, поєднуються і взаємодіють усі види інтересів (індивідуальних, колективних, суспільних);

o результатом функціонування підприємства є товари та різноманітні послуги, що надаються цими підприємствами;

o на ринку кожне підприємство виступає, з одного боку, як товаровиробник, що пропонує свої товари та послуги, а з іншого - як споживач, що потребує для своєї діяльності різноманітних матеріальних, фінансових та трудових ресурсів.

27. Види підприємницької діяльності та їх сутність

Види підприємницької діяльності класифікують за кількома ознаками, а саме:

1)   залежно від змісту діяльності;

2)   за формою власності;

3)   за величиною.

Залежно від змісту розрізняють такі види підприємницької діяльності.

Виробниче підприємництво — діяльність, пов'язана безпосередньо з виробництвом продукції, товарів, послуг, робіт, інформації.

Комерційне підприємництво характеризується насамперед тим, що провідна роль у ньому належить товарно-грошовим, торговельно-обмінним операціям

Фінансове підприємництво пов'язане з купівлею-продажем валюти, цінних паперів.

Посередницьке підприємництво — це підприємництво, суб'єкт якого сам не виробляє і не продає товару, а виступає тільки посередником у товарно-грошових операціях.

За формою власныстю:

Фірма — це організація, яка володіє одним або кількома підприємствами й використовує кошти й ресурси для виробництва товару або послуги з метою отримання прибутку.

Індивідуальним підприємництвом називається бізнес, власником якого є одна особа. Індивідуальне підприємництво спрямоване на отримання особистого доходу.

Товариством, або партнерством, називають бізнес, яким володіють дві або більше осіб.

Корпорація — це сукупність осіб, об'єднаних для спільної підприємницької діяльності як одна юридична особа. Акціонерний капітал (власність) поділяється на власний та позичений.

28. Капітал як економічна категорія.

Необхідною умовою виникнення і розвитку ринкових відносин є первісне нагромадження капіталу.

Відокремлення засобів виробництва від виробника і зосередження їх у руках невеликої групи людей сприяло розвитку капіталістичних відносин, які поступово перетворились на цивілізованішу форму — ринкові відносини. Але за своєю економічною суттю ці форми відносин близькі, бо мають на меті нагромадити грошову масу в руках тих, хто володіє засобами виробництва. В результаті первісного нагромадження капіталу формуються два нерівноцінні елементи: власники робочої сили, які бажають продати свою працю, та власники засобів виробництва. Що стосується України, то для неї, як і для інших постсоціалістичних країн, характерний процес поступового розшарування населення, в результаті чого виникає полярність у суспільстві. Утворився контингент людей, які мають можливості розпочати виробництво, відкривати магазини, створювати різні фірми і ринкові структури, де використовується наймана праця, витрати якої не повною мірою компенсуються розміром заробітної плати, а доходи, отримувані "хазяїном", значно перевищують сукупний дохід найманих працівників. Персоніфікаторами капіталу в Україні є власники приватних підприємств, комерційних банків, магазинів, компаній, пов'язаних з нафто- та автомобільним бізнесом, посередницьких компаній, фірм зпродажу будівельних матеріалів і продовольчих товарів, а також закладівігорного бізнесу з їх інфраструктурою, ділки тіньової економіки та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]