Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
С. 244-306.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
834.56 Кб
Скачать

Таблиця 8.5 Аналіз ефективності модернізації верстата

Показники

Модель токарського верстата

стара

модернізована

нова

Продуктивність верстата, шт.

650

690

760

Собівартість продукції, тис. грн

20

18

15

З табл. 8.5 випливає, що відставання старої моделі від нової за про­дук­тивністю праці дорівнює 14,5 % ((650 – 760) : 760  100), модернізованої мо­де­лі від нової – 9,2 % ((690 – 760) : 760  100). Зниження собівартості виробу нової мо­делі порівняно зі старою дорівнює 33,3 % (15 – 20) : 15  100), порівняно з модерні­зо­ва­ною моделлю – 20 % (15 – 18) : 15  100).

Різниця між старою і модернізованою технікою за продуктивністю пра­ці дає економічний ефект 5,3 % (14,5 – 9,2), а за собівартістю – 13,3 % (33,3 – 20). Тому при неможливості заміни старого верстата новим до­цільно його модернізувати.

8.3. Аналіз ефективності використання основних засобів

Економічна ефективність функціонування основних засобів є складо­вою частиною результату використання всіх виробничих ресурсів підпри­єм­ства. Визначаючи економічну ефективність використання основних за­со­бів, використовують систему натуральних і вартісних показників, а та­кож співвідносні оцінки темпів зростання випуску продукції і темпів зростання обсягу основних засобів, фондоозброєності праці та її продуктивності.

Загальними показниками ефективності використання основних за­со­бів є фондовіддача – виробництво продукції на 1 гривню основних засобів (відношення обсягу продукції у грошовому виразі, виробленої підпри­єм­ством, цехом або дільницею (ВП), до середньорічної вартості основних виробничих засобів (ОФ)). Розраховується показник фондовіддачі (ФВ) за формулою:

ФВ = ВП : ОФ. (8.8)

Фондомісткість – показник, обернений до фондовіддачі: він показує, скільки в середньому (за вартістю) використовується на підприємстві ос­новних виробничих засобів для випуску продукції вартістю 1 гривню. Щоб охарактеризувати використання окремих частин основних засобів, ве­личину основних фондів у формулі відповідно змінюють, наприклад, на вар­тість активної частини основних засобів.

Часткові показники застосовують для характеристики використання окремих видів машин, обладнання, виробничої площі. Якщо в розрахунку фондо­від­да­чі обсяг виробництва продукції виразити через добуток чисельності пра­ців­ників і продуктивності їхньої праці ПТ, вартість основних засобів – через добуток чисельності Ч і фондоозброєності праці за однозмінної роботи Фо, то наявне відношення:

ФВ = Ч  ПТ : Ч  Фо = ПТ : Фо. (8.9)

Отже, фондовіддача основних засобів прямо пропорційно зале­жить від продуктивності праці й обернено пропорційно – від її фондо­озбро­єно­сті.

Для підвищення фондовіддачі необхідно, щоб темпи зростання про­дук­тивності праці випереджали темпи зростання її фондо­озброє­ності.

У процесі аналізу вивчається динаміка показників виконання плану, проводяться міжгосподарські порівняння. Показник фондовіддачі визна­ча­ється для всіх основних засобів виробничого призначення та для активної їх частини (машини й обладнання).

Фондовіддача є одним із основних факторів, які визначають обсяг про­дукції підприємства, тому необхідно детально проаналізувати, які фак­тори впливають на неї (рис. 8.4).

Рис. 8.4. Структурно-логічна схема факторів, що впливають на фондовіддачу

На рівень фондовіддачі впливають різні фактори, пов'язані як зі змі­ною обсягу продукції, так і з ефективністю використання основних вироб­ни­чих фондів, особливо активної їх частини.

Спочатку під час аналізу фондовіддачі вивчають вплив на неї окре­мих факторів, а потім визначають вплив фондовіддачі на обсяг випуску.

Важливе економічне значення має визначення віддачі активної час­ти­ни основних фондів, у результаті чого виявляється вплив на фондо­від­дачу змін у структурі основних фондів, визначаються резерви, пов'язані з використанням невстановленого устаткування.

Вплив структури основних фондів на фондовіддачу обумовлений тим, що різні категорії основних фондів неоднаково активно беруть участь у ви­роб­ничому процесі. При розрахунку фондовіддачі в загальній сумі основ­них фондів виділяються машини й устаткування як найбільш впливовий чинник.

Зіставлення темпів зростання і відсотків виконання плану по фондо­від­дачі на 1 грн вартості основних фондів, у тому числі машин і устат­ку­ван­ня, показує вплив зміни структури основних фондів на ефективність їх використання (табл. 8.6).