Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
С. 244-306.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
834.56 Кб
Скачать

8.4. Екстенсивне й інтенсивне використання устаткування

Показником ступеня використання устаткування за часом та кіль­кістю є коефіцієнт екстенсивності:

(8.13)

Екстенсивний шлях використання устаткування – це збільшення кіль­кості устаткування, відпрацьованого часу, коефіцієнта змінності робо­ти устат­кування.

Для характеристики ступеня екстенсивності завантаження устатку­ван­ня вивчається баланс часу його роботи. Він включає:

календарний фонд часумаксимально можливий час роботи устат­кування (кількість календарних днів у звітному періоді збільшується на 24 год і на кількість одиниць встановленого устаткування);

режимний фонд часузбільшується кількість одиниць встанов­ле­но­го устаткування на кількість робочих днів звітного періоду і на кількість го­дин щоденної роботи з урахуванням коефіцієнта змінності;

плановий фондчас роботи устаткування за планом відрізняється від режимного часом перебування устаткування в плановому ремонті і на модернізації;

фактичний фонд відпрацьованого часу.

Порівняння фактичного і планового календарних фондів часу дозво­ляє встановити ступінь виконання плану з введення устаткування в екс­плу­атацію, по кількості і термінах календарного і режимного – можли­во­сті кращого використання устаткування за рахунок підвищення коефіцієнта змін­ності, а режимного і планового – резерви часу за рахунок скорочення витрат часу на ремонт.

Для характеристики використання часу роботи устаткування засто­со­вуються такі коефіцієнти:

календарного фонду часу Кк.ф.= Тф/Тк;

режимного фонду часу Кр.ф. = Тф/Тр;

планового фонду часу Кп.ф. = Тф/Тп;

питома вага простоїв у календарному фонді:

Удпр = ПР/Тк,

де Тф, Тп, Тр, Тк – відповідно фактичний, плановий, режимний і календар­ний фонди робочого часу устаткування;

ПР – простої устаткування.

Аналіз простоїв устаткування включає вивчення цілоденних і внут­рішньозмінних втрат часу роботи устаткування. Простої устаткування залежать від ряду причин: планові ремонти устаткування, аварії, нестача матері­алів, нестача робочої сили. Усе це негативно позначається на випуску про­дукції.

Для визначення впливу простоїв устаткування на виконання вироб­ничої програми необхідно плановий випуск за 1 верстато-годину помно­жи­ти на величину втрат робочого часу.

Інтенсивне використання устаткування характеризується показником випуску продукції на 1 верстато-годину, тобто його продуктивністю:

(8.14)

Методику аналізу показників екстенсивного й інтенсивного викори­стання устаткування розглянуто на прикладі, зазначеному в табл. 8.10.

Таблиця 8.10 Аналіз використання устаткування

Показники

План

Звіт

Відхилення від плану

Випуск продукції, тис. грн.

3 300

3 500

+200

Кількість верстатів, шт.

50

54

+4

Загальна кількість від­пра­цьо­ваних верстато-го­дин, тис. верстато-го­дин

55

49,2

-5,8

Кількість годин, відпра­цьо­ва­них одним верстатом, год

-188,89

Середній виробіток

на 1 верстато-годину, тис. грн

+11,14

Коефіцієнт екстенсивності використання устаткування показує втра­ти часу роботи устаткування на 17,17 % планової кількості верстато-годин (188,8 : 1 100  100), що означає – це резерв у випуску продукції.

Коефіцієнт інтенсивності використання устаткування характеризує ус­пішність роботи підприємства. Виробіток на 1 верстато-годину збіль­шився на 18,57 % (11,14 : 60,0  100), за рахунок чого випуск продукції зріс на 6,06 % (200 : 3 300  100).

Узагальнюючий показник, що характеризує ступінь використання устат­кування за часом і потужністю, називається інтегральним коефі­ці­єнтом ((0,414  1,186) = 0,491).

Коефіцієнт екстенсивності:

Коефіцієнт інтенсивності:

Вплив зміни часу роботи устаткування (а) і його продуктивності (б) на випуск продукції визначається методом ланцюгової підстановки:

а) -5,8  60,0 = 348 (за рахунок часу роботи);

б) 49,2  11,14 = 548 (за рахунок зростання продуктивності устат­кування).

Знаючи наявність верстатів та їх фактичну продуктивність, можна виз­начити вплив цих факторів на випуск продукції (табл. 8.11).