Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИДиТР / ИДиТР Стандарты / (устар) ДСТУ 3772-98 Оригінали для поліграфічного відтворювання.DOC
Скачиваний:
96
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
286.21 Кб
Скачать

4. Технічні вимоги

4.1. Вимоги до текстових оригіналів

4.1.1. Вимоги до машинописних оригіналів для всіх видів складання.

  1. Машинописні оригінали повинні бути надруковані на друкарській чи складально-друкарській машинці з висотою шрифту малих літер не меншою 2 мм із застосовуванням стрічки чорного кольору.

  2. Для друкування треба використовувати писальний папір білого кольору формату 203x288 мм або 210x297 мм. Для друкування розгорнених таблиць дозволено використовувати папір формату 288x407 мм або 297x420 мм.

  3. Береги на сторінці оригіналу повинні бути таких розмірів: верхній - 20 мм, правий - 10 мм.

Розміри лівого та нижнього берегів залежать від установлених довжини рядка та кількості рядків на сторінці оригіналу, але не можуть бути менші ніж 20 мм.

4.1.1.4.Текст повинен бути надрукований з одного боку аркуша через два інтервали (4 мм) малими літерами згідно з правилами правопису відповідної мови. Великими літерами треба друкувати заголовкові літери, літери абревіатури, власні назви, розмірність деяких фізичних величин (В, А, кВт тощо).

Надруковані літери повинні бути чіткі. Не можна друкувати здеформованим чи забрудненим шрифтом.

4.1.1.5.Один надрукований рядок оригіналу має містити (60 ± 2) знаків з урахуванням проміжків між словами (один проміжок вважають одним знаком). Під час друкування на складально-друкарській машинці дозволено використовувати більшу кількість знаків у рядку, але із збереженням розмірів берегів оригіналу.

Абзацний відступ повинен бути однаковий по всьому тексту оригіналу та дорівнювати трьом знакам. Дозволено абзацний відступ п'ять знаків - 15-17 мм.

  1. Одна надрукована сторінка оригіналу має містити (29 ±1) рядків (20 рядків у разі друкування словників). Під час друкування на складально-друкарській машинці дозволено використовувати більшу кількість рядків на сторінці, але зі збереженням розмірів берегів оригіналу. Меншу кількість рядків дозволено на початкових, спускних, кінцевих сторінках, перед заголовками.

  2. Заголовки треба відокремлювати від тексту як зверху, так і знизу трьома інтервалами.

  3. Таблиці треба розміщувати в тексті після абзаців, у яких є посилки на них. Дозволено друкувати таблиці на черговій після посилки сторінці.

Головки в таблицях дозволено друкувати через один інтервал.

Підпорядкованість рядків боковика таблиці повинна бути виражена системою втягнеш, чи нумерацією рядків простим олівцем.

Рядки боковика таблиці треба вирівнювати з відповідними їм рядками в графах.

Горизонтальні та вертикальні лінійки в таблицях, що підлягають складанню, повинні бути надруковані на машинці чи накреслені олівцем (пастою).

У цифрових таблицях числа, що мають більше ніж чотири знаки, треба розбивати інтервалом в один знак друкарської машинки на класи по три цифри в кожному (за винятком чисел, що означають номери та календарні роки). Класи цифр у графах повинні бути вирівняні вертикально. Чотиризначні цифри треба розбивати на класи лише в цифровій графі, що містить цифри з п'яти чи більше знаків.

Примітки та виноски до таблиць треба друкувати безпосередньо під відповідною таблицею. Виноски до цифр у таблиці треба позначати лише зірочками.

4.1.1.9.Не дозволено вклеювати в оригінал ілюстрації, підписи до них, залишати для них вільні місця.

4.1.1.10.В оригіналі треба залишати вільні місця відповідних розмірів для вписування в них від руки формул, знаків, яких немає у шрифті машинки. Вписувати в залишені місця відповідне до змісту треба чорнилом чи пастою чорного кольору. Вписуваний текст повинен бути розміром, не меншим за розмір машинописного шрифту. Надрядкові та підрядкові індекси, показники степенів тощо можуть бути інших розмірів, але висотою не меншою ніж 2 мм.

У формулах відносні розміри та взаємна розміщеність символів, знаків, індексів має точно відповідати їхньому значенню, а також загальному змістові формули. Вимоги до напису формул наведено в додатку А.

4.1.1.11.В оригіналі можуть бути виправи окремих знаків, слів тексту, що не змінюють кількість рядків на сторінці. Виправи дозволено друкувати на друкарській (складально-друкарській) машинці чи вписувати від руки чорнилом (пастою) чорного кольору над неправильними знаками, словами.

Дозволено також наклеювати на неправильні знаки, слова, що їх виправляють, виправи, надруковані на машинці. У цьому разі знаки, слова, що і їх виправляють, треба закреслити, а виправи міцно приклеїти. Кількість таких виправ не може бути більша ніж п'ять на одній сторінці.

Дозволено також друкувати виправи безпосередньо на місці неправильних знаків, слів, для чого останні треба зачистити, заклеїти чи зафарбувати білилом. Кількість таких виправ не зрегламентовано.

  1. В оригіналі можуть бути наклейки (виправи тексту, які не змінюють кількості рядків на сторінці). Наклейки треба друкувати на друкарській (складально-друкарській) машинці з тим самим шрифтом, що й текст оригіналу, на тому самому папері, що й основний текст. Обсяг наклейки - від одного до кількох рядків чи абзаців. Кількість таких наклейок — не більша трьох на десяти сторінках оригіналу.

  2. В оригіналі можуть бути вставки (виправи тексту, що збільшують кількість рядків на сторінці оригіналу). Вставки до одної сторінки оригіналу не можуть перевищувати 15 рядків. Рядки, що їх вилучають, треба заклеїти.

Обсяг вставок - не більший двох на десять рядків оригіналу. Сторінки із вставками повинні бути сфальцьовані у формат оригіналу.

Вставки можуть бути вклеєні у текст з розрізанням сторінки чи підклеєні знизу. Не дозволено наклеювати вставки на бічні береги оригіналу.

4.1.1.14.В оригіналі можуть бути вилучення (виправи тексту, що зменшують кількість рядків на сторінці оригіналу). Рядки, що їх вилучають, треба заклеїти.

4.1.1.15.Виправою, вставкою не треба вважати знаки, літери, символи, індекси, познаки, яких немає на друкарській (складально-друкарській) машинці, а також вписані від руки формули.

4.1.1.16.Усі елементи оригіналу (титул, сторінки основного тексту, довідковий і додатковий апарати, бібліографічні переліки та посилки, зміст) треба наскрізно пронумерувати. Нумерацію ставлять на оригіналі у правому верхньому куті кольоровим олівцем.

4.1.1.17.На елементи тексту оригіналу, що відрізняються від основного тексту рисунком, кеглем і накресленням вічка (таблиці, формули, висновки, заголовки, підзаголовки, епіграфи, гасла, експлікації у текстівках тощо) повинні бути виготовлені дублікати. Дублікати не виготовляють для оригіналів, призначених для комп'ютерного складання.

За змістом та формою дублікати повинні точно відповідати текстові, який вони дублюють, і бути виконані як перший машинописний примірник. Дозволено використовувати чіткі ксерокопії з першого машинописного примірника. На кожному дублікаті повинно бути зазначено, до якої сторінки оригіналу він належить.

Дублікати мають відповідати вимогам 4.1.1.1 – 4.1.1.6, 4.1.1.8, 4.1.1.11 – 4.1.1.15 цього стандарту.

Усі дублікати треба згрупувати за видами. У межах кожного виду дублікати розміщують за порядком, що відповідає їхній послідовності в оригіналі.

Кожний вид дубліката наскрізно нумерують (кольоровими олівцями різних кольорів згідно з розміткою на оригіналі дубльованих текстів) у правому верхньому куті сторінки.

Виноски, примітки та заголовки до таблиць треба дублювати разом з таблицями.

Формули треба дублювати незалежно від того, розміщуються вони в основному чи в додатковому тексті. Формули, що складатимуться добиранням, треба вписати як у суцільний дубльований текст, так і в дублікати.

Дублікати текстів різних гарнітур треба друкувати окремо.

Дублікати на колонтитули повинні бути надруковані окремо до парних і непарних сторінок з позначкою про повторюваність їх у виданні.

Під час виготовляння дублікатів на ті самі види тексту (петит, таблиці тощо), надрукованого на окремих сторінках, дозволено вилучати їх з першого машинописного примірника та підкладати до відповідного виду дублікатів. На місце вилучених сторінок треба помістити сторінки другого машинописного примірника чи ксерокопії з першого примірника з відповідною нумерацією. Дозволено також на місце вилучених сторінок вкладати чисті аркуші паперу, на яких зазначено номери сторінок, вкладених у дублікати, зазначено їх вид і відповідну нумерацію, а також пронумерувати ці аркуші згідно з нумерацією оригіналу.