Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИДиТР / ИДиТР Стандарты / (устар) ДСТУ 3772-98 Оригінали для поліграфічного відтворювання.DOC
Скачиваний:
96
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
286.21 Кб
Скачать

4.2.2. Вимоги до штрихових непрозорих одноколірних і багатоколірних оригіналів

  1. Штрихові непрозорі одноколірні та багатоколірні оригінали повинні бути рисовані, друковані або у вигляді фотовідбитків.

  2. Штрихові елементи на оригіналі повинні бути рівномірно насичені. Оптична густина штрихових елементів повинна бути не менша ніж 1,20 Б, оптична густина білого паперу, на якому виготовлено оригінал, - не більша ніж 0,15 Б.

  3. Ширина штрихових елементів на оригіналі повинна бути така, щоб з урахуванням масштабу відтвору на репродукції вона становила не менше ніж 0,1 мм.

Відстань між штриховими елементами повинна бути така, щоб на репродукції вона була не менша ніж 0,2 мм.

4.2.2.4.Глянс на оригіналах повинен бути рівномірний по всій поверхні.

4.2.2.5. Оригінали для багатоколірного відтворювання, на яких елементи кольорових зображень не стикаються, можуть бути виготовлені у вигляді єдиного рисунка з наведенням для кожного кольору даних, зазначених у 4.2.1.9 цього стандарту.

Оригінали для багатоколірного відтворювання, на яких елементи кольорових зображень не стикаються, повинні бути виготовлені у кольорах, що будуть отримані в результаті кольороділення, з наведенням для кожного кольору даних, зазначених у 4.2.1.9 цього стандарту. Якщо в процесі кольороділення кольори на оригіналі не можуть бути чітко виокремленні через брак відповідних технічних засобів, то оригінал треба виготовити у вигляді окремих чорно-білих рисунків для кожної фарби і проставити мітки суміщування.

4.2.3. Вимоги до штрихових прозорих одноколірних та багатоколірних оригіналів

4.2.3.1. Штрихові прозорі одноколірні оригінали можуть бути у вигляді діапозитивів чи негативів.

Штрихові прозорі багатоколірні оригінали можуть бути тільки у вигляді діапозитивів.

4.2.3.2. Штрихові елементи на оригіналі повинні бути рівномірно насичені. Оптична густина підкладки не може перевищувати 0,20 Б. Різниця між оптичною густиною зображення та підкладки повинна бути не менша ніж 1,00 Б.

4.2.3.3. Ширина штрихових елементів на оригіналі та відстань між ними мають відповідати вимогам 4.2.2.3 цього стандарту.

4.2.3.4. Оригінали для багатоколірного відтворювання повинні бути виготовлені згідно з вимогами п. 4.2.2.5 цього стандарту.

4.2.4. Вимоги до півтонових непрозорих одноколірних оригіналів

  1. Півтонові непрозорі одноколірні оригінали можуть бути рисовані, друковані, у вигляді фотовідбитків.

  2. Зернистість оригіналів під час розглядання їх у масштабі відтвору повинна бути непомітна, якщо її не передбачив видавець (замовник) як елемент художньої оформи.

  3. Інтервал оптичних густин на зображенні оригіналу повинен бути в межах від 1,2 до 2,0 Б. На специфічних оригіналах (наприклад, знімок у тумані) дозволено менший інтервал оптичних густин, але не нижче ніж 0,8 Б. Мінімальна оптична густина на найсвітліших ділянках оригіналу повинна бути не більша ніж 0,15 Б.

Оригінали повинні містити максимальну кількість деталей на середніх ділянках зображення. У цьому разі не можна втрачати сюжетно важливих деталей як на світлих, так і на темних ділянках зображення.

4.2.4.4.Глянс по всій лицьовій поверхні фотовідбитків повинен бути рівномірний.