Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИДиТР / ИДиТР Стандарты / (устар) ДСТУ 3772-98 Оригінали для поліграфічного відтворювання.DOC
Скачиваний:
96
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
286.21 Кб
Скачать

4.2.8. Маркування

4.2.8.1. Із зворотного боку непрозорих оригіналів у спеціальному штампі повинні бути наведені без натиску синім (чорним) м'яким олівцем такі дані: назва видавництва (замовника), назва чи автор видання (назва замови), вид оригіналу, номер ілюстрації, спосіб друкування та, у разі потреби, інші дані.

З лицьового боку оригіналів (крім «художніх») на березі у правому верхньому куті синім олівцем треба зазначати масштаб відтвору та лініатуру растру.

4.2.8.2. Для прозорих оригіналів відомості, наведені у п. 4.2.8.1 цього стандарту, треба зазначити на конвертах, у які вкладають ці оригінали, або на контрольному відбитку з них.

4.3. Вимоги до оригіналів-макетів для прямого відтворювання

  1. Для виготовляння оригінал-макета треба використовувати вичитаний, відредагований і розмічений оригінал.

  2. Оригінал-макет повинен бути виготовлений на папері з білизною не меншою ніж 83 % чи на спеціальній плівці з одного боку.

  3. Формат сторінки без берегів, розміри розкладок та берегів оригіналу-макета вибирають залежно від виду видання, його формату та варіанту оформи з урахуванням вимог ГОСТ 5773.

Допускні відхили від формату, встановлено в ГОСТ 5773.

Допускні відхили розмірів верхнього та нижнього берегів повинні бути в межах ± 2 мм. Допускні відхили правого краю від вертикалі та від формату повних рядків - у межах ± 1 мм.

  1. Міжрядкові інтервали на оригіналі-макеті повинні бути постійні і відповідати вимогам специфікації. Відхили кількості рядків на одній сторінці – ± 1. На двох суміжних сторінках повинна бути однакова кількість рядків.

  2. Нумерацію сторінок треба проставляти одночасно з текстом або вклеювати.

  3. Для виготовляння оригіналів-макетів можна використовувати комп'ютерні чи фотоскладальні шрифти будь-яких гарнітур. Кегель шрифту основного тексту не повинен бути більший ніж 8 п., а додаткового - 6 п. Відхил кеглю та ширини знаків має становити ± 0,05 мм, відхил лінії шрифту - не більший ніж 0,05 мм.

4.3.7. Оптична густина тексту на папері повинна бути не менша ніж 1,2 Б і однакова для всього оригіналу-макета.

Для оригіналів-макетів на спеціальній плівці різниця між оптичною густиною шрифту та підкладки має бути не менша ніж 2,0 Б. Шрифт має бути рівномірно насичений.

4.3.8. Штрихові та півтонові ілюстрації мають відповідати вимогам 4.2 цього стандарту.

Штрихові оригінали з масштабом відтвору 1:1 треба вклеїти в оригінал-макет. Дозволено залишати на оригіналі-макеті місце для штрихових оригіналів у разі зменшення масштабу їх відтвору.

Контрольні фотовідбитки, отримані з півтонових одноколірних та багатоколірних оригіналів за масштабу відтвору 1:1 і растрі з лініатурою 40 см-1 та вищою, треба вклеїти в оригінал-макет. Якщо масштаб відтвору змінено, то контрольні фотовідбитки з півтонових оригіналів теж повинні бути вклеєні в оригінал-макет.

Оригінали з лініатурою растру до 34 см-1 в масштабі 1:1 можуть бути відтворені одночасно з текстом на лазерному принтері.

4.3.9. На оригіналі-макеті не повинно бути:

  • розривів, ореолів, слідів тонера на проміжкових ділянках зображення;

  • знаків, відтворених пошкодженими шрифтоносіями чи інших гарнітур, кеглів і накреслень;

  • дефектів (здвоєних знаків, замалих чи завеликих прогалин між літерами в словах, слідів підчисток, осипання порошку, нерівномірної оптичної густини шрифту на сторінці видання без берегів);

  • більше одної наклейки у рядку: наклейки одної літери чи групи літер у слові; більше двох наклеєних рядків на сторінці, відокремлених рядком, який не виправляють;

  • плям або зморщок.

4.3.10. На оригіналі-макеті дозволено виправляти.

Виправи (окремі слова, рядки, абзаци) треба виконувати на тому самому матеріалі, що й оригінал-макет, і акуратно наклеювати (вклеювати) на потрібне місце.

Окремі знаки треба видаляти коректором чи гуашшю білого кольору. Дозволено вносити дрібні виправи (розділових знаків тощо) чорною тушшю.