Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИДиТР / ИДиТР Стандарты / (устар) ДСТУ 3772-98 Оригінали для поліграфічного відтворювання.DOC
Скачиваний:
96
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
286.21 Кб
Скачать

4.2.5. Вимоги до півтонових прозорих одноколірних оригіналів

  1. Півтонові прозорі одноколірні оригінали мають бути у вигляді діапозитивів і негативів.

  2. Формат оригіналів повинен бути не менший ніж 40x60 мм. За наявності на поліграфічному підприємстві сканерів мінімальний формат оригіналу може становити не менше ніж 24x36 мм.

  3. Зернистість оригіналів має відповідати вимогам 4.2.4.2 цього стандарту.

  4. Інтервал оптичних густин на зображенні оригіналу повинен бути в межах від 1,00 до 1,60 Б. На специфічних оригіналах (скульптура, кришталь, зимовий пейзаж тощо) дозволено використовувати менший інтервал оптичних густин, але не нижчий ніж 0,80 Б. Мінімальна оптична густина оригіналу повинна бути не менша ніж 0,35 Б за густини вуалі не більшої ніж 0,10 Б.

4.2.6. Вимоги до півтонових непрозорих багатоколірних оригіналів

  1. Півтонові непрозорі багатоколірні оригінали можуть бути рисовані та у вигляді фотовідбитків.

  2. Рисовані оригінали треба виготовляти на папері чи картоні, оптична густина яких не перевищує 0,20 Б з урахуванням вимог пп. 4.2.1.1 та 4.2.1.2 цього стандарту. Під час виготовляння оригіналу рекомендовано враховувати кольори тріадного друку. Рисовані оригінали треба виконувати лише одним з таких видів техніки живопису чи графіки: аквареллю, гуашшю, темперною чи іншою фарбою. Дозволено під час виготовляння оригіналів використовувати кольорові олівці, вугілля у поєднанні з будь-яким з перелічених видів фарб.

У разі виготовляння оригіналів аквареллю не дозволено використовувати білило.

У разі виготовляння оригіналів гуашшю всі береги зображення повинні бути вкриті суцільним шаром фарби, яка забезпечує рівномірне розсіювання світла.

Не дозволено використовувати люмінесцентні фарби й аплікації.

4.2.6.3. Зернистість оригіналів має відповідати вимогам 4.2.4.2 цього стандарту.

  1. Глянс по всій поверхні фотовідбитків повинен бути рівномірний.

  1. Інтервал оптичних густин на зображенні оригіналу повинен бути в межах від 1,20 до 2,00 Б. Мінімальна оптична густина на найсвітліших ділянках оригіналу повинна бути не більша ніж 0,20 Б.

Не можна втрачати сюжетно важливих деталей на світлих і темних ділянках зображення оригіналу.

На оригіналі треба забезпечити правильний кольоровідтвір, без кольорової вуалі.

4.2.6.6.Не дозволено виготовляти кольорові оригінали з чорно-білих знімків розфарбовуванням.

4.2.7. Вимоги до півтонових прозорих багатоколірних оригіналів

  1. Півтонові прозорі багатоколірні оригінали повинні бути у вигляді діапозитивів.

  2. Формат оригіналів повинен бути не менший ніж 40x60 мм. Формат оригіналів з творів мистецтва повинен бути не менший ніж 90 х 120 мм. Для репортажних, хронікально-документальних знімків, зокрема об'єктів, що швидко рухаються, для знімків тварин, птахів тощо дозволено використовувати формат 24x36 мм.

4.2.7.3. Зернистість оригіналів має відповідати вимогам 4.2.4.2 цього стандарту.

4.2.7.4. Інтервал оптичних густин на зображенні оригіналу повинен бути в межах від 1,60 до 2,75 Б. На специфічних оригіналах (наприклад, знімок у тумані) дозволено менший інтервал оптичних густин.

Якщо густина вуалі дорівнює чи менша ніж 0,1 Б, то оптична густина на світлих ділянках зображення має бути не менша ніж 0,35 Б, на темних ділянках зображення - не більша ніж 3,10 Б.

На оригіналі повинен бути правильний кольоровідтвір. Допускний відхил має відповідати корекційному світлофільтрові з зональною оптичною густиною не більшою ніж 0.2 Б.

Оригінал повинен бути без кольорової вуалі.

4.2.7.5. Дозволено незначну корекцію деталей зображення (ретушування ' кольорових ділянок спеціальним барвником тощо) для формату оригіналу не , меншого ніж 90 х 100 мм і масштабу відтвору не більшого ніж 200 %.

4.2.7.6. Оригінали з творів мистецтва (картин та інших плоских об'єктів) поряд із зображенням об'єкта відтворювання мають містити зображення ' спеціального тест-об'єкта згідно з чинним нормативним документом. У разі застосовування корекційного світлофільтра в процесі фотографування таких об'єктів видавець (замовник) має зробити відповідні відмітки в розділі «Анотація» технічного паспорта оригіналу.