Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з екологічного 2009( переробл).doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
527.36 Кб
Скачать

Тема 11: Правовий режим використання, відтворення лісів

Задача 1

ТОВ „Меблі Прикарпаття”, м. Івано-Франківськ (далі – ТОВ), звернулось до Державного підприємства „Хустський лісгосп”, Закарпатська область (далі – ДП) із клопотанням надати лісорубний квиток для проведення рубок головного користування з метою заготівлі деревини для виробництва меблів. У відповіді ДП зазначалось, що видавати вказаний квиток воно не має права, однак дозволяє здійснювати ТОВ рубки на підставі лісорубного квитка, виданого на ім’я ТОВ.

ТОВ погодилось із пропозицією ДП та заготовило 5 тис. куб. м. деревини. Зазначений факт було виявлено Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області (далі – Інспекція), яка притягла директора ТОВ до адміністративної відповідальності за спеціальне використання лісових ресурсів без дозволу, а також подало до суду позов до ТОВ про відшкодування заподіяної незаконною вирубкою шкоди.

ТОВ проти позову заперечило, вказавши також, що співвідповідачем повинно бути ДП, яке дозволило вирубку.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Який порядок отримання дозвільних документів для заготівлі деревини?

Надати правову оцінку позиції Інспекції.

Надати правову оцінку позиції ТОВ.

Вирішити справу.

Задача 2

Гром. Петренко отримав у власність земельну ділянку площею 15 га для ведення фермерського господарства. Водночас, 2,5 га вказаної земельної ділянки зайнято лісом. У залісненій частині ділянки Петренко розмістив пасіку та розпочав заготівлю деревних соків.

Зазначене було виявлено інспектором лісової охорони Вєсєловським, який наклав на Петренка штраф за спеціальне використання лісових ресурсів без дозволу.

Не погоджуючись із рішенням інспектора, Петренко оскаржив його до суду, вказавши, що використання ним лісової ділянки є загальним, яке не потребує дозволів, крім того за даними Державного земельного кадастру зазначена ділянка не віднесена до земель лісогосподарського призначення, а тому норми лісового законодавства на неї не поширюються.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Розкрити поняття ліс, порівняти його з поняттям рослинний світ.

Надати правову оцінку позиції інспектора.

Надати правову оцінку позиції Петренка.

Вирішити справу.

Задача 3

До лісогосподарського підприємства „Карпатські ліси” (далі – ЛП) звернулось приватне підприємство „Захід-тур” (далі – ПП) із проханням виділити частину лісових угідь та видати лісовий квиток для розміщення об’єктів спортивно-туристичного табору.

ЛП погодилось укласти договір про надання частини лісових угідь на місці залишених зрубів та згарища для розміщення капітальних об’єктів табору за умови, що ПП профінансує проведення лісорозведення на площі 70 га.

Договір було укладено і сторони почали його виконання. Однак начальник територіального органу з питань лісового господарства, дізнавшись про вказаний договір, направив ЛП вимогу про його розірвання, оскільки її укладено з порушенням чинного законодавства.

У відповіді начальнику управління директор ЛП зазначив, що він уклав договір відповідно до статуту ЛП, відповідно до якого воно має право видавати лісові квитки для розміщення туристичних таборів та баз відпочинку.

Управління звернулося до суду із позовом про визнання укладеного ЛП та ПП договору недійсним.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Надати правову оцінку укладеному ЛП та ПП договору.

Надати правову оцінку позиції територіального органу з питань лісового господарства.

Вирішити справу.

Задача 4

З метою виконання положень лісового законодавства щодо підвищення продуктивності лісів та поліпшення їх якісного складу територіальний орган Держкомлісгоспу в області спільно із Державним управлінням охорони НПС в області підготували листи вимоги до трьох найбільших постійних лісокористувачів регіону із вимогами виконувати обов'язки, передбачені ст.ст. 83 та 84 ЛКУ в частині зменшення площі земель, зайнятих чагарниками, підвищення родючості ґрунтів та здійснення регулярних санітарних рубок. Вказані заходи, на думку, територіального органу Держкомлісгоспу та управління охорони НПС, повинні здійснюватись саме постійними лісокористувачами за їх рахунок.

У відповідь на вимогу постійні лісокористувачі зазначали, що територіальний орган Держкомлісгоспу та управління охорони НПС вийшли за межі своєї компетенції, вимагаючи вжиття перелічених заходів. Крім того, ст.ст. 83 та 84 ЛКУ не містять будь-яких обов’язків лісокористувачів, а передбачають їх можливі дії, тобто фактично права.

Територіальний орган Держкомлісгоспу звернувся із позовами про зобов'язання постійних лісокористувачів виконати вказані вище заходи.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Який порядок підвищення продуктивності лісів та поліпшення їх якісного складу передбачений чинним законодавством?

Надати правову оцінку вимогам територіального органу Держкомлісгоспу та управління охорони НПС.

Надати правову оцінку позиції постійних лісокористувачів.

Вирішити справу.

Задача 5

Фізична особа-підприємець Петришин О.В., власник цеху з виробництва меблів, звернувся у липні 2009 р. до державного підприємства „Знам’янське лісництво”, Кіровоградська область із заявою про надання йому лісорубного квитка строком до кінця 2009 р. для заготівлі деревини з метою її подальшого використання в меблевому виробництві.

За наслідками розгляду заяви у її задоволенні Петришину було відмовлено, зокрема, з наступних підстав: 1) видача лісорубних квитків здійснюється територіальними органами Мінприроди за погодженням із Держкомлісгоспом, а державне підприємство не уповноважено здійснювати вказану видачу; 2) видача лісорубних квитків на відповідний рік відбувається не пізніше 20 грудня попереднього року; 3) Петришин не є постійним лісокористувачем, що унеможливлює здійснення ним спеціального використання лісових ресурсів у формі заготівлі деревини, для чого Петришину було запропоновано набути статус постійного лісокористувача, зареєструвавшись в районній держадміністрації за місцем проживання.

Не погоджуючись із відповіддю державного підприємства, Петришин оскаржив її до суду.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Який порядок заготівлі деревини в Україні?

Який порядок отримання документів для здійснення заготівлі деревини та які субєкти мають право на їх отримання?

Надати оцінку із посиланням на чинне законодавство правовій позиції державного підприємства.

Вирішити справу.

Задача 6

Державним управлінням екології та природних ресурсів в Донецькій області під час проведення вибіркової санітарної рубки дерев на дільниці 1169 км. "Великонадольська" в захисних лісових насадженнях Ясинуватської дистанції Донецької залізниці зафіксовано порушення нею вимог природоохоронного законодавства (ст.ст. 18, 51 Лісового кодексу України, ст. 40 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", ст.ст. 8, 20 Санітарних правил в лісах України), а саме - здійсненна рубка дерев, які до рубки в натурі не висічені, у відсутність технологічних карт та ділянкових стовпів, із залишенням пнів висотою більше ніж 1/3 діаметру, а також без нагляду за проведенням вирубки та перевірки в якості рубки з боку постійного лісокористувача.

Внаслідок цього були зрубані до ступеня припинення росту живі дерева дубу черешчатого в кількості 29 штук. Із зазначених 29 дерев було зрубано 11 дерев, не відведених в рубку і не визначених в лісорубному білеті. Цей факт підтверджується додатковою звіркою сторін, де кількість зрубаних дерев, що не були визначені в лісорубному білеті складає 11 штук та розрахунком вартості шкоди від самовільної рубки дерев дубу черешчатого в кількості 11 штук, наданий Ясинуватською дистанцією захисних лісонасаджень.

Державне управління екології та природних ресурсів в Донецькій області пред'явило в суді позов до Донецької залізниці про стягнення шкоди заподіяної внаслідок порушення природоохоронного законодавства.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Яким чином має здійснюватися використання, відтворення та охорона лісів згідно законодавства України?

Вирішити справу.

Задача 7

Державною екологічною інспекцією в Харківській області перевірено Державне підприємство «Зміївське лісове господарство» щодо дотримання норм природоохоронного законодавства.

Відповідно до плану проведення санітарно-оздоровчих заходів у лісах ДП «Зміївське лісове господарство» заплановано проведення вибіркових санітарних рубок на території лісництва.

Вирубка проводилась без попереднього погодження плану вирубки з органами Мінприроди України. Крім того, в актах обстеження не вказано терміновість вирубки, технологію проведення робіт, способи та методи лісовідновлення тощо.

На території лісництва заготовлена деревина залишається в місцях рубок та не вживаються заходи до запобігання заселенню деревини шкідниками.

На підставі встановлених порушень Державна екологічна інспекція в Харківській області звернулася до суду з позовною заявою.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Які порушення екологічного законодавства були допущені?

Яке рішення повинен прийняти суд?

Вирішити справу.

Задача 8

Під час проведення перевірки ДП “Червоноармійський лісгосп АПК” щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства встановлено, що виробнича діяльність підприємства здійснюється з порушенням вимог природоохоронного законодавства, а саме:

- пошкоджено дерева до ступеня припинення росту та до ступеня неприпинення росту, незаконно зрізані 20 дерев за межами лісосіки;

- складування лісопродукції проводиться до сироростучих дерев, які не намічені в рубку, порушуються правила пожежної безпеки в лісах;

- під час перевірки зафіксовано факт складування піску для обробки доріг на площі 0,129 га на землях лісогосподарського призначення.

За результатами перевірки до адміністративної відповідальності притягнуто 9 осіб, загальна сума штрафів складає 1304 гривні. За фактом складування піску до адміністративної відповідальності притягнуто директора філії “Червоноармійський райавтодор”.

Збитки, нанесені навколишньому природному середовищу, обраховуються.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості обрахування шкоди, заподіяної лісовому господарству?

Вирішити справу.

Задача 9

Територіальним органом лісового господарства Івано-Франківської області Товариству з обмеженою відповідальністю „Пересвіт” (далі – ТОВ) видано лісорубний квиток на право проведення рубок в гірських лісах на території області.

Івано-Франківський міжрайонний природоохоронний прокурор опротестував рішення органом лісового господарства, вказавши на його незаконність, адже (1) право проведення рубок може бути надано лише власникам лісів або постійним лісокористувачам, (2) на проведення вирубки лісу на території Івано-Франківської області законом України введено мораторій, що означає повну заборону такої вирубки.

Територіальний орган лісового господарства у задоволенні протесту відмовив, внаслідок чого прокурор звернувся до суду із позовом до ТОВ про визнання лісорубного квитка нечинним.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особи мають право здійснювати заготівлю деревини під час проведення рубок головного користування?

Надати правову оцінку позиції органу лісового господарства.

Надати правову оцінку позиції прокурора.

Вирішити справу.