Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з екологічного 2009( переробл).doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
527.36 Кб
Скачать

Тема 7: Юридична відповідальність як засіб реалізації екологічного права України

Задача 1

У чергову частину Департаменту ДАІ МВС України надійшло повідомлення, що 6 червня на околиці села Білий Камінь, що на Вінничині, на узбіччя проїзної частини стався витік близько 8 тон мазуту, внаслідок чого було забруднено 125 кв.м. земель сільськогосподарського призначення.

Під час виїзду оперативної групи на місце події встановлено, що водії автомобіля „Камаз 5410”, який належить АТП-1101 з м. Білої Церкви Київської області В. Ціленко завантажив в Умані металеву цистерну з мазутом на бортовий напівпричип ОДАЗ і транспортував її на Чечельницький спиртзавод, не маючи узгодження із ДАІ умов та режиму перевезення цього вантажу, а також за відсутності відмітки у шляховому листі про маршрут руху. Окрім того, водій навчання на право перевезення небезпечних вантажів не проходив, та й автомобіль не був спеціально обладнаний для такого перевезення. Під час руху на підйом біля с. Білий Камінь, цистерна випала на землю із напівпричипу і стався витік мазуту.

Прокуратурою району порушено кримінальну справу відносно В. Ціленка, а також підготований позов до нього про компенсацію завданої шкоди. В суді В. Ціленко проти позову заперечив, вказавши, що він не є належним відповідачем.

Також В.Ціленко оскаржив в судовому порядку постанову про порушення кримінальної справи відносно нього.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Чи є в діях В.Ціленка ознаки правопорушень? Якщо є, то які?

Надати правову оцінку діям та позиції прокуратури.

Надати правову оцінку позиції В. Ціленка.

Вирішити справу.

Задача 2

Громадяни України Вербовий, Сведрлов та Панченко під час перебування за кордоном домовились із іноземною фірмою про закупівлю партії харчових продуктів із простроченим строком придатності, заборонених до вжитку через небезпеку для здоров'я людини косметичних засобів, а також відходів спиртового виробництва.

Зазначені продукти, засоби та відходи вказані громадяни таємно перевезли через державний кордон України та реалізували на місцевому ринку за зниженими цінами, а відходи як неочищений спирт продали місцевому горілчаному заводу. Внаслідок таких дій близько 200 осіб потрапили до лікарні із важким харчовим отруєнням.

За наведеними фактами податковою міліцією було порушено кримінальну справу, а постраждалими заявлено позов до адміністрації ринку про відшкодування шкоди, завданої здоров'ю громадян, адже саме адміністрація не забезпечила належного контролю за продуктами, що реалізовувались на ринку.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Чи є в діях громадян ознаки правопорушень? Якщо є, то які?

Надати правову оцінку діям та позиції податкової міліції.

Надати правову оцінку позиції постраждалих громадян.

Вирішити справу.

Задача 3

Внаслідок вживання молока виробництва ТОВ „В.”, яке розповсюджувалось через мережу супермаркетів ЗАТ „Т.”, важкі харчові отруєння отримали більше 20 осіб. Перевищення в десятки разів вмісту консервантів в продукті були виявлені після проведення аналізу його якості. За фактом отруєння співробітниками міськвідділу внутрішніх справ порушено кримінальну справу.

Також постраждалі звернулись до громадської організації „Ліга захисту прав споживачів” з проханням допомогти у стягненні суми матеріальної і моральної шкоди, заподіяної отруєнням. Громадська організація звернулась із позовом до суду, в якому просить стягнути завдану шкоду в рівних частинах з ТОВ „В.” та ЗАТ „Т.”

У запереченнях на позов ТОВ „В” вказало, що не вбачає своєї вини у заподіянні шкоди, так як після доставки молока в супермаркет не несе відповідальності за його якість.

ЗАТ „Т”, не визнавши позов, послалось на відсутність у нього обов’язку проводити лабораторні дослідження молока на вміст консервантів, а відповідно до товарно-супровідних документів воно відповідало встановленим вимогам щодо якості. Також було звернено увагу суду на відсутність у громадської організації права на звернення до суду, так як шкода була завдана не ній як юридичній особі, а окремим фізичним особам.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи наявні в факті отруєння ознаки кримінально караного діяння?

Яка правосубєктність громадських організацій щодо захисту в судовому порядку екологічних прав громадян?

Обґрунтувати з посиланням на норми чинного законодавства правові підстави вимог постраждалих громадян.

Вирішити спір.

Задача 4

При проведенні перевірки дотримання вимог чинного законодавства дитячим санаторієм Євпаторійською санітарно-епідемічною станцією АРК було виявлено відсутність медичних книжок у працівників їдальні санаторію, а також встановлено факти неякісного миття посуду та зберігання продуктів, що швидко псуються, без холодильника.

Постановою головного державного санітарного лікаря району діяльність санаторію була призупинена, а директора притягнуто до адміністративної відповідальності.

Не погоджуючись із постановою, санаторій оскаржив її як незаконну до суду, вказавши на відсутність правових підстав для зупинення його діяльності, адже порядок миття посуду та його якісні критерії, а також обов’язкові порядок та умови зберігання харчових продуктів чинним законодавством не передбачені.

Батьки дітей, які внаслідок зупинення діяльності санаторію були відправлені додому, заявили позови про стягнення компенсації вартості невикористаної частини путівки.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи наявні діях працівників санаторію ознаки правопорушень? Якщо є, то яких саме?

Надати правову оцінку позиції Євпаторійської СЕС.

Надати правову оцінку позиції санаторію.

Надати правову оцінку позиції батьків дітей. Якими способами можуть бути захищені їх порушені права?

Вирішити спір.

Задача 5

Внаслідок реалізації програми із забезпечення позаядерного статусу України відповідно до умов міжнародно-правових договорів Міноборони України уклало договір із Павлоградським механічним заводом (Дніпропетровська область) на проведення робіт із розібрання стратегічних ракет СС-24. В процесі розібрання із ракет повинні бути вилучені ступені з твердим паливом для подальшої утилізації.

Група мешканців м. Павлограда звернулась із позовом до суду із вимогою про заборону Міноборони здійснювати вказані дії, адже такими діями будуть порушені їх екологічні права, або компенсувати їх витрати на лікування, які вони змушені будуть понести в майбутньому за умови реалізації положень договору.

В суді представник Міноборони проти позову заперечив, вказавши, що (1) чинним законодавством заборонено пред'являти альтернативні позовні вимоги; (2) Міноборони діє відповідно до вимог чинного законодавства, а отже – правомірно, тому порушень прав громадян не може бути; (3) громадяни не понесли будь-яких втрат у зв'язку із реалізацією проекту, тому вони не підлягають компенсації.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Надати правову оцінку позиції громадян.

Надати правову оцінку позиції Міноборони.

Яким чином можуть бути захищені права та інтереси громадян?

Вирішити спір.

Задача 6

Державним управлінням екології та природних ресурсів у Волинській області була проведена перевірка дотримання вимог природоохоронного законодавства Товариством з обмеженою відповідальністю "Крайімпекс", за результатами якої складено акт, яким встановлено, що відповідачем здійснено переобладнання придбаної механічної майстерні під приміщення деревообробного цеху, в якому проводилось розпилювання деревини, натомість проект реконструкції даного цеху не розроблявся, не погоджувався з державною екологічною інспекцією, не проходив екологічної експертизи; за наслідками перевірки відповідачу приписано прийняти цех в експлуатацію в установленому порядку, одержати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферу повітря стаціонарними джерелами в державному управлінні екології та природних ресурсів у Волинській області.

Але ТОВ „Крайімпекс” відновило виробничу діяльності без усунення допущених порушень.

Державним управлінням екології та природних ресурсів у Волинській області винесено постанову про накладення адміністративного стягнення та притягнуто директора відповідача до адміністративної відповідальності за викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу спеціально уповноваженого органу.

Прокурор Маневицького району звернувся до господарського суду Волинської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Крайімпекс" про відшкодування збитків, заподіяних відповідачем державі порушенням законодавства про охорону навколишнього середовища та стягненням їх на користь спеціального фонду місцевого бюджету Маневицької селищної ради Волинської області;

Рішенням господарського суду Волинської області позов задоволено стягнуто з відповідача на користь позивача збитки із зарахуванням їх у спеціальний фонд місцевого бюджету.

Судове рішення мотивовано доведеністю та обґрунтованістю позовних вимог, наявністю передбачених законодавством підстав для застосування до відповідача цивільно-правової відповідальності у вигляді відшкодування збитків, заподіяних навколишньому середовищу: протиправної поведінки відповідача, доведеності розміру завданих збитків та їх причинного зв'язку.

Відповідач не визнав позовні вимоги і подав апеляційну скаргу, посилаючись на необґрунтованість розрахунку заподіяних збитків; подав власний розрахунок об'єму викидів забруднюючих речовин в повітря.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду рішення місцевого суду скасовано; прийнято нове рішення про відмову у позові в повному обсязі.

Постанова апеляційного суду вмотивована неправильним застосуванням місцевим судом норм матеріального права та ненаданням належної оцінки правовій природі заявлених до стягнення сум як адміністративно-господарських санкцій за порушення порядку ведення господарської діяльності (здійснення наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря), відповідно прокуратурою пропущено передбачений статтею 250 Господарського кодексу України строк застосування адміністративно-господарських санкцій.

Задовольняючи позовні вимоги, місцевий господарський суд виходив з правової природи заявленої до стягнення суми саме як завданих відповідачем збитків, перевіривши наявність обставин, що є підставою для застосування до відповідача цивільно-правової відповідальності.

Натомість апеляційний господарський суд визначив, що за своєю правовою природою заявлений прокуратурою позов є санкцією за порушення порядку ведення господарської діяльності, тобто, видом господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин за вчинене ним порушення у сфері господарювання у вигляді адміністративно-господарських санкцій.

Прокурор відділу представництва інтересів громадян і держави в судах прокуратури Волинської області подав касаційне подання на постанову Львівського апеляційного господарського суду до Вищого господарського суду України.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Яке, на вашу думку, рішення винесе Вищий господарський суд? Обґрунтувати свою думку.

Як проводиться розрахунок розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря?

Вирішити спір.

Задача 7

Внаслідок необережного поводження з ртутним термометром гр. Кулешова спричинила розлиття ртуті у помешканні своєї сусідки Плахи, чим заподіяла отруєння останньої парами ртуті.

Викликані фахівці МНС здійснили демеркуризаційні заходи, в результаті яких з’ясувалося, що пари ртуті були наявні у помешканні і раніше, як наслідок неякісного і забрудненого лінолеуму, розстеленого в кімнатах.

Адвокат гр. Плахи, до якого вона звернулась за консультацією, запропонував подати до суду позов про відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю. У якості відповідачів запропоновано залучити попереднього власника квартири, який продав її у небезпечному для здоров’я стані, виробника лінолеуму, який був ідентифікований за товарною етикеткою, гр. Кулешову, як таку, що посилила шкідливий вплив речовини на здоров’я Плахи та житлово-будівельну організацію, що укладала договір на виконання робіт з оздоблення новозбудованого помешкання і приймала результати робіт.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Проаналізувати ситуацію, що склалася.

Які дії повинна вчинити гр. Плаха для захисту свого порушеного права?

Обґрунтувати рішення суду, яке на Вашу думку має постановити суд.

Задача 8

Інспекторами Держекоінспекції під час обстеження території сільської ради було виявлене несанкціоноване звалище відходів. Шкода, заподіяна державі внаслідок порушення законодавства про відходи склала 54877,2 грн.

Оскільки сільська рада не виконала своїх обов’язків щодо належного контролю за поводженням з відходами на своїй території, запобігання їх негативному впливу на навколишнє природне середовище та здоров’я людей та допустила утворення на своїй території несанкціонованого звалища, Держекоінспекцією була направлена претензія голові сільради із пропозицією сплатити суму завданої шкоди у розмірі 54877,2 грн.

Сума шкоди не була сплачена сільською радою добровільно, тому Державна екологічна інспекція в Харківській області звернулася до господарського суду, який задовольнив позов Держекоінспекції в повному обсязі.

В свою чергу сільська рада подала апеляційну скаргу до Харківського апеляційного господарського суду, постановою якого попереднє рішення суду було скасовано і в задоволенні позову Інспекції було відмовлено.

Не погодившись із постановою апеляційного суду, Державна екологічна інспекція в Харківській області подала касаційну скаргу до Вищого господарського суду України із проханням скасувати постанову Харківського апеляційного суду і залишити в силі рішення Господарського суду в Харківській області.

Окреслити види правовідносин, що склалися.

Який вид юридичної відповідальності має місце в даному випадку?

Визначити правомірність дій Держекоінспекції.

Вирішити справу.

Задача 9

Виробничо-наукове підприємство „Сарненський бурштин” (далі - ВНП) запровадило нові технологічні системи та устаткування по знешкодженню токсично небезпечних викидів та скидів у навколишнє середовище та ввело в експлуатацію цех по знешкодженню шкідливих відходів виробництва, що дало можливість значно зменшити забруднення довкілля.

Враховуючи вказані обставини, директор ВНП з виробництва видав наказ про припинення внесення плати за лімітовані викиди та скиди забруднюючих речовин та інші шкідливі впливи на навколишнє і виробниче середовище.

Після завершення строку сплати за зазначені скиди та викиди територіальних орган Мінприроди в Рівненській області подав до банку, який обслуговує ВНП, вимогу про списання несплачених коштів з рахунку ВНП, яку банк виконав.

Керівник ВНП звернувся із заявою до прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом незаконного списання коштів. Також ВНП звернулось до суду із позовом про повернення неправомірно списаних з рахунку коштів.

Окреслити види правовідносин, що склалися.

Надати правову оцінку позиції територіального органу Мінприроди та банку. Чи наявні в їх діях ознаки правопорушень?

Надати правову позицію заяви ВНП, поданої в прокуратуру.

Вирішити справу.

Задача 10

Під час перевірки додержання екологічного законодавства ВАТ „Укртатнафта” (далі – ВАТ) інспектор з охорони НПС виявив факт порушення порядку введення в експлуатацію цеху з очистки відходів виробництва, а також відсутність дозволів на розміщення відходів. Інспектор наклав на голову правління та головного інженера ВАТ штрафи у розмірі 8 та 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян відповідно.

Вказані посадові особи оскаржили дії інспектора до суду, вказавши, зокрема, що чинне законодавство не передбачає подвійного накладення адміністративного штрафу за одне і те ж правопорушення, адже місяць тому на них вже накладався штраф працівниками Державної інспекції архітектурно-будівельного контролю. Більш того, за вказані правопорушення інспектор не має права накладати стягнення. При цьому вони просили суд винести рішення про відшкодування їм моральної шкоди внаслідок незаконних дій інспектора.

Окреслити види правовідносин, що склалися.

Визначити, чи є в діях голови правління та головного інженера ознаки правопорушення. Якщо є, то якого (яких) саме?

Надати правову оцінку позиції голови правління та головного інженера ВАТ. Вирішити справу.

Задача 11

Головне управління по боротьбі із організованою злочинністю МВД України порушило кримінальну справу за фактом передачі у приватну власність двох островів у р. Дніпро та водного простору навколо них.

Під час розслідування було з'ясовано, що земельні ділянки, які знаходяться в м. Українка Обухівського району, загальною площею 37 га були передані нібито 19 студентам м. Києва. Вказані особи нічого про це не знали. Земельні ділянки вже декілька разів продавалися. На даний момент на них здійснюється будівництво житла, а також розширення території суші шляхом намиву піску за допомогою земснарядів.

Дозвіл на передачу земельних ділянок було надано головою Обухівської районної державної адміністрації, який обґрунтував своє рішення тим, що на це була вказівка з Державного комітету земельних ресурсів, який вирішив поліпшити житлові умови студентів.

Керівник управління земельних ресурсів району пояснив, що не давав дозволу на передачу у приватну власність територій на островах, таке рішення було прийнято одним з його попередників. Також він вказав на те, що привідів для хвилювання немає, оскільки державні акти на дані земельні ділянки не видавалися, тому острови поки що не є приватними.

Визначити правовідносини, що виникають у даному випадку.

Чи правомірним є рішення про передачу островів у приватну власність?

Яка відповідальність встановлена за порушення законодавства?

Вирішити справу.

Практичні завдання до Змістовного модулю 2 “Особлива частина екологічного права. Природоресурсове право”.