Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з екологічного 2009( переробл).doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
527.36 Кб
Скачать

Тема 5: Правові засади екологічного управління в Україні

Задача 1

В процесі перевірки дотримання екологічного законодавства працівники Державного управління охорони НПС в області (далі – Управління) встановили факт самовільного видобування корисних копалин місцевого значення товариством з обмеженою відповідальністю „Тест” (далі – ТОВ).

Керівництво ТОВ пояснило, що в їх діяльності немає порушень екологічного законодавства, так як їх діяльність здійснюється відповідно до статуту, яким ТОВ надано право здійснювати видобування корисних копалин місцевого значення (пісок, каолін тощо) для виробництва будівельних матеріалів, а земельну ділянку ТОВ використовує на підставі договору оренди, укладеного із райдержадміністрацією. Зазначений договір, з позиції ТОВ, надає йому право видобувати корисні копалини місцевого значення без спеціального дозволу.

Заступник начальника управління виніс постанови про накладення на директора та головного інженера ТОВ штрафу та про призупинення діяльності ТОВ до усунення ним порушень екологічного законодавства.

ТОВ оскаржило дії заступника начальника Управління в судовому порядку.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи відповідає діяльність ТОВ нормам чинного екологічного законодавства України?

Надати правову оцінку позиції ті діям працівників Управління.

Вирішити справу.

Задача 2

В процесі підготовки відомостей для державного земельного кадастру про кількість та якість земель лісогосподарського призначення на території Луганської області Держколісгосп України наказом зобов’язав виконкоми місцевих рад Луганщини, а також апарат облради, зібрати на надати відповідні відомості територіальному органу по земельних ресурсах в області.

Виконком Алчевської міськради оскаржив наказ Держкомлісгоспу як незаконний, вказавши, що (1) ведення обліку земель лісогосподарського призначення не віднесено до компетенції органів місцевого самоврядування, а (2) Держкомлісгосп не має права давати будь-які обов'язкові для виконання вказівки місцевим радам та їх виконавчим органам.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи відповідає наказ Держкомлісгоспу нормам чинного екологічного законодавства України?

Надати правову оцінку позиції виконкому Алчевської міської ради.

Вирішити справу.

Задача 3

Радою національної безпеки та оборони України прийнято рішення зобов’язати Генпрокуратуру України, СБУ та податкову міліцію провести перевірки дотримання законодавства про нарахування та стягнення зборів за спеціальне природокористування суб’єктами підприємницької діяльності. Зазначене рішення було введено в дію указом Президента України (далі – Указ).

Асоціація виробників хімічної продукції України оскаржила Указ до суду, вказавши, що: (1) РНБО не має права давати будь-які завдання правоохоронним органам України, які їй не підпорядковуються, (2) до компетенції Генпрокуратури, СБУ та податкової міліції не віднесено здійснення контролю за нарахуванням та сплатою плати за спеціальне використання природних ресурсів, (3) Указ створює додаткові обмеження у здійсненні підприємницької діяльності порівняно із чинним законодавством, що є неприпустимим.

Представники Президента України та РНБО в суді проти позову заперечили, вказавши що Указ повністю відповідає чинному законодавству, адже Президент України є гарантом Конституції.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи відповідає указ Президента нормам чинного екологічного законодавства України?

Надати правову оцінку позиції Асоціації виробників хімічної продукції України.

Вирішити справу.

Задача 4

Під час перетинання державного кордону України на залізничній станції „Хутір Михайливський” працівниками служби екологічного контролю на кордоні (далі – Служба) оглядався вантаж двох вагонів – продукти харчування рослинного і тваринного походження для діабетиків, які направлялись із Самари львівському підприємству „Здорові продукти”.

Працівники Служби вимагали надання спеціальних дозволів, які б підтверджували законність добування деяких рослин та тварин, з яких виготовлено відповідні продукти.

Представники львівського підприємства-імпортера заперечували проти вказаної вимоги, наголошуючи, що єдиним необхідним документом на продукцію є сертифікат якості, виданий лабораторією в м. Самарі.

Начальник Служби заборонив ввіз продуктів в Україну, а зібрані по справі матеріали передав органам прокуратури для порушення кримінальної справи.

„Здорові продукти” оскаржили дії Служби до суду.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи відповідають дії Служби нормам чинного екологічного законодавства України?

Надати правову оцінку позиції підприємства „Здорові продукти.

Вирішити справу.

Задача 5

До територіального органу Держгірпромнагляду звернулась іноземна фірма із заявою про надання у користування ділянки надр для будівництва та експлуатації підземних споруд.

Начальник територіального органу відмовив у задоволенні заявлених вимог вважаючи, що іноземній фірмі слід звернутись безпосередньо до Держгірпромнагляду України.

У Держгірпромнагляді представникові іноземної фірми пояснили, що видачею відповідних дозволів з 2006 р. займається відповідний департамент Мінприроди України, до якого фірмі слід звернутись.

Іноземна фірма оскаржила дії Держгірпромнагляду до суду.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи відповідають законодавству дії начальника територіального органу Держгірпромнагляду?

Вирішити справу.

Задача 6

Під час проведення моніторингу стану довкілля в області комісією з представників Мінприроди, Держводгоспу, Держлісгоспу було винесено рішення про тимчасову заборону (зупинення) діяльності державного підприємства лісового господарства, що спеціалізується на заготівлі, реалізації та переробці деревини. Діяльність підприємства проводиться з грубим порушенням вимог природоохоронного законодавства: в процесі виробничої діяльності здійснюється забір підземних вод для виробничих та господарсько-побутових потреб без дозволу на спеціальне водокористування.

Вжиті заходи щодо припинення правопорушення (приписи щодо отримання відповідних ліцензій, притягнення до адміністративної відповідальності) не призвели до усунення виявлених порушень, тому було прийнято рішення тимчасово заборонити (зупинити) діяльність державного підприємства лісового господарства, пов’язану із забором підземних вод.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Дати характеристику функцій управління в галузі екології.

Визначити правомірність дій членів комісії.

Вирішити справу.

Задача 7

Державне підприємство "Дельта-Лоцман" розробило робочий проект створення глибоководного суднового ходу Дунай-Чорне море на українській ділянці дельти та отримало висновок державної екологічної експертизи щодо ОВНС робочого проекту створення глибоководного суднового ходу Дунай-Чорне море на українській ділянці дельти.

Директор благодійного фонду "Екоправо-Львів" подав позов до суду про визнання недійсним висновку Державної екологічної експертизи, який надало Міністерство охорони навколишнього природного середовища України.

Позивач просить суд:

1) зобов’язати Державне підприємства "Дельта-Лоцман" провести публічні слухання або відкриті засідання з метою врахування громадської думки з питань ОВНС робочого проекту та забезпечити позивачу можливість взяти участь у проведенні повторної державної екологічної експертизи робочого проекту "Створення глибоководного суднового ходу Дунай-Чорне море" в складі державних еколого-експертних комісій;

2) визнати висновок державної екологічної експертизи щодо робочого проекту "Створення глибоководного суднового ходу "Дунай-Чорне море на українській ділянці дельти, 1 етап" недійсним.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Який порядок проведення державної екологічної експертизи?

Який порядок проведення громадської екологічної експертизи?

Чи законні вимоги „Екоправо Львів

Вирішити справу

Задача 8

Інспекцією по контролю за благоустроєм та санітарним станом м. Хмельницький, було виявлено факт забруднення ВАТ "Катіон" території міста шляхом влаштування звалища будівельного сміття площею 20 кв. м, що зафіксовано у протоколі.

Інспекцією поданий до суду позов про відшкодування збитків за забруднення довкілля за фактом порушення ВАТ "Катіон" вимог постанови Кабінету Міністрів України від 30.03.1994 № 198 "Про затвердження Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони" та визначено суму заподіяної шкоди - 340 грн. та в обґрунтування заявленого у позові розміру шкоди в 600 грн. заподіяної відповідачем забрудненням навколишньої території, позивач послався на Постанову № 559 "Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктах", за приписами якої з ВАТ "Катіон" з урахуванням площі забруднення підлягає стягненню шкода у сумі 600 грн.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Які органи наділені повноваженнями обчислювати шкоду за таксами, що затверджені цією постановою та розглядати справи про адміністративні правопорушення?

Вирішити справу.

Задача 9

До господарського суду Черкаської області надійшла позовна заява мешканців одного з багатоповерхових будинків до ТОВ „Мобільні системи”.

У заяві мешканці вимагали відшкодування збитків та демонтування передавачів мобільного зв’язку з даху їх жилого будинку та прилеглих будівель. На думку позивачів дане обладнання спричиняє потужне електромагнітне випромінювання, що шкодить здоров’ю. Крім того, дозволу на його розміщення жоден з мешканців не давав.

Проведена громадська екологічна експертиза також підтвердила наявність шкідливого випромінювання.

У якості співвідповідача залучено Мінприроди, бездіяльність якого дозволила розміщення мобільного обладнання, та Укрчастотнагляд, який дозволяє розміщення базових станцій мобільного зв’язку в межах населених пунктів.

Відповідачі заперечили проти позову, вказавши, що спеціальних дозволів на розміщення такої техніки не потрібно, оскільки відповідно до інструкції по експлуатації обладнання, воно не потребує отримання дозволів від Мінприроди, а також не спричиняє шкідливого впливу на стан здоров’я людей.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Проаналізувати викладену ситуацію.

Які аргументи можуть бути наведені кожною зі сторін у судовому засіданні в обґрунтування своєї позиції?

Вирішити справу.

Задача 10

У зв’язку з незадовільним станом збереження природних ресурсів Донецької області обласною радою було прийнято рішення, що передбачало:

1. Тимчасову заборону полювання у межах мисливських угідь області.

2. Заборону спортивного та любительського рибальства у межах області.

3. Заборону купання у визначених рішенням водоймах загального користування.

4. Обов’язок промислових підприємств проводити озеленення прилеглої до них земельних ділянок.

5. Запровадження збору з суб’єктів господарювання на поліпшення стану природних ресурсів.

6. Створення на території області 3-х регіональних ландшафтних парків із поширенням на них обмежень у використанні природних ресурсів, що випливають зі статусу таких об’єктів.

Визначити види правовідносин, що склалися.

Проаналізувати законність даного рішення.

В якому порядку і ким можуть бути запроваджені кожне з перелічених обмежень?