Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з екологічного 2009( переробл).doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
527.36 Кб
Скачать

Тема 16: Правовий режим рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон (територій, ресурсів) та курортів

Задача 1

До Полтавської обласної ради від Миргородської районної ради надійшли матеріали про створення курорту місцевого значення лікувального профілю, в діяльності якого плануються до використання лікувальні властивості мінеральних вод.

Рішенням облради створено курорт місцевого значення „Миргородські лікувальні води” та затверджено проект організації його території.

Заступник прокурора Полтавської області опротестував рішення облради як незаконне, прийняте з порушенням передбаченого чинним законодавством порядку створення курортів.

За наслідками розгляду протесту облрада відмовила у його задоволенні, внаслідок чого заступник прокурора області звернувся із вимогою про визнання рішення незаконним та його скасування до суду.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Який порядок створення курортів місцевого значення?

Які особливості правового режиму курортів місцевого значення?

Надати правову оцінку позиції облради.

Надати правову оцінку позиції заступника прокурора області.

Вирішити справу.

Задача 2

Санаторій „Нові Санжари” уклав договір із фізичною особою-підприємцем Фещенком Ю., відповідно до умов якого останній отримував право звести на території санаторію на березі р. Ворскла 3 намети для продажу ласощів та слабоалкогольних напоїв для відпочивальників, взамін чого сплачувати санаторію щомісяця 1000 грн. плати та організовувати за власні кошти власними силами прибирання берегу річки в межах території санаторію.

Прокурор Новосанжарського району Полтавської області звернувся до суду із позовом про визнання договору недійсним як такого, що суперечить інтересам держави і суспільства. В обґрунтування своєї позиції прокурор зазначав, що на території курорту, яким є санаторій, заборонено здійснювати продаж слабоалкогольних напоїв, крім того, чинним законодавством санаторію не надано права укладати подібні договори.

Представник санаторію в суді проти позову заперечив, зазначивши, що санаторій не є курортом, а тому будь-яких порушень законодавства про курорти не може бути.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Надати оцінку укладеному договору з точки зору його відповідності чинному законодавству.

Надати правову оцінку позиції прокурора.

Надати правову оцінку позиції санаторію.

Вирішити справу.

Задача 3

Під час розгляду проекту організації рекреаційної зони міста обласного значення на сесії облради найбільшу дискусію викликали його положення щодо включення до складу вказаної зони частини території регіонального ландшафтного парку (зон регульованої та стаціонарної рекреації), території зоологічного парку місцевого значення, ботанічного саду загальнодержавного значення та лісопаркової частини зеленої зони навколо міста із розрахунку 10 га на кожні 1,5 тисячі осіб населення. З метою управління відповідною зоною та надання рекреаційних послуг створюється комунальне підприємство обласної ради „Рекреація”.

Головний санітарний лікар області заперечував проти затвердження поданого проекту організації рекреаційної зони, оскільки, так як в місті проживає майже 300 тис. осіб, поширення рекреаційної діяльності на вищевказані території призведе до порушення режиму їх відтворення та охорони. Крім того, проект не узгоджений із Державним управлінням охорони НПС в області, також наявні скарги щодо порушення прав від окремих осіб, земельні ділянки яких підпадають під режим рекреаційної зони.

Не зважаючи на вказані заперечення, проект було затверджено рішенням облради.

Прокурор області опротестував рішення як незаконне.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Який порядок створення рекреаційних зон передбачено чинним законодавством?

Надати правову оцінку проекту з позицій його відповідності чинному законодавству.

Чи підлягає протест прокурора задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 4

З метою раціонального використання та охорони природоресурсового потенціалу міста у проекті генерального плану передбачено поділ його території за ландшафтними ознаками. Виділено, зокрема, сельбищний, промисловий, рекреаційний, сільськогосподарський, заповідний, природний та міський ландшафти.

Під час розгляду проекту генерального плану міста в обласній державній адміністрації генеральному проектувальнику було зауважено, що такий поділ не узгоджується з функціональним призначенням земель міста. Зокрема, заступник начальника Державного управління охорони НПС в області заперечував проти виділення сільськогосподарського та природного ландшафтів, які, на їх погляд, мають бути охоплені рекреаційним ландшафтом. З огляду на це, вони запропонували поділ ландшафту міста на 2 рівні: природний та антропогенний, у межах яких виділили відповідно території заповідних, лікувально-оздоровчих, рекреаційних та житлово-господарського, промислового, водогосподарського ландшафтів.

Генеральний проектувальник не погодився з таким функціональним зонуванням території міста, вважаючи, що це призведе до обмеження господарської діяльності в місті та його залежності від прилеглих до міста територій.

У запропонованому генеральним проектувальником варіанті проект було схвалено облдержадміністрацією. Вважаючи такий підхід незаконним, начальник Державного управління охорони НПС в області оскаржив рішення облдержадміністрації до облради.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Надати правову оцінку проекту генерального плану, запропонованого генеральним проектувальником.

Надати правову оцінку позиції начальника Державного управління охорони НПС в області.

Яким має бути рішення облради?