Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з екологічного 2009( переробл).doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
527.36 Кб
Скачать

Тема 9: Правовий режим використання та охорони надр в Україні

Задача 1

ПП „Будінвест” (далі – ПП) отримало в оренду земельну ділянку для будівництва багатоквартирного жилого будинку по вул. Шевченка в м. Тернополі. На отриманій ділянці для використання при будівництві ПП розпочало видобування за допомогою насосу підземних вод з глибини 18 м., а також піску та глини. Внаслідок зазначеного видобування ПП було використано 1,5 тис. куб. м. підземних вод та близько 20 тон піску та глини.

За наслідками перевірки, проведеної територіальним органом Держгірпромнагляду, директора ПП притягнуто до адміністративної відповідальності за незаконне видобування вод та корисних копалин. Одночасно прокуратурою м. Тернополя відносно директора за цими ж фактами порушено кримінальну справу та подано до суду позов про стягнення шкоди, завданої неправомірним використанням природних ресурсів.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Який порядок видобування підземних вод та корисних копалин в Україні?

Надати оцінку із посиланням на чинне законодавство правовій діям ПП.

Надати оцінку із посиланням на чинне законодавство діям територіального органу Держгірпромнагляду та прокуратури.

Вирішити справу.

Задача 2

Відділом екоконтролю за охороною надр та земель Рескомприроди Криму проведено перевірки додержання вимог природоохоронного законодавства на нафтогазоносних свердловинах ВАТ «Техас-Нафта» у Ленінському районі та ДП «Кримгелогія» НАК «Надра України» у Чорноморському районі. На 101 свердловині виявлено порушення природоохоронного законодавства: розлив паливно-мастильних матеріалів на грунтово-рослинний покров, накопичення побутового та будівельного сміття. Також під час перевірки документів на експлуатацію 101 свердловини встановлено, що земельна ділянка використовується не за цільовим призначенням, відсутній дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

До посадових осіб, які порушили природоохоронне законодавство були застосовані заходи адміністративного впливу, а також припинена діяльність свердловин, на яких були виявлені порушення.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які порушення екологічного законодавства були допущені в даному випадку? Які вимоги щодо використання та охорони надр встановлені чинним законодавством?

Вирішити справу.

Задача 3

ПП «Аспект» здійснювало розробку кар’єру для видобування глини без спеціального дозволу на користування надрами.

Державна екологічна інспекція в Сумській області провела перевірку дотримання вимог законодавства про охорону та використання надр ПП «Аспект» на Дубов’язівському родовищі цегельної сировини.

Держекоінспектори в ході перевірки з’ясували, що ПП «Аспект» здійснює розробку кар’єру для видобування глини без спеціального дозволу на користування надрами.

Для добування глини зайнято ділянку площею близько 0,5 га, з якої знятий поверхневий шар ґрунту і складений по периметру ділянки. У 2008 році на цій ділянці підприємство розробило кар’єр та вибрало глини в об’ємі 800 куб.м. На даний час на цій ділянці продовжуються роботи в кар’єрі. Видобутий матеріал використовують для виготовлення будівельної цегли.

Матеріали перевірки надано до прокуратури для подальшого реагування.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Чи були допущені порушення екологічного законодавства? В якому порядку оформлюється право надрокористування відповідно до чинного законодавства?

Вирішити справу.

Задача 4

ТОВ Гейзер отримало в оренду земельну ділянку сільськогосподарського призначення, на якій знаходилася затомпонована свердловина на воду, яка вже більше 30 років ніким не використовувалася.

Аналіз води виявив високий вміст солей бору, брому та інших речовин, сприятливих для лікування різних хвороб. До того ж вода мала термальне походження (65 град.).

На підставі таких даних ТОВ організувало бальнеологічний курорт і стикнулося з необхідністю оформлення необхідної дозвільної документації для провадження господарської діяльності у сфері надання послуг з водолікування.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Який порядок використання природних ресурсів, про які йдеться у задачі?

Які документи/дозволи і у якому порядку необхідно отримати для провадження такої діяльності в частині використання природних ресурсів?

Чи мали місце порушення у викладеній ситуації?

Надати розгорнуту консультацію із зазначених питань ТОВ Гейзер.

Задача 5

Житель м. Ромни Саранчук В. на належній йому земельній ділянці розпочав будівництво колодязя з метою використання підземних вод для побутових і господарських потреб за допомогою спеціального технічного пристрою (гідравлічного насосу).

Під час здійснення будівництва Саранчука В. відвідав інспектор територіального органу Держгірпромнагляду, який перевірив умови і порядок проведення робіт і виніс постанови про їх припинення та накладення на Саранчука В. штрафу, зазначивши, що останній порушує вимоги чинного гірничого законодавства.

Саранчук В. оскаржив постанови до суду, вказавши, що в його діях відсутні будь-які порушення чинного законодавства, а інспектор проводив перевірку незаконно, в порушення передбаченої процедури, а постанови винесені за відсутності відповідного права у інспектора.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Який порядок використання природних ресурсів, про які йдеться у задачі?

Які документи/дозволи і у якому порядку необхідно отримати для провадження такої діяльності в частині використання природних ресурсів?

Чи мали місце порушення у викладеній ситуації?

Чи правомірно діяв інспектор?

Вирішити справу.

Задача 6

Корпорація „Шел” (США) звернулась до Мінприроди України із клопотанням про надання дозволу на проведення розробки ділянки надр з метою пошуку та видобутку нафти.

У задоволенні клопотання корпорації було відмовлено. Мотивуючи таку відмову, Мінприроди зазначило, що: (1) отриманню дозволу повинно передувати набуття прав на відповідну земельну ділянку, чого „Шел” не зроблено, (2) заявлені „Шелом” види діяльності є окремими видами спеціального використання надр, а тому щодо кожного із них слід отримувати окремий дозвіл та подавати окрему заяву; (3) чинним законодавством не передбачено надання відповідних дозволів нерезидентам; (4) Мінприроди не видає будь-які дозволи на використання надр, у випадку із видобутком нафти це є компетенцією Міністерства палива і енергетики України.

„Корпорація „Шел” оскаржило відмову Мінприроди до суду.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Який порядок використання надр для цілей, про які йдеться у задачі?

Які документи/дозволи і у якому порядку необхідно отримати для провадження такої діяльності?

Чи обґрунтована відмова Мінприроди?

Вирішити справу.

Задача 7

Комплексною перевіркою додержання законодавства про використання і охорону надр працівниками Мінприроди встановлено, що на ведення робіт по геологічному вивченню надр та дослідно-промисловій розробці родовищ корисних копалин Міністерством вугільної промисловості України укладено контракт із приватним підприємством „Пошук”. Виконання передбачених контрактом робіт здійснюється „Пошуком” за відсутності спеціальної ліцензії, забудова площ залягання корисних копалин проводиться без відповідної проектно-кошторисної документації, а також без необхідних дозволів на виконання таких робіт та без геологічного обґрунтування забудови.

Представники „Пошуку” під час перевірки пояснили, що будівельні конструкції, які ними зводяться, є переважно склометалевими, які після видобування корисних копалин на відповідній ділянці надр підлягають знесенню, а їх будівництво узгоджено із територіальним органом гірничого нагляду.

За наслідками вказаної перевірки на керівників „Пошуку” були накладені адміністративні штрафи та передано матеріали до прокуратури для порушення кримінальної справи за фактом незаконних дій посадових осіб територіального органу гірничого нагляду.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Які порушення законодавства про надра наявні в діях „Пошуку?

Надати правову оцінку діям Мінприроди.

Яке рішення повинна прийняти прокуратура?

Задача 8

У зв’язку із освоєнням нових родовищ вугілля в межах Донецького басейну Міністерство вугільної промисловості (далі – Міністерство) звернулось із листом до Держгірпромнагляду (далі – Комітет), в якому просило підготувати позови про зобов’язання власників земельних ділянок, на яких планується відповідне освоєння, укласти договори їх оренди із Державним підприємством „Донецьквугілля”. Обов’язок укласти такі договори Міністерство мотивувало суспільною важливістю проведення таких робіт, а також законодавством про підвищення престижності шахтарської праці.

Комітет підготував відповідні позови та звернувся із ними до суду. Власники земельних ділянок проти позовів заперечували, зазначивши, що в Україні діє принцип свободи договору, і жодним нормативним актом виключення із такого принципу у випадку освоєння нових вугільних родовищ не передбачено. Більш того, до повноважень Комітету не належить подача позовів у таких випадках.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Надайте правову оцінку позиції Міністерства.

Надати правову оцінку діям та позиції Комітету.

Надати правову оцінку позиції власників земельних ділянок.

Яке рішення повинна прийняти прокуратура?

Задача 9

Асоціація „Надра України” (далі – Асоціація), яка об’єднує підприємства, які здійснюють спеціальне використання надр в Україні, звернулась до суду із позовом щодо визнання неправомірними та скасування положень Порядку надання у 2009 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою КМУ, щодо проведення аукціонів з надання дозволів на спеціальне використання надр. Зазначені положення Асоціація вважає незаконними, так як вони не відповідають нормам Кодексу України про надра, якими визначено, що відповідні дозволи повинні надаватись на конкурсних засадах.

Представник КМУ проти позову заперечив в повному обсязі, зазначивши, що в Кодексі України про надра мова йде про видачу дозволів „як правило” на конкурсних засадах, отже, така норма не є обов'язковою. Крім того, КМУ фактично запроваджує виключення із такого правила, так як встановлює норми про аукціон виключно на обмежений строк – на рік.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Надати правову оцінку позиції Асоціації.

Надати правову оцінку діям та позиції КМУ.

Вирішити справу.

Задача 10

До КМУ звернулись представники одного із навчальних закладів із пропозицією розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект закону, яким упорядкувати правовий режим підземних вод. Так, на даний час зазначений режим фактично має подвійний характер, поєднуючи режим надр та вод, що ускладнює правове регулювання відповідних відносин. З огляду на зазначене, пропонується поширити на підземні води виключно водне законодавство України.

КМУ звернулось для надання пропозицій до провідних наукових юридичних установ України.

Охарактеризувати правовий режим підземних вод за чинним законодавством.

В чому полягає подвійність такого режиму?

Надати оцінку запропонованим змінам щодо поширення на підземні води виключно водного законодавства України.

Задача 11

Законність використання корисних копалин на території Різдвянівської сільської ради Теребовлянського району перевірили інспектори Держекоінспекції на виконання доручення прокуратури Тернопільської області.

До прокуратури звернувся голова с. Різдвяни, занепокоєний тим, що біля його села працює техніка і невідомі люди з метою незаконного, на його думку, видобування корисних копалин, що загрожує будинкам, іншому майну та безпеці мешканців села.

У ході перевірки, за межами с. Різдвяни біля с. Бернадівка Теребовлянського району, виявлено незаконно діючий кам’яний кар’єр, у межах якого 3-є осіб проводили видобувні роботи. На території кар’єру виявлено складування незаконно видобутого каменя пісковика (плитки). Дозвільну документацію на розробку кар’єру не представлено.

Перевіркою також зафіксовано знесення лісових насаджень площею 160 кв.м. На даній ділянці механізованим способом проведено зняття верхнього шару ґрунту зі скиданням його на суміжну ділянку кар’єру. По периметру розритої лісової ділянки виявлено пні 35 незаконно зрізаних та викорчуваних дерев.

Збитки, завдані державі внаслідок незаконного користування надрами та вирубки лісових насаджень становлять відповідно 10,857 тис. грн. та 16,037 тис. грн.

Матеріали перевірки направлені до прокуратури Тернопільської області для вжиття заходів прокурорського реагування.

Визначити правовідносини, що виникають.

За яких умов допускається використання корисних копалин відповідно до українського законодавства? Які порушення законодавства допущені в даному випадку? Яка відповідальність передбачена за такі правопорушення?

Які заходи повинні бути вжитті для усунення порушень?

Вирішити справу.