Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з екологічного 2009( переробл).doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
527.36 Кб
Скачать

Тема 4: Право природокористування в Україні

Задача 1

ТОВ „Мрія” (далі – ТОВ) звернулось до суду із позовом про відшкодування збитків на 300 тис. грн., завданих йому громадянином Угринчуком внаслідок самовільного захоплення земельної ділянки.

У судовому засіданні Угринук пояснив, що користувався земельною ділянкою померлих батьків, які раніше орендували її у ТОВ, а тому самовільного зайняття земельної ділянки він не здійснював, так як успадкував право її оренди від батьків.

Суд вирішив, що Угринчук повинен звільнити самовільно зайняту земельну ділянку та відшкодувати завдані ТОВ збитки в натурі, а саме: передати одержаний на ділянці врожай картоплі та неодержані ТОВ доходи за весь період самовільного зайняття.

Угринчук оскаржив рішення суду в апеляційному порядку.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості спадкування права користування природними ресурсами передбачені чинним законодавством?

Надати правову оцінку позиції ТОВ.

Надати правову оцінку позиції Угринчука.

Вирішити справу.

Задача 2

Гром. Карпенко Р. на орендованій присадибній ділянці розпочав розведення квітів з метою їх подальшої реалізації на місцевому ринку та поставки до магазинів квітів в міста Запорізької області. Для зменшення строків зростання квітів Карпенко використовував зрошувальну систему, які орендував у сусіда.

Постановою інспектора Держспоживстандарту Карпенку було заборонено здійснювати реалізацію квітів на ринках області у зв’язку із виявленим перевищенням вмісту хімічних речовин в них.

Карпенко оскаржив постанову інспектора в судовому порядку, вказавши, що (1) інспектор не має права виносити подібні постанови, (2) вміст хімічних речовин міг бути перевищений через те, що їх залишки або залишились в орендованій зрошувальній системі при її використанні сусідом, або залишились в землі після її використання попереднім користувачем, за що Карпенко, як особа, яка не є власником, ані земельної ділянки, ані системи, відповідальності не несе.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Надати правову оцінку позиції інспектора Держспоживстандарту.

Надати правову оцінку позиції Р. Карпенка.

Вирішити справу.

Задача 3

Сидоров О. із сім’єю та друзями виїхали на відпочинок у вихідний день і розташувались поблизу річки. Там вони розмістили під тентом автомобілі, розташували намети, розвели вогнище та почали рибалити. Сидоров О. вирішив вимити свій автомобіль, якій забруднився під час дороги.

За цими заняттями Сидорова О. та сім’ю затримав інспектор з охорони навколишнього природного середовища, який склав протокол про порушення вимог загального і спеціального природокористування та направив справу для розгляду по суті до суду.

В суді Сидоров О. пояснив, що його друзі здійснювали рибальство незабороненими способами, а машину він мив спеціальним безпечним шампунем. Що ж стосується розведення багаття, то, наскільки йому відомо, заборони з цього приводу чинне законодавство не містить.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи є в діях Сидорова О., членів його сім'ї та друзів будь-які порушення правил загального або спеціального природокористування, якщо є, то які саме?

Надати правову оцінку позиції інспектора.

Надати правову оцінку позиції Сидорова О.

Вирішити справу.

Задача 4

Громадянин Кондратенко Н. звернувся до свого сусіда Єрофєєва С., який є директором зоопарку, із проханням передати у тимчасове користування на три дні клітину з папугами, що розмовляють, яких Кондратенко планував використати на святкуванні ювілею дружини для розваги гостей.

Єрофєєв передав клітку, але застеріг, щоб Кондратенко повернув її своєчасно та неухильно дотримувався правил годування та утримання папуг.

Під час святкування ювілею хтось із гостей ненавмисно випустив папуг із клітки і вони улетіли.

Дізнавшись про зазначене, Кондратенко придбав на ринку схожих папуг, які не розмовляли, і повернув їх Єрофєєву, який, проте, відмовився приймати птахів, зауваживши, щоб К. придбав папуг того ж виду в цирку або компенсував їх вартість зоопарку в іноземній валюті.

Гром. Кондратенко заперечив проти вказаного, пояснивши, що такої домовленості не було.

Єрофєєв звернувся із заявою щодо неправомірних дій Кондратенка в міліцію.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи є в діях Кондратенка Н. будь-які порушення правил загального або спеціального природокористування, якщо є, то які саме?

Надати правову оцінку діям та позиції Єрофєєва С.

Надати правову оцінку діям та позиції Кондратенка Н.

Вирішити справу.

Задача 5

Сільськогосподарський коледж та сільськогосподарський виробничий кооператив „Нива” уклали договір оренди дослідних полів та ставку загального користування.

Відповідно до умов договору коледж зобов’язався надавати освітні послуги фахівцям кооперативу, забезпечувати його керівництво консультаційними послугами щодо запровадження новітніх технологій вирощування рапсу.

У свою чергу, сільськогосподарський кооператив зобов'язався передати коледжу частину врожаю, забезпечувати проходження виробничої практики студентами та передавати у їдальню коледжу рибу, яку планується розводити у ставку.

Прокурор району звернувся до суду із позовом про визнання договору недійсним.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи відповідають умови договору нормам чинного екологічного законодавства України?

Надати правову оцінку позиції та вимогам та прокурора.

Вирішити справу.

Задача 6

Одержавши земельну ділянку для ведення особистого підсобного господарства в 1998 р. площею 0,2 га в с. Леонівка Кагарлицького району Київської області, гром. Середенко уклав письмовий договір з гром. Хрустенком, за яким передав останньому у користування частину земельної ділянки з правом видобування глини та підземних вод. Договором визначено, що Хрустенко буде передавати Середенку половину зібраного на орендованій ділянці врожаю, а також 25 % від виручених від реалізації глини коштів. Укладення вказаного договору Середенко пояснював своєю хворобою, яка не дає йому можливості повноцінно використовувати земельну ділянку.

Через три місяці Хрустенко за згодою Середенка збудував на орендованій частині ділянки теплицю для вирощування овочів.

Сільська рада прийняла рішення про припинення права власності Середенка на земельну ділянку у зв'язку із порушенням ним порядку передачі її у користування.

Середенко оскаржив рішення ради до суду.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи відповідають умови договору нормам чинного екологічного законодавства України?

Надати правову оцінку позиції ради.

Надати правову оцінку позиції Середенка.

Вирішити справу.

Задача 7

Рішенням Київської міської ради (далі – Київрада) комунальному підприємству „Київпарксервіс” (далі – КП) було надано право стягувати плату за паркування транспортних засобів на центральних вулицях м. Києва із розрахунку 10 грн. за одну годину паркування.

Гром. Войнич П., який часто з особистих та робочих питань паркує свій автомобіль в центрі столиці, оскаржив рішення Київради в судовому порядку, зазначивши, що визначені для стягнення плати вулиці є за своїм правовим статусом землями загального користування, використання яких є безоплатним. Окрім, вказаного, Войнич П. зазначав про відсутність у Київради права змінювати правовий статус відповідних ділянок як земель загального користування для стягнення плати за користування ними.

Київрада проти позову заперечила, вказавши, що її рішення є правомірним, а Войнич П. взагалі не має права на його оскарження.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи відповідає рішення Київради нормам чинного екологічного законодавства України щодо загального природокористування?

Надати правову оцінку позиції Войнича П.

Надати правову оцінку позиції Київради.

Вирішити справу.

Задача 8

Перевіркою дотримання екологічного законодавства встановлено, що державне підприємство „Хлорпостач” (далі – ДП) на виробничі потреби забирає з р. Інгулець 42 тис. куб. м. води на добу, а також використовує для продувки технологічних систем 12 тис. куб. м атмосферного повітря.

При перевірці старший інспектор з охорони НПС виявив також, що протягом року ДП скинуло в Інгулець 50 тон забруднюючих речовин без відповідного дозволу.

На підставі зібраних матеріалів Дніпропетровська облдержадміністрація (далі – ОДА) прийняла рішення про припинення діяльності ДП.

ДП оскаржило рішення ОДА до суду, вказавши, що, по-перше, відсутні підстави для прийняття рішення про припинення діяльності ДП, по-друге, припинення діяльності державних підприємств заборонена чинним законодавством. Більш того, ДП неодноразово зверталось до компетентних органів за видачею дозволів, однак через відсутність у ДП приладів обліку кількості використання природних ресурсів дозволи не видано.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи відповідає рішення ОДА нормам чинного екологічного законодавства України?

Надати правову оцінку позиції ОДА.

Надати правову оцінку позиції ДП.

Вирішити справу.

Задача 9

Група громадян звернулась до Державної екологічної інспекції в області (далі – Інспекція) із скаргою на діяльність спільного україно-американського підприємства „Кріотех". У своїй скарзі вони вказали, що протягом значного періоду часу це підприємство інтенсивно використовує технологію, за якої азот вилучається із повітря для потреб виробництва. На думку громадян, вказане призводить до суттєвого зниження якості атмосферного повітря та негативного впливу на здоров’я людей і довкілля.

Через систематичне головокружіння кільком особам доводилось викликати швидку медичну допомогу. Крім того, на деревах в палісадниках на початку літа вже пожовкло листя.

Оскільки у процесі перевірки вказані факти підтвердились, Інспекція направила „Кріотеху” вимогу щодо термінового отримання дозволу на спеціальне використання атмосферного повітря. Однак керівництво підприємства від отримання відмовилось, вказавши, що спеціального використання атмосферного повітря ним не здійснюється, а тому будь-які дозволи не потрібні.

Інспекція прийняла рішення про зупинення діяльності „Кріоприладу”, яке останнє оскаржило в судовому порядку.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи відповідають дії підприємства нормам чинного екологічного законодавства України?

Надати правову оцінку позиції ті діям Інспекції.

Надати правову оцінку позиції підприємства.

Вирішити справу.

Задача 10

За рішенням міської ради встановлено плату за в’їзд до міста та проїзд по ньому для транзитного автотранспорту, а також заборонено рух вантажного транзитного автотранспорту по місту з 6-30 ранку до 21-30 вечора. Також встановлено плату за перебування людей у парках, скверах та на міському пляжі.

Громадська екологічна організація „Зелене місто” оскаржило рішення міськради прокурору міста, який вніс протест на нього міськраді.

За наслідками розгляду протесту міськрада відхилила його. Прокурор оскаржив її рішення до суду.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Чи відповідає рішення міськради нормам чинного екологічного законодавства України?

Надати правову оцінку позиції та діям прокурора.

Вирішити справу.

Задача 11

Рішенням державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища припинено господарську діяльність ПП “Цегельний завод”.

При перевірці господарської діяльності ПП “Цегельний завод” з’ясувалося, що використання земельної ділянки для видобутку корисних копалин здійснюється з порушенням вимог природоохоронного законодавства. Відсутні спеціальний дозвіл на користування надрами, акт про надання гірничого відводу, дозвіл на викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря, дозвіл на спеціальне водокористування.

За результатами перевірки дотримання природоохоронного законодавства ПП “Цегельний завод” складено акт.

Директор ПП “Цегельний завод” звернувся із скаргою на рішення інспектора до управління охорони навколишнього природного середовища області, в якій відзначив, що ПП “Цегельний завод” орендує зазначену земельну ділянку і тому може використовувати наявні на ній корисні копалини. Щодо дозволів на викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря та спеціальне водокористування, то підприємство неодноразово зверталося до управління для отримання дозволу, але йому було відмовлено з причин відсутності на підприємстві приладів контролю за кількістю та якістю використання природних ресурсів.

Визначити коло правовідносин.

Які види природокористування здійснює ПП Цегельний завод? Дати характеристику даних видів природокористування?

Чи правомірні дії підприємства?

Вирішити справу.