Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з екологічного 2009( переробл).doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
527.36 Кб
Скачать

Тема 3: Право власності на природні ресурси в Україні

Задача 1

Громадянин О. Петренко звернувся до суду із позовом про повернення сім’ї левів (двох дорослих та трьох левенят), затриманих органами внутрішніх справ при переміщенні через кордон.

У позові Петренко зазначав, що придбав левів за кордоном, в одному із зоопарків Кенії, де перебував на запрошення кенійських вчених. Рішення органів внутрішніх справ про примусове вилучення тварин не можна вважати правомірним, оскільки вони придбані у власність за межами України.

Тварин Петренко планує розмістити у приватному зоопарку ТОВ „Вир”, директором та засновником якого він є.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості права власності на тварин передбачені чинним законодавством?

Чи правомірним є вилучення тварин у Петренка?

Проаналізувати правову позицію Петренка, зазначену ним у позові.

Вирішити справу.

Задача 2

Сільськогосподарський кооператив „Світанок” звернувся до суду із позовом про скасування рішення сільської ради про передачу у власність громадянину Радченку С. 125 га для ведення фермерського господарства.

У позовній заяві зазначалось, що Радченко С. ніколи не працював у колгоспі, проживає у райцентрі, а не в селі, кілька років тому займав посаду заступника начальника відділу сільського господарства райдержадміністрації. Ті 125 га земель, які були надані Радченку С. у власність, становлять більшу частину орних земель, які перебували у користуванні місцевого КСП, правонаступником якого є кооператив. У користуванні кооперативу, в якому працюють 53 особи, після прийняття вказаного рішення залишається всього 117 га земель, тоді як у складі переданих Радченку С. земель знаходиться також ставок, який кооператив використовував для розведення риби та відпочинку працівників.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості набуття права власності на земельні ділянки для ведення фермерського господарства передбачені чинним законодавством?

Чи правомірним є надання земель Радченку C.?

Проаналізувати правову позицію кооперативу.

Вирішити справу.

Задача 3

Співробітниками Державної екологічної інспекції з охорони північно-західного регіону Чорного моря затримано групу осіб – мешканців м. Херсон, які на одному із островів неподалік східного узбережжя АРК здійснювали заготівлю піску та глини, які використовували для виготовлення сувенірної продукції.

Інспекцією подано позов до суду про відшкодування заподіяних незаконним видобуванням корисних копалин – власності держави, збитків, проти якого особи заперечили, вказавши, що їх діяльність здійснювалась за межами територіальних вод, а тому видобуті ними корисні копалини не є власністю України.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості права власності на природні ресурси виключної (морської) економічної зони?

Чи правомірні дії інспекції?

Чи обґрунтовані заперечення на позов?

Вирішити справу.

Задача 4

До ботанічного саду імені академіка Фоміна звернулись представники науково-дослідного підприємства „Край” (м. Туапсе, РФ) з пропозицією здійснити обмін саджанців пірамідальної тополі на саджанці сакури, для чого укласти відповідний договір.

У відповіді директора ботанічного саду зазначалось, що пропозиція є цікавою, однак потребує додаткового вивчення з огляду на наступне. Майно ботсаду, в тому числі – всі дерева та їх саджанці, є державною власністю, здійснювати розпорядження яким ботсад самостійно, без узгодження із Кабміном України та Мінприроди України, не має права.

Для уточнення процедури укладення договору міни директор ботсаду звернувся за роз'ясненням до юридичної служби Кабміну України.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості права власності на природні ресурси ботанічних садів передбачені чинним законодавством?

Яка відповідь повинна бути надана директору ботсаду?

Вирішити справу.

Задача 5

Директором державного підприємства „Меліорація” (далі – ДП) з метою створення умов для розміщення складу агрохімікатів прийнято рішення про часткове знищення 25 дубів та 3 берез, які зростали на території автобази підприємства в м. Яготині Київської області.

Прокуратурою району за фактом вказаної вирубки порушено кримінальну справу, адже така вирубка, на думку прокурора, є нічим іншим, як знищенням державного майна, адже вирубанні дерева знаходяться на земельній ділянці державної власності, наданій ДП у постійне користування.

Директор ДП оскаржив постанову про порушення кримінальної справи до суду.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості права власності на дерева, які були вирубанні ДП?

Надати правову оцінку позиції прокуратури.

Надати правову оцінку позиції директора ДП щодо оскарження постанови про порушення кримінальної справи.

Вирішити справу.

Задача 6

Вчений-біолог В. Петренко звернувся до сільської ради із заявою про надання йому в оренду земельної ділянки площею 0,25 га для дослідницького розведення видів рослин, занесених до Червоної книги України. Надлишки вирощених рослин Петренко планував реалізовувати науково-дослідним установам та приватним особам.

Сільська рада відмовила Петренку у задоволенні його заяви з огляду на те, що занесені до Червоної книги України рослини є об'єктом виключно права державної власності, а тому будь-які дії з ними, в тому числі вирощування та реалізацію, приватна особа не має права здійснювати. У зв'язку із наведеним голова сільської ради рекомендував Петренку отримати від держави в особі відповідного уповноваженого органу довіреність на вчинення дій щодо зазначених рослин, після чого повторно звернутись до ради із заявою про надання земельної ділянки в оренду.

Не погоджуючись із рішенням ради, вважаючи його незаконним, Петренко оскаржив його до суду.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості права власності на рослини, занесені до Червоної книги України?

Надати правову оцінку позиції сільської ради.

Вирішити справу.

Задача 7

Громадянин Волошин К. подав до суду позов на ЖЕК № 4 м. Умані, в якому просив зобов’язати ЖЕК усунути перешкоди у реалізації Волошиним К. права власності на собаку породи вівчарка. В обґрунтування своїх вимог В. зазначав, що проживає в будинку № 2 по вул. Літній. У дворі будинку працівниками ЖЕК вже другий рік ведуться ремонтні роботи, внаслідок яких непридатним для використання (перекопаним) виявився майданчик, спеціально призначений для вигулу собак. Внаслідок зазначеного Волошин К. позбавлений можливості повноцінно реалізовувати своє право власності на собаку, так як не може вигулювати її у дворі.

У запереченнях на позов ЖЕК зазначив, що: (1) право власності на тварин за обсягом правомочностей не є тотожним праву власності у його загальноцивілістичному розумінні, а тому Волошин К. не має права посилатись на порушення його права користування собакою; (2) тварина як жива істота, не є майном, а тому користуватись нею не є можливим; (3) вигулу собаки є не реалізацією права на неї Волошиним К., а сприяння тварині у реалізації її потреби у прогулянці, а тому Волошин К. не є належним позивачем по справі.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості права власності на тварин, які утримуються в домашніх умовах, передбачені чинним законодавством України?

Надати правову оцінку позиції В.

Надати правову оцінку позиції ЖЕКу.

Вирішити справу.

Задача 8

Товариство „Дари моря”, м. Владивосток, РФ (далі – Товариство), звернулось до Волинської обласної ради із заявою про передачу йому у власність природної замкненої водойми площею 1,27 га для промислового розведення далекосхідних риб.

У відповіді за підписом заступника голови обласної ради було зазначено, що задовольнити прохання Товариства рада не може, адже води в Україні перебувають виключно у власності її народу і не можуть передаватись будь-яким іншим особам у власність, тим більше – іноземним особам.

Товариство звернулось до обласної ради із повторною заявою, в якій зазначалось, що відповідно до міжнародних договорів між Україною та РФ сторони зобов'язались створювати фізичним та юридичним особам іншої сторони режим найбільшого сприяння та надавати їм всі пільги та переваги, які надаються власним особам. За даними Товариства, після прийняття Земельного кодексу України 2001 р. водні об’єкти все ж надаються у приватну власність в Україні. У зв’язку із наведеним Товариство вимагало задовольнити їх заяву.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості права власності на водні обєкти передбачені чинним законодавством України?

Надати правову оцінку позиції Товариства.

Надати правову оцінку позиції облради.

Вирішити справу.

Задача 9

Громадянин Вітренко Т. отримав в порядку безоплатної приватизації земельну ділянку площею 0,12 га, на якій почав здійснювати видобуток глини, піску та підземних вод для їх подальшої реалізації місцевим підприємцям.

Державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища Вітренка Т. було притягнуто до адміністративної відповідальності та внесено припис про заборону йому здійснювати вказаних видобуток в майбутньому.

Вітренко Т. оскаржив дії інспектора, зазначивши, що земельна ділянка є його власністю, а видобувані ним пісок, глина та вода є складовими такої ділянки, а тому право власності В. на них автоматично випливає із його права на вказану ділянку.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості права власності на корисні копалини, які знаходяться на земельних ділянках окремих осіб, передбачені чинним законодавством України?

Надати правову оцінку позиції інспектора.

Надати правову оцінку позиції В.

Вирішити справу.

Задача 10

Фермер Чабаненко імпортував із Китаю 2 тони агрохімікатів, які мав намір використовувати для підвищення родючості баштанних культур, які він вирощує на наданій йому у власність для ведення фермерського господарства земельній ділянці у Херсонській області.

Приписом головного державного санітарного лікаря району Чабаненку було заборонено використовувати агрохімікати через те, що вони не пройшли обов’язкової сертифікації в Україні.

Фермер оскаржив дії лікаря до суду та прокурору, вказавши, що так як він є власником відповідної земельної ділянки та придбаних агрохімікатів, він має право використовувати їх на власний розсуд будь-якими способами, а санітарний лікар матиме право контролю лише щодо вирощеної продукції.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості права власності на агрохімікати передбачені чинним законодавством України?

Надати правову оцінку позиції санітарного лікаря.

Надати правову оцінку позиції фермера.

Вирішити справу.

Задача 11

На відстані 30 морських миль від Південного берегу Криму військовослужбовцями Держприкордонслужби України було затримано турецьке судно з п’ятьма рибалками – громадянами Туреччини, які здійснювали промисловий вилов риби. Судно було доставлено в порт м. Севастополя, а рибалки – передані органам внутрішніх справ України для вирішення питання про порушення щодо них кримінальної справи.

Консул Туреччини в Україні звернувся із офіційним листом до МЗС України з вимогою надати пояснення щодо вказаної ситуації. В листі МЗС України було роз'яснено, що рибалками незаконно здійснювався вилов риби в межах виключної морської економічної зони України, на яку поширюється суверенітет України, що означає належність їй виключних прав володіти, користуватись і розпоряджатись природними ресурсами в цій зоні. Здійснення ж вилову риби без дозволу компетентних органів України є правоворушенням, за яке затримані рибалки мають понести відповідальність відповідно до законодавства України.

Консул Туреччини направив МЗС України повторний лист із вимогою негайно звільнити рибалок, вказавши, що: (1) вилов риби ними здійснювався за межами територіальних вод України, а тому жоден дозвіл від українських органів влади на такий вилов не вимагається; (2) поширення юрисдикції України на виключну морську економічну зону не означає належність їх права власності на природні ресурси такої зони; (3) до укладення між Україною та Туреччиною спеціальної угоди про розмежування виключних морських економічних зон двох держав міжнародно-правовий режим такої зони в Чорному морі не діє.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Який правовий режим виключної морської економічної зони?

Хто є власником природних ресурсів в межах виключної морської економічної зони?

Надати оцінку із посиланням на чинне законодавство діям та позиції Держприкордонслужби України.

Надати оцінку із посиланням на чинне законодавство позиції МЗС України.

Надати оцінку із посиланням на чинне законодавство позиції консула Туреччини.

Вирішити справу.

Задача 12

З метою збільшення надходжень до місцевого бюджету на сесію міської ради було винесено питання про продаж земельної ділянки розміром 1 га на території міського пляжу, також земель лісогосподарського призначення розміром 10 га для будівництва готельного комплексу, земель водного фонду для влаштування яхт-клубу.

Юридична служба міської ради надала негативний висновок на проект даного рішення. Проте міська рада ухвалила дане рішення, оскільки природні ресурси знаходяться в межах міста і рада може ними розпоряджатися від імені та в інтересах територіальної громади.

Прокурор опротестував на рішення ради як таке, що не відповідає вимогам законодавства.

Визначити коло правовідносин.

Які природні ресурси не можуть передаватися у приватну власність?

Чи підлягає протест прокурора задоволенню?

Вирішити справу.