Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з екологічного 2009( переробл).doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
527.36 Кб
Скачать

Тема 15: Правовий режим територій та об'єктів природно-заповідного фонду за законодавством України

Задача 1

Олексадрівська районна рада Кіровоградської області прийняла рішення про звернення до обласної ради з клопотанням про створення на території району природного заповіднику. Отримавши рішення райради, голова обласної ради звернувся до Президента України з проханням підтримати ініціативу щодо створення заповіднику.

За наслідками розгляду листа голови облради у його задоволенні було відмовлено. У відповіді за підписом голови Секретаріату Президента України зазначалось, що (1) порушено процедуру ініціювання питання про створення природного заповіднику, (2) не надано наукового обґрунтування доцільності створення заповідника, (3) Державним бюджетом України на поточний рік не передбачено витрат на створення об'єктів ПЗФ на території Кіровоградської області.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості правового режиму природних заповідників?

Який порядок створення природних заповідників визначено чинним законодавством?

Надати правову оцінку позиції та діям райради та голови облради.

Надати правову оцінку позиції Секретаріату Президента України.

Задача 2

Перевіркою дотримання вимог природоохоронного законодавства, проведеною прокуратурою Миколаївської області, виявлено будівництво на території ботанічного саду „Веселинівський” готельного комплексу та спортивного майданчику з тенісними кортами та біговими доріжками. Зазначене будівництво здійснюється ТОВ „Турист-сервіс”, яке уклало договір про спільну діяльність із адміністрацією саду. За умовами договору адміністрація дозволяє ТОВ здійснювати будівництво і надавати після його завершення туристичні послуги, а ТОВ відраховує на потреби парку до 15 % доходу щомісяця.

Прокурор області звернувся до суду про визнання договору між ТОВ та адміністрацією саду недійсним через його невідповідність чинному законодавству, а також про зобов’язання ТОВ знести незаконно збудовані комплекс та спортивний майданчик.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості правового режиму національних ботанічних садів?

Проаналізувати договір між ТОВ та адміністрацією саду на відповідність вимогам чинного законодавства.

Надати правову оцінку позиції прокуратури області.

Вирішити справу.

Задача 3

Дирекція регіонального ландшафтного парку уклала договір із фермером Гачківським про використання під сінокоси 5,3 га заповідної зони та 3,1 га зони стаціонарної рекреації для випасання худоби за умови, що фермер забезпечуватиме продуктами харчування ресторани готелю та кемпінгу, розташовані в межах господарської зони, дасть можливість розмістити на належній йому на праві власності частині сільськогосподарських угідь наметовий табір поблизу ставка сільськогосподарського кооперативу „Нива” для оздоровлення відпочивальників.

Внаслідок сильних дощів використати сінокоси і пасовища фермер не зміг, внаслідок чого він в односторонньому порядку припинив виконувати умови договору із дирекцією.

Дирекція звернулась до суду із позовом про зобов'язання фермера виконувати умови договору. В свою чергу, Гачківський заявив зустрічні позовні вимоги про визнання договору недійсним у зв'язку із його невідповідністю чинному законодавству.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості правового режиму регіональних ландшафтних парків?

Проаналізувати договір між дирекцією парку та фермером на відповідність вимогам чинного законодавства.

Надати правову оцінку позиції дирекції парку в суді.

Надати правову оцінку позиції фермера в суді.

Вирішити справу.

Задача 4

У зв’язку із створенням національного природного парку „Подільський” та необхідністю розробки проекту організації його території, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних об'єктів та комплексів, створення системи охорони його території та об’єктів виникла потреба розмежувати функції щодо контролю за дотриманням режиму парку між органами Державної екологічної інспекції та службою охорони цього парку.

Відповідно до наказу начальника Державної екологічної інспекції в області (далі – Інспекція) контролюючі повноваження служби охорони парку повинні поширюватись виключно на забезпечення додержання правового режиму в заповідній зоні, зонах регульованої та стаціонарної рекреації. Працівники ж Інспекції здійснюватимуть контроль в межах господарської зони парку.

Новостворена дирекція парку проти вказаного розподілу повноважень заперечувала, вважаючи, що територія парку в цілому є єдиним об'єктом охорони та правової регламентації, а тому на всю цю територію повинна поширюватись юрисдикція виключно служби охорони парку.

Для врегулювання спору, що виник, начальник Інспекції та дирекція парку звернулись за роз’ясненням до юридичної служби Мінприроди України.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які особливості правового режиму національних природних парків?

Який порядок організації та які повноваження служби охорони національних природних парків?

Надати правову оцінку позиції Інспекції.

Надати правову оцінку позиції дирекції парку.

Якою повинна бути відповідь юридичної служби Мінприроди України?

Задача 5

Рішенням Первомайської районної ради Миколаївської області було вирішено створити на території району природний заповідник, для чого звернутись із відповідним клопотанням до обласної ради. Також було прийнято рішення рекомендувати обласній раді в якості потенційного інвестора процедури створення заповідник ТОВ „Мрія”, якому в обмін на фінансування робіт щодо створення передати заповідник в управління строком на 25 років.

Прокурор району вніс протест на вказане рішення райради, мотивуючи його наступним: (1) до компетенції райради, як і облради, не віднесено вирішення будь-яких питань щодо створення природних заповідників; (2) чинним законодавством не передбачено фінансування створення природних заповідників за кошти приватних осіб, а також передачу заповідників в управління таким особам.

Розглянувши протест, райрада прийняла рішення відхилити його, внаслідок чого прокурор звернувся із позовом про скасування рішення до суду.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Який порядок створення природних заповідників передбачено чинним законодавством?

Надати оцінку із посиланням на чинне законодавство позиції райради.

Надати оцінку із посиланням на чинне законодавство позиції прокурора району.

Вирішити справу.

Задача 6

Депутати Печерської сільської ради Тульчинського району на Вінничині прийняли рішення про збереження об'єкта природно-заповідного фонду - ландшафтного заказника місцевого значення "Прибузький" і підтримали ідею включення заказника в проектований регіональний ландшафтний парк "Середнє Побужжя".

Територіальна громада села Печера є користувачем заповідного об'єкту, у зв'язку із чим Печерський сільський голова ініціював скасування заповідного режиму, який нібито заважає випасати худобу і користуватись землею, і, навіть, звертався до голови Уряду зі скаргою на Держуправління охорони навколишнього природного середовища, яке не погоджувалось на зміну заповідного режиму цінних земель.

Дати характеристику правовідносинам, що склалися.

Які органи мають повноваження щодо оголошення об’єктів природо-заповідного фонду?

Чи підлягає скарга задоволенню?

Вирішити справу.