Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
82
Добавлен:
04.08.2017
Размер:
388.1 Кб
Скачать

2. Класиф., симптоми та лікув кератитів.

Форми:

*асептична 1.афтозна 2.пустулезна (при ящурі) 3. Дископодібна 4. Точкова 5. Глубока нейродистрофічна 6. Поверхнева катаральна і судинна

*Гнійний 1. Поверхневий 2.глибокий 2.1. абсцесивний 2.2. дифузний 2.3 язвений 3.увеальний кератит (задній) (при паразитах)

Симптоми кератитів- блефароспазм, поверхнева (конюктивальна), глубока (перикорнеальна) інєкції судин, васкуляризація рогівки поверхневими та глибокими судинами. помутніння рогівки, Відтінки білі-асептичний кератит, жовті-гнійний. Ерозії на поверхні рогівки спичиняють її матовість. Сльозотеча, поверхнева гірперемія, світобоязливість.

Лікув поверх гнійн кератиту- антибіотико терапія в різних формах, сульфаніламіди, фурацилін, лактат етакридину, новокаїнова терапія, тканева терапія, гідрокортизоноав мазь. Ретробульбарна блокада по Авророву, тканеві препарати по Філатову, 5-10% мазі з калієм йодидом, для зменшення гіперемії гіпохлорид адреналіну. В конюктив мішок можна закладати тетрациклінову, синтоміцинову мазі, Триває до 2 тижнів.

Варіант 30

1. Деформації копит

Деформації їх можуть бути: природженими (неправильна постановка кінцівки) і набутими - внаслідок порушення правил догляду та утримання тварин, а також як наслідок деяких хронічних хвороб кінцівок. Залежно від зміни форми деформації мають відповідні назви: плоскі, повні, косі, стиснуті, криві, тупокутні, торцеві.

Плоскими вважають копита, у яких підошва знаходиться на одному рівні з підошовним краєм рогової стінки. У них рогова стрілка добре розвинута, рогова підошва у них більш тонка, швидко стирається, внаслідок чого в основі шкіри нерідко бувають наминки. Такі копита розвиваються внаслідок руйнування білої лінії, мацерації рога підошви, надмірного зрізування підошви під час розчищення. Способи виправлення - усунути причини, берегти ріг підошви при розчищенні

У повному копиті підошва виступає нижче підошовного краю стінки. Такий кінь не може нормально рухатись через защемлення основи шкіри підошви при спиранні. Найчастіше вони зустрічаються у важковозів. Причини - ті ж, що й для плоских. Виправити повне копито неможливо. Таких коней підковують у лежачому положенні, прикріплюючи підкови з широкими гілками і бухтовкою.

Стиснуті копита. У копит, стиснутих у п'ятках, п'яточні стінки зближені, навіть інколи одна заходить за іншу. М'якуш і його рогова стрілка вузькі (гострокутне копито), з порушеним механізмом. Якщо хвороба задавнена, відбувається скостеніння м'якушного хряща. Рухи таких тварин сковані. Виправлення можливе тільки на початку, коли ще не настала атрофія стрілки та скостеніння м’якушевих хрящів.

Косими називають копита, у яких одна бокова і п'яточна стінка знаходяться у положенні відлоги, а протилежна – прямовисна. Вкорочені та більш прямовисні стінки відчувають більший тиск маси тіла, тому частіше уражуються, внаслідок чого настає атрофія м'якуша відповідної гілки копитної кістки. Копита, косина яких спричинена неправильною постановкою кінцівок, не виправляються.

У кривого копита бокові і п'яткові стінки з одного боку зігнуті, з іншого – ввігнуті. Причини - похибки в догляді та утриманні тварин з м'яким і еластичним копитним рогом. В умовах відсутності моціону такий ріг не

стирається і не зрізується, тому він легко згинається. Крім того, викривленню сприяє неправильна (вузька чи широка) постановка кінцівок. Виправлення можливе лише на початку деформації, коли ще не відбулися глибокі зміни в кістках.

Тупокутне (круте) копито з зачепом і землею утворює кут 60-90°, а довжина п'яткової стінки така ж, як і зачіпної; підошва надто ввігнута, а стрілка дещо менша від нормальної. Причини: екстер'єрний недолік - кінцівки відведені назад. Способи виправлення - лікування основної хвороби, після чого - поетапне розчищення копита. Якщо дефект утворився внаслідок надмірного зрізування зачепа, більше розчищають п'яткову ділянку і підковують на напівпідкову.

Торцеві копита мають круто поставлену зачіпну стінку, що утворює з землею прямий кут; зачіпна і п'яткова стінки у них мають однакові розміри, тому таке копито має форму циліндра. Причини - хронічні процеси в суглобах, згиначах пальця, контрактури, анкілоз суглоба тощо. Такі копита не виправляються. Їм підбирають спеціальні підкови.

Їжакове копито формується внаслідок хронічного ревматичного запалення копит. Воно має подовжену і більш пологу зачіпну стінку (20-25°), більш шорстку. П'яткові стінки також надмірно подовжені, а біла лінія в зачепі розширена; підошва здебільшого плоска. На поверхні стінки - поздовжні кільцеподібні потовщення. При розчищенні такого копита вкорочують заворотні стінки до рівня підошви і рогової стінки.