Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
82
Добавлен:
04.08.2017
Размер:
388.1 Кб
Скачать

2. Лікування випадкової рани з широкою зоною зяяння.

рані необхідно надати спокій, уникнути переподразнення нерв зак, видал сторонні тіла та некротизов ткан, попередити розв інф (все виды антисептики, которые придумаете). По можливості рану частково зашивають в верхній частині, а в нижній ставлять дренаж.

Якщо рану зашити не можна – лікують відкритим методом. В фазу очищення викор всі види антисептики, в фазу загоєння оберігають рану и тд.

Варіант 9

1.Види деформ копитець

природжені (неправильна постановка кінцівок внаслідок екстер'єрних недоліків) та набуті (внаслідок порушень правил догляду та утримання тварин). Здебільшого зустрічаються набуті деформації, обумовлені поруш умов годівлі та утрим корів; їх можна вважати технологічними, оскільки для кожного способу утрим харак специфічні викривлення пальця.

Гострокутні (довгі) копитця – утв при стійловому утрим, коли протягом року не стирається роговий башмак на пальці, а лише відростає і як наслідок утв так звані «стійлові» копитця. При гіподинамії, поганому моціоні

Криві копитця утв поступово (протягом 1-2 років), переважно у молодих тв, з неправильною постановкою кінц або при розвитку патпроцесу на одному з пальців. Внаслідок перевантаж стінка згинається і покриває підошву та змінює напрям вісі пальцевих кісток.

2.Лікув аденоми третьої повіки

Хірургічне Видаляють аденому. Закапують 2-3 краплі 0,5%-ного розчину дикаїну або 5-10%-ного розчину новокаїну в конюктив мішок, захоплюють третє віко пінцетом і під кон'юнктиву внутрішньої сторони вводять 1-2 мл 0,5%-ного розчину новокаїну. Верхівку пухлини утримують пінцетом і очними ножицями і відтинають під основу. Зупиняють кровотечу, притискаючи тампон на 5-10 хв або накладаючи бінокулярну пов'язку. Опер триває 15хв. В п/о період антибіотики, протизапальні каплі, курс 10днів.

Варіант 10

1.Хв в діл плесна. Діагност, лікув.

Рани і розриви сухожилків – рентген, у тв кульгавість, стоїть на мякушах, У свіжих екстравагінальних ранах можна виявити кінці ушкодж сухожилка, іноді зміщені. Згодом на місці ушкодж - болюче опухання. При інтравагінальному відкритому пошкодж сухожилка можна виявити витікання синовіальної рід з сухожилкової піхви.

Лікув- спокій до 4тижнів, рани свіжі-хір обробку: висікають травм краї шкіри і кінці ушкодж сухожилка, після чого припудрують стрептоцид або йодоформ, накладають стерильну марлеву пов'язку. При інтраваг ранах у дрібних - на пошкодж сухожилок і його піхву накладають глухі шви, у великих - сухожилкові шви при навантаж кінцівки не витримують і часто прорізуються або розрив. Для фіксації або зближення кінців сухожилка на кінцівку наклад (15-20 днів) гіпсову або шинну пов'язку у стані максим розслабл пошкодж сухожилка. масаж, через 2- 3 тижні - дозовані рухи.

Гнійний остеомієліт плесна клінічними методами виявити неможливо. З часом з рани поч виділ гній з домішками бульбашок жиру. При гематогенному остеомієліті, коли утв секвестральна коробка - ↑ Т, ↓ апетит, кульгавість при опиранні. у діл плесна -локальне припух окістя, що зрослося з шкірою, тверде, неболюче, негаряче, з норицею в центрі, звідки виділ гній з домішк секвестрів. З появою нориці стан тв нормаліз. пізня стадія = рентген (виявляє секвестральну коробку, і в ній секвестри).

Лікув - курс антибіотик – цефалоспорин, лінкоміцин, який фіксується пошкодженою кістк тк.

При рановому остеомієліті - ревізію ран з видал сторонніх тіл, кістк осколків. В гнійну рану - дренажі з гіперосмолярною мазью), а в кістковомозкову пор - антибіотики на 30% спирт р-ні новокаїну. В інших випадках - секвестротомію - розширяють за доп долота норицю, гострою ложкою скарифікують вн стінку секв коробки, за доп антисептич розч видаляють гній і секвестри; потім пор висушують серветкою і вводять антиб з новокаїном, розчин йодоформу ефірного (10-15 мл, 1:10). Йодоформ у порожнині розщепл з утв йоду, який діє як антисептик, і як стимулятор регене ративних процесів.

Переломи кісток плесна Діагноз при повних діафізарних переломах ставиться за клініч ними ознаками, при тріщинах - уточнюється рентгенологічно. Епіфізарні переломи без зміщення діагност шляхом виконання ційних рухів прилеглого до кістки суглоба. Інколи вдається прослухати крепітувальні звуки, пальпацією виявити напрям лінії перелому.

Лікування. Якщо перелому до 24год, без зміщення - іммобілізуючу гіпсову пов'язку з обов'язковим рентгенологічним контролем; при відкритих переломах - хір обробка рани, іммобілізуюча пов'язка з віконцем та регулярна обробка її антисептиками.

При застосуванні внутрішньокісткового остеосинтезу проводять відкриту репозицію відламків. Операційний доступ на дорс пов визначають між плесновими (п'ястковими) кістками і фалангами пальців, Після накладання кровоспинного джгута і місцев знебол розріз шкіру, поверх фасцію і густу сітку суд. Відламки зіставляють та іммобілізують. Рану зашивають вузловим швом, а на травмов кінц до середини гомілки чи передпліччя на 30-35 діб накладають гіпсову пов'язку.