Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФБТ БИ 2курс / atomna fizyka.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
10.04.2018
Размер:
10.01 Mб
Скачать

1. Спектри лужних металів.

2. Механічний і магнітний моменти. Нормальний ефект Зеємана.

3. Мультиплетність спектра, спін електрона.

4. Рентгенівські спектри.

    1. Спектри лужних металів

Власні функції рівняння Шредінгера мають три цілочисельних параметра: n - головне квантове число (від нього залежать енергетичні рівні електрона для атома) і l (момент імпульсу електрона); третім являється ще одне квантове число, яке позначається m (магнітне квантове число). Магнітне квантове число m може приймати значення тобто всього різних значень. В квантовій механіці доводиться, що магнітне квантове число m визначає величину проекції моменту імпульсу на заданий напрямок.

Із розгляду трьох квантових чисел слідує, що кожному (крім ) відповідає декілька хвильових функцій , які відрізняються значенням квантових чисел . Це, в свою чергу, означає, що атом може мати одне і те ж значення енергії, знаходячись в декількох різних станах. Стани з однаковою енергією називаються виродженими, а число різних станів з одним значенням енергії називається кратністю виродження.

Стани електрона, який має різні значення орбітального квантового числа , в атомній фізиці прийнято позначати і називати як в спектроскопії:

- s-стан (електрон, що знаходиться в даному стані називається s-електроном),

- p-стан,

- d-стан,

- f-стан і так далі.

Значення головного квантового числа вказується перед умовним позначенням орбітального квантового числа (наприклад, електрон в стані n – 4 і позначається символом 4d). Так як завжди менше n, то можливі наступні стани електрона:

1s,

2s, 2p,

3s, 3p, 3d,

4s, 4p, 4d, 4f і так далі.

Рис. 7.1.1

На (Рис. 7.1.1) представлена схема енергетичних рівнів атома натрію та відповідних електронних переходів. Натрій, як і інші лужні метали, одновалентний. Валентний електрон атома лужного металу перебуває в ефективному полі, створюваному ядром і першими Z-1 електронами. Потенційна енергія електрона в цьому полі дещо відрізняється від кулонівської, характерної для атома водню. З цієї причини енергія електрона в атомі залежить не тільки від головного квантового числа n, але і від орбітального квантового числа l. Рівні енергії, відповідні одному і тому ж квантовому числу, але з різними орбітальними числами не збігаються. В атомі натрію найнижчим рівнем енергії валентного електрона є 3s-стан (n = 3, l= 0). Найближчим по енергії збудженим станом атома є 3p-стан (n = 2, l= 1). При n = 4 є близькі, але відмінні по енергіях 4s-, 4p-і 4d-стану, і т.д. Схема рівнів інших лужних металів має аналогічну структуру. Випромінювання електромагнітної енергії оптичного діапазону відбувається в результаті переходу зовнішнього валентного електрона атома з одного енергетичного рівня на інший. Тому валентні електрони атомів називають оптичними. Однак не всі електронні переходи можливі. Можливими випромінювальними переходами є ті, які дозволені правилами відбору: головне квантове число може змінюватися на будь-яке значення, а орбітальний квантове число – лише на одиницю.

Відомо, що випускання і поглинання світла відбувається при переході електрона з одного рівня на інший. В квантовій механіці доводиться, що можливі тільки такі переходи, при яких квантове число змінюється на одиницю:

. (7.1.1)

Співвідношення (7.1.1) називається правилом відбору, воно слідує із закону збереження моменту імпульсу.

Стан 3s є основним станом атома натрію. В цьому стані атом має мінімальну енергію. Для того, щоб перевести атом із основного стану в збуджений, йому необхідно надати енергію, наприклад, за рахунок поглинання атомами фотона. Фотон при цьому зникає, передаючи атому всю свою енергію. Так як фотон нероздільний, то атом не може поглинути частину фотона, а тому атом може поглинати тільки ті фотони, енергія яких відповідає різниці енергій двох його рівнів. Атом, який поглинає, зазвичай знаходиться в основному стані, тому спектр поглинання атома водню повинен складатися із ліній, що відповідають переходам

Соседние файлы в папке ФБТ БИ 2курс