Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФБТ БИ 2курс / atomna fizyka.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
10.04.2018
Размер:
10.01 Mб
Скачать
    1. Принцип Паулі. Розподіл електронів в атомі по енергетичних рівнях

Стан кожного електрона в атомі характеризується чотирма квантовими числами:

головним n (n = 1, 2, 3 …);

орбітальним

магнітним

спіновим .

В нормальному (не збудженому) стані атома, електрони повинні розміщуватися на найнижчих доступних для них енергетичних рівнях. Тому, здавалося б, в будь-якому атомі в нормальному стані всі електрони повинні знаходитися в стані 1 s (n = 1, ). Але цьому суперечить дослід.

Дослідні дані підтверджуються квантово-механічним законом, який називається принцип Паулі (1925 р.): в одному і тому ж атомі, не може бути двох електронів, які знаходяться в одному стаціонарному стані, що визначається набором чотирьох квантових чисел: .

Застосувавши принцип Паулі до атома водню було показано, що даному відповідає станів. Для системи електронів в атомі принцип Паулі можна записати наступним чином:

, (8.2.1)

де - число електронів, які знаходяться в стані, що описується набором чотирьох квантових чисел . Знайдемо максимальне число електронів, що знаходяться в стані, які визначаються набором трьох квантових чисел , тобто відрізняються спіном електронів. Так як s може приймати лише два значення: 1/2 і -1/2, то

(8.2.2)

Максимальне число електронів , що знаходяться в станах, які визначаються двома квантовими числами .

, (8.2.3)

Так як при даному квантове число може приймати значень, а s може мати 2 різних значення.

Знайдемо, використовуючи принци Паулі, максимальне значення Z(n) електронів, які знаходяться в станах, які визначаються значенням n головного квантового числа. Квантове число при заданому n змінюється від 0 до (n - 1), тому просумувавши по від 0 до (n - 1), отримаємо:

(8.2.4)

В таблиці 8.2.1 наведені максимальні числа електронів, що знаходяться в станах, які характеризуються даними значеннями головного n і орбітального квантових чисел:

Таблиця 8.2.1

n

Кількість електронів в станах

Максимальне

число

електронів

s

p

d

f

g

1

2

3

4

5

2

2

2

2

2

---

6

6

6

6

---

---

10

10

10

---

---

---

14

14

---

---

---

---

18

2

8

18

32

50

Принцип Паулі зіграв велику роль в розвитку сучасної атомної і ядерної фізики, наприклад, в питаннях створення квантової статистики і теорії твердого тіла. За допомогою нього також вдалося теоретично обґрунтувати періодичну систему елементів Д.І. Менделєєва.

Соседние файлы в папке ФБТ БИ 2курс