Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
새 Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
110.02 Кб
Скачать

1.Дайте визначення психіці і перерахуйте психічні процеси, властивості й стани.

Психіка — форма відображення дійсності мозком і нервовою системою, яка забезпечує осмислення і розуміння навкол світу. Також це орієнтири живої істоти в світі

Психічні процеси: відчуття, сприймання, мислення, пам'ять, уява, мова, мовлення, воля, увага.

Псих стани: емоції, почуття

Властивості людини: темперамент, характер, здібності.

2.Вкажіть часові рамки етапів розвитку психології й охарактеризуйте донаукову стадію її становлення.

Етапи розвитку:

  1. Донаукова стадія (найдовша) 15- 20 тис.р. до н.е

  2. Перед наукова

  3. Природничонаукова

  4. Наукової спеціалізації

Донаукова стадія: людей поділяли на 3 групи:

  1. Сильні, атлетичні люди, їх порівнювали із тиграми;

  2. Неврівноважені, агресивні, спонтанні (порівн.. з мавпами, ними керує енергія «ци»)

  3. Порівнювали їз слонами – повільні, врівноважені.

Найбільший розквіт психології і філософії зі часів Греції і стародавнього Риму.

Аристотель: «головним в людині є мозок. Душа – це походження тіла.» Висунув положення про катарсис, очищення душі. Відділяв вроду і серце(тобто душу)

Гіппократ: розробив розподіл на 4 типи темпераменту, описав кожний, що до сьогодні має місце. Розпад. заснований на наявності певної рідини в організмі(кров, слина).

Пізніше псих., як наука занепала. Вона заборонялася. На довгий час філософія і психолог була прихована. Багато вчених хотіли вивч ці науки, але не мали змоги. Починаючи з епохи Відродження псих почала знову відроджуватися.

3.Перерахуйте основні досягнення донаукового етапу розвитку психології.

Поява психології – це необхідність становлення об'єктивної науки про людину, яка розглядала душу на основі об'єктивних знань (математичних, медичних, філософських), які виникли в той період.

Аристотель: «головним в людині є мозок. Душа – це походження тіла.» Висунув положення про катарсис, очищення душі. Відділяв вроду і серце(тобто душу)

Гіппократ: розробив розподіл на 4 типи темпераменту, описав кожний, що до сьогодні має місце. Розпад. заснований на наявності певної рідини в організмі(кров, слина).

Анаксимандр писав про «Безмежне», тобто про такий фіз. початок, з якого все виникає і в який все перетворюється.

У теоріях Левкіппа і Демокріта виникла ідея атомів, найдрібніших, невидимих світу часток, з яких і складається все навколишнє.

Платон вперше виділив пам'ять як окремий психічний процес, підкресливши її значення як сховища всіх наших знань.

З'явилися перші наукові концепції психіки, в яких вона

розглядалася, насамперед, як джерело активності тіла; виникли перші теорії пізнання, в яких перевага віддавалася емпіричному знанню; емоції розглядалися в якості основного регулятора поведінки.

Сформульовані провідні проблеми психології: 1) у чому полягають функції душі, 2) який її зміст, 3) як відбувається пізнання світу, 4) що є регулятором поведінки, чи є у людини свобода цієї регуляції.

4.Вкажіть основні відкриття природничонаукового етапу розвитку психології.

Видатними філософами природничонаукового етапу Були Ян Прохаска, Чарльз Белл, Француа Бажандіг, які експерементально встановили, що:

- Відчуття є продукт нервових процесів.

- Нервові волокна беруть початок в обох мозках (головний і спинний)

- Рефлекс є діючим і реальним механізмом, який представляє собою відповідь на подразник нервових закінчень. Він функціонував завдяки рефлекторній дузі.

Бутт відкрив 1-шу в світі лаюбраторію практичної психології.

Психологія стала окремою, самостійною наукою.

5.Наведіть 2-3 приклади, що ілюструють об'єктивність психічних процесів і вкажіть рівень розвитку психіки.

1) Закон мотивації. Діяльність успішна, якщо рівень мотивації високий, але не перевищує визначених меж. Якщо людині дуже сильно хочеться добре щось зробити, у неї нічого не вийде, оскільки дуже сильна мотивація руйнує діяльність (вся енергія йде на бажання, а не на процесс), як і дуже слабка (енергії недостатньо).

2) Властивості відчуттів. Коли після холодної води опустимо руку в теплу, вона нам буде здаватися гарячою; коли в ту ж воду опустимо руку після гарячої, вона буде здаватися холоднішою («контраст відчуттів».

3) Коли дивимося вздовж залізничної колії, здається, що рейки сходяться. Ілюзія виникає саме тому, що психічні закономірності мають незалежний від наших бажань характер.

Серед живих істот виділяється чотири рівні розвитку психіки:

  • сенсорний (смислове орієнтування відбувається лише в межах відчуття).

  • перцептивний (смислове орієнтування здійснюється в межах і відчуття і сприйняття)

  • інтелект (коли жива істота здатна орієнтуватися не тільки за допомогою відчуття і сприйняття, а й мислення).

свідомість (властива тільки людині. 1) встановлюється причинно-наслідкова залежність багатьох явищ, яка постійно удосконалюється; 2) відображення світу за доп

6.Проаналізуйте будову і функції нервової системи людини і її базового елементу - нейрона.

Нервова система людини - складне утворення і виконує різноманітні функції (регул. процеси, що відбув. в організмі, пристосовує його до умов існування; сприймає подразників, здійснює їх аналіз і синтез; визнач. поведінку людини.)

Складається з двох відділів:

- центральної нервової системи (ЦНС), яка включає головний і спинний мозок;

- периферійної нервової системи, яка складається з нервових волокон, що відходять від головного і спинного мозку. Збираючись у пучки різної товщини, нервові волокна утворюють нерви, які зв’язують головний і спинний мозок зі всіма органами та системами організму.

ЦНС являє собою сукупн. нервових клітин –нейронів. Має два ниткоподібні відростки – аксон і дендрит. Аксон – передає збудження від даної клітки до сусідньої. Дендрит – сприймає збудження сусідньої клітки. Синапс – контакт аксона з дендритом. Завдяки синапсу встановлюються нові зв'язки в нервовій системі..

За функціями НС поділяють на соматичну і вегетативну. Соматична НС іннервує опорно-руховий апарат і всі органи чуттів, а вегетативна нервова система регулює процеси обміну речовин та роботу всіх внутрішніх органів.

7.Перерахуйте основні методи психології, охарактеризуйте метод спостереження.

Основні методи психології - спостереження, бесіда, експеримент, тестування.

Спостереження - метод дослідження предметів і явищ, який полягає в їх цілеспрямованому сприйнятті, відстеження та фіксації. Вважається одним із основних, найстаріших методів. Проводиться, коли, напр., потрібно спостерігати людину із психол точки зору(реакція)

Включене спостереження – наприклад, людина працює як і всі, але тим часом веде спостереження за іншими людьми, які можуть про це і не здогадуватись. Спостерігач може включити і самоспостереження.

Мінуси вкл спостереження: 1. спостерігач теж людина, має свої симпатії – антипатії. Експеримент не буде 100% чистим. 2. спостерігач додає своє відношення 3. самопочуття спостерігача може бути поганим(хвороба впливає на реакцію людини)

Зовнішнє спостереження: Спостерігач не являється членом колективу, а веде спостереження відкрито, або через камери спостереження, про що люди не здогадуються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]