Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
새 Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
110.02 Кб
Скачать
  1. Опишіть специфіку уваги на різних вікових етапах розвитку людини від дитинства до ранньої юності.

Увага в дітей з'являється досить рано. Мимовільна увага виникає в перші тижні життя.

Дитина реагує на зовнішні подразники тільки за їх різких змін: при переході від темряви до яскравого світла, зміні температури, раптових сильних звуках. Далі вона вже цікавиться предме­тами, особливо яскравими.

Подальший розвиток уваги в дітей відбувається в шкіль­ний період.

Навчання збагачує досвід дитини, розвиває якості особистості, що дають змогу переходити до до­сконалої внутрішньої організації й регуляції своєї діяльнос­ті, виробляти вміння свідомо спрямовувати уважність до людей, що є важливою рисою особистості.

Наприкінці початкового навчання дедалі виразнішою стає післядовільна увага, що формується на ґрунті пізнавальних інтересів. У підлітково­му віці увага, поряд із зовнішніми, обслуговує вже й внутрішні дії, хоча в зв'язку з тенденціями, притаманними цьому вікові, ступінь її довіль­ності може коливатись.

  1. Дайте аналіз універсальної схеми функціонування психіки. Поясніть терміни «психічний стан» і «стан свідомості».

Психіка – функція мозку, що полягає у відбитку об'єктивної дійсності в ідеальних образах, на основі яких регулюється життєдіяльність організму.

Психіка - це “мозкова діяльність”.

Видимиий рух, що проявляється в явищ - це і є психологічні процеси та явища, а внутрішній рух - це дух.

Психічний стан - це своєрідність психічної діяльності, обумовлена її змістом і ставленням людини до цього змісту.

Стан свідомості – стан людини у повсякденному житті протягом дня.

  1. Дайте визначення поняттю «емоційний стан». Наведіть приклади емоцій.

Емоційні стани — це тривалі переживання, ефект від сильної емоційної реакції. До них відносять збудження, пригнічення (депресія), страх, тривогу.

  1. Проаналізуйте причини виникнення емоцій. Назвіть три рівні прояву емоційних станів.

Причини, що зумовили той чи інший емоційний стан, залежать від фізичного самопочуття або від властивості пам'яті підсвідоме викликати попередні почуття.

Велике значення у виникненні емоцій має ендокринна система. Під час збудження підкіркові центри мозку (гіпоталамус), отримавши інформацію про зміни в організмі та навколишньому середовищі, посилюють вплив на органи внутрішньої секреції (гіпофіз і надниркові залози). Це зумовлює вироблення життєво важливих речовин, насамперед адреналіну, який підтримує тонус судин, посилює роботу серця, м'язів, швидко збільшує кількість глюкози в крові, підвищує активність ферментів тощо.

Перший характеризує емоційний (чуттєвий) тон відчуттів (відчут­тя задоволення або ж незадоволення, приємного чи неприємного), який емоційно зафарбовує чуттєві образи та самопочуття людини.

Другий рівень — емоції, що мають чіткий предметний характер. Це широкий спектр позитивних або негативних емоцій, які відображають ситуатив­не ставлення людини до якоїсь події.

Змістом третього рівня є почуття, наприклад, комічного, гумору, іронії, піднесеного, трагічного тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]