Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
새 Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
110.02 Кб
Скачать

7.Обгрунтуйте безглуздість формулювання «екстрасенсорне сприйняття»

«Екстрасенсорне» сприйняття - це так звана телепатія і ясновидіння. Є люди, які нібито володіють даром («екстрасенси»), і намагаються під прикриттям науки протягнути міфічну вигадку про паранормальні явища.

Професійні психологи і вчені підкреслюють, що термін «екстрасенсорне сприйняття» сам є нонсенсом, оскільки сприйняття і так є процес, що перевершує відчуття («екстра» - «понад»).

«Екстрасенс» - це, в кращому випадку - фокусник, в гіршому -просто шахрай.

Взагалі спроба використовувати наукоподібні слова з метою створення міфів (НЛО, снігова людина, «екстрасенс») підтверджують думку відомого психолога Карла Юнга: люди не можуть існувати поза міфом, і лише замінюють одні міфи іншими.

8.Наведіть приклади й аргументи позитивного і зловмисного використання субсенсорного сприйняття.

Сприйняття відрізняється такою властивістю як свідомість, але так само людський мозок має властивість розпізнавати сигнал, який свідомістю не сприймається.

Напр., випробуваному дається зображення на екрані комп'ютера настільки швидко, що він не встигає розібрати, що там зображено. Однак за допомогою спеціальних приладів можна встановити, що мозок відреагував. Ця реакція властива субсенсорному сприйняттю.

За допомогою субсенсорних образів-стимулів можна лікувати від зловживання тютюнопалінням, алкоголем, переїдання, але також цей метод використовуватися і в негативних цілях, наприклад, у рекламі з метою маніпулювання споживачами (25-й кадр).

9.Дайте аналіз усіх процесів пам'яті й охарактеризуйте відкриття г. Еббінгауза і явище ремінісценції

Процеси пам'яті:

1. Запам'ятовування: а) мимовільне - відбув без нашого бажання і прикладання зусиль; б) довільне - потребує певного зосередження уваги, повторення, заучування

2. Відтворення: а) мімовільне - відтворення матеріалу без докладання зусиль (смак лимону); б) довільне - відтвор. яке відбувається цілеспрямовано, планомірно (матер. для семінару послідовно пригадуємо що за чим)

3. Пригадування - відтворення, пов'язане з подоланням деяких труднощів. Інколи постребує серйозних зусиль, пошук асоціацій, зачіпок.

4. Розпізнавання завжди має місце при відтворенні. Виникає в пам'яті уявлення, яке впізнається як раніше відоме. (Напр.. Слухаючи лекцію ви дивитесь як сусідка фарбує нігті. Щоб пригадати що говорилося на лекції треба подивитися на нігті сусідки.)

5. Збереження та забування - це обставини, які включають або довгострокову, або короткострокову пам'ять. На збереження інформації впливає пластичність мозку і якість пам'яті.

Для забування виділ: а) темп забування; б) ступінь глибини забування; в) тимчасовий, або постійний характер забування.

Г. Еббінгауз:

1) забування залежить від часу. Особливо інтенсивно забування відбувається одразу після заучування, а потім сповільнюється. При цьому темп забування залежить від змісту та обсягу матеріалу

2) Безглуздий зміст забувається швидше, ніж осмислений.

3) Результат від безпосереднього за заучуванням відтворення набагато гірше, ніж відстрочка на 2-3 день. Таке поліпшення відстроченого відтворення називається ремінісценцією. Нервові клітини, які відпочинуть, інтенсивніше збуджуються, посилюючи процес відтворення.

4) Ступінь глибини забування залежить від частоти використання інфи. Ця закономірність не відноситься до рухових навичок (велосипед).

5) Придушення - це активний примус себе не думати про неприємне.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]