Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
새 Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
110.02 Кб
Скачать
  1. Перерахуєте основні особливості емоційних станів людини.

Вони виникають у результаті усвідомлення об'єкта, що викликав їх; полярність; вони захоплюють особистість загалом; природа емоцій і почуттів органічно пов'язана з потребами.

  1. Дайте опис найпростіших емоцій.

Розрізняють прості (нижчі) та складні (вищі) емоції. Прості (нижчі) - переживання, пов'язані із задоволенням або незадоволенням фізіологічних потреб.

Радість - позитивний емоційний стан, пов'язаний з можливістю досить повний задовольнити актуальну потребу, ймовірність чого до цього моменту була невелика або принаймні невизначена. Здивування - емоційна реакція на раптово виниклі обставини, яка не має чітко виділеного позитивного або негативного знака.

Страждання - негативний емоційний стан, пов'язаний з отриманням достовірної або що здається такою інформації про неможливість задоволення найважливіших життєвих потреб, які до цього моменту виявлялись більш менш імовірним, найчастіше протікає у формі емоційного стресу.

Гнів - емоційний стан, негативний за знаком, як правило, протікає у формі афекту і викликається раптовим виникненням серйозної перепони на шляху задоволення винятково важливої для суб'єкта потреби.

Огида - негативний емоційний стан, що викликається об'єктами, зіткнення з якими вступає в різке протиріччя з ідеологічними, моральними або естетичними приципом і установками суб'єкта.

Зневага - негативний емоційний стан, який виникає в міжособистісних взаєминах і породжується неузгодженістю життєвих позицій, поглядів і поведінки суб'єкта з життєвими позиціями, поглядами і поведінкою об'єкта почуття. Страх - негативний емоційний стан, що з'являється при отриманні суб'єктом інформації про можливу загрозу його життєвого благополуччя, про реальну або уявноу небезпеки.

Сором - стан, що виражається в усвідомленні невідповідності власних помислів, вчинків і зовнішності не тільки очікуванням оточуючих, а й власним уявленням про належне поводження і зовнішній вигляд.

  1. Охарактеризуйте види емоційних станів.

Афекти — дуже сильні, бурхливі й відносно нетривалі емоційні стани, що виникають, коли суб'єкт не здатний знайти вихід з надзвичайної і неспо­діваної ситуації.

Пристрасті— сильні й тривалі емоції, що на певний час забарвлюють життя індивіда, істотно позначаються на спрямованості й динаміці його діяльності.

Настрій — емоційний стан індивіда, що на певний час зафарбовує його стосунки з дійсністю.

Стрес — емоційний стан індивіда, який вини­кає в ситуаціях, що порушують усталений перебіг його життя. Фрустрація — негативний емоційний стан, що супроводжується усвідомленням неможли­вості досягти поставленої мети.

  1. Назвіть три основних стани людської свідомості.

  1. Перерахуйте основні етапи формування свідомості в процесі людського життя.

Свідомість сучасної людини є продуктом всесвітньої історії, результатом багатовікового розвитку практичної і пізнавальної діяльності, багатьох поколінь людей.

До основних типів відображення сучасна наука відносить:

1) неорганічне відображення — пов'язане з механічними, фізичними, хімічними змінами тіл;

2) органічне відображення — має місце в живій природі (подразливість, чутливість, психіка);

3) соціальне відображення — рівень існування людської свідомості.

За усіх розрізнень, притаманних даним типам відображення, вони мають загальні властивості, які виявляються таким чином:

1) будь-який тип відображення є результатом впливу одного об'єкта на інший;

2) у об'єкті, який був підданий дії, залишається слід, який відтворює особливості структури діючого об'єкта;

3) цей слід впливає на подальше функціонування та розвиток об'єкта.

Отже, відображення становить процес, результатом якого є інформаційне відтворення властивостей взаємодіючих об'єктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]