Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
새 Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
110.02 Кб
Скачать

20.Охарактеризуйте фізіологічну основу сприйняття.

Фізіологічної основою сприйняття є взаємодія аналізаторів і утворення на цій основі сукупного продукту діяльності цих кількох чи багатьох аналізаторів («нейронний комплекс»).

Велику роль грають раніше утворені нервові зв'язки (минулий досвід), що впливають на зміст і характер сприйняття.

Сприйняття - це психічний процес, який можливий тільки тоді, коли сформований головний мозок. Тому важливим фізіологічним моментом є сукупна діяльність мозкових кінців аналізаторів, яка відбувається за участю різних відділів головного мозку.

У людини важливу роль в сприйнятті грає друга сигнальна система.

21.Назвіть і поясніть основні властивості людського сприйняття.

Сприйняття має свої властивості, за якими можна виділяти якійсь предмет:

  • Предметність – коли за допомогою вже відомого нам відчуття ми можемо поєднати це відчуття з певним предметом.(напр. мяке, пухке – це подушка)

  • цілісність предмету –досягається в результаті сукупної дії різних аналізаторів і синтезування їх активності в єдиний нейронний комплекс. Якщо предмет не даний цілим, його образ «добудовується» до завершеної форми на основі сприйнятих елементів.

  • константність – це властивість сприйняття зберігати відносно постійний образ предметів, які ми бачимо незалежно від умов сприймання.

  • Вибірковість – люд вибирає що для неї буде фоном, а що фігурою.

  • аперцепція – це залежність сприйняття від попер змісту, досвіду і особливостей певн особистості, людини.

22.Вкажіть, які властивості сприйняття і чому визначає явища «фігура-фон».

Вибірковість сприйняття полягає в переважному виділенні одних об'єктів або ознак («фігура») в порівнянні з іншими («фон»). Це домінування одного вогнища збудження при гальмуванні інших ділянок кори. Ця властивість сприйняття відноситься, перш за все, до зору, але може проявлятися і щодо інших почуттів, наприклад слуху. Ось на зборах ви раптом чуєте своє прізвище, і звучання вашого прізвища тут же стає «фігурою», а все інше - фоном. Проте вся картина сприйняття миттєво може змінитися, як тільки інший елемент фону стане значимим, тобто фігурою.

23.Наведіть логічні підстави двох видів класифікації сприйнять.

В основі класифікації сприймань, лежать відмінності в аналізаторах, що беруть участь у сприйнятті. Відповідно до того, дія якого аналізатора переважає, розрізняють: зорові, слухові, дотикові, нюхові, смакові і рухові сприйняття.

Різні види сприйняття рідко зустрічаються в чистому вигляді. Зазвичай вони комбінуються, породжуючи поєднані види сприймань. Крім того, практично у всіх видах беруть участь рухові відчуття.

Ще одним різновидом класифікації сприймань виступають основні форми існування матерії: простір, час і рух. Відповідно до них виділяють: сприйняття простору(відбув за доп. бінокулярного зору. Можуть виникати зорові ілюзії), сприймання часу(цікава лекція пробігає швидко) і сприймання руху(задіяни зоровий і мязово-руховий аналізатори).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]