Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
새 Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
110.02 Кб
Скачать

4.Доведіть переваги методу кореляції в порівнянні з методом експерименту при дослідженні мозкових явищ.

Іноді експеримент у вивченні психіки неможливо застосувати. Психолог, що вивчає функції людського мозку, не може видалити частки мозкової речовини, імплантувати в різні ділянки мозку електроди. Зате можливо дослідження мозкових функцій шляхом порівняння, того, як змінюється поведінка людини при порушенні роботи тієї чи іншої ділянки мозку (було встановлено взаємозв'язок між пошкодженням потиличної частини мозку і погіршенням зору).

Цей метод називають методом кореляції (може мати чітко виражену математичну форму).

Коефіцієнт кореляції - математично виражене співвідношення між двома незалежними рядами явищ.

Можна дізнатися, чи існує кореляція між схильністю студента читати і ступенем його уважності. Якщо результат тесту тим вище, чим більше книг добровільно читає студент, то існує кореляція між схильністю до читання та увагою (і навпаки).

5.Знайдіть спільність і відмінності в таких процесуальних властивостях відчуття як адаптація і сенсибілізація.

Адаптація - зміна чутливості аналізатора під впливом його пристосування до діючого подразника. три види адаптації:

1) адаптація як повне зникнення відчуттів; 2) адаптація як притуплення, тобто зниження відчуттів; 3) адаптація як підвищення чутливості.

Сенсибілізація - підвищення чутливості, яка з’являється в результаті взаємодії аналізаторів і систематичних вправ.

Може бути викликана впливом второсигнальних подразників. (уявляючи смак лимону, підвищується чутливість язика і очей).

Спільність в адаптації і сенсибілізації полягає в тому, що вони обидві змінюють чутливість до повторюваного стимулу.

Сенсибілізація відрізняється від адаптації тим, що в процесі адаптації чутливість змінюється в обидві сторони, підвищуючи і знижуючи гостроту, а в процесі сенсибілізації змінюється лише в бік підвищення гостроти. З іншого боку, якщо зміни чутливості при адаптації залежать від умов навколишнього середовища, то при сенсибілізації вони залежать переважно від змін самого організму - фізіологічних чи психологічних.

6.Охарактеризуйте специфіку загальних і процесуальних властивостей відчуттів.

Загальні властивості відчуттів:

1) Якість - це осн. особлівисть відчуття, яка визначена для певн. анализатора и варіюється в межах даного виду. Напр., слухове відчуття, може розрізняти силу звуку, тембр, але для кожн. людини відчуття різне.

2) Інтенсивність - сила відчуття, що відображає його кількісні характеристики і що визначається силою дії подразника і ступенем активації рецептора.

3) Тривалість - часова характ. відчуття, що описує відчуття з боку його тривалості (ми починаємо чути з перш. звуків, а продовж. чути вже після закінчення).

4) Локалізація - властивість відчуттів, яка розкриває їх просторове розташування і дає уявлення про розташування подразника і задіяних рецепторів. Процесуальні властивості:

1) Адаптація - зміна чутливості аналізатора під впливом його пристосування до діючого подразника. три види адаптації:

а) адаптація як повне зникнення відчуттів (парфуми); б) адаптація як притуплення, тобто зниження відчуттів (больові - шлунок, голова); в) адаптація як підвищення чутливості (відчув. запаху, зміна світла).

2) Сенсибілізація - підвищення чутливості, яка з'являється в результаті взаємодії аналізаторів і систематичних вправ (напр. пофесійні навички)

3) Взаємодія відчуттів - це зміна чутливості одного аналізатора під впливом подразнення, який подається на інший аналізатор (якщо сильне освітлення, то і звук яскравіший)

4) Синестезія - виникнення під впливом подразнення одного аналізатора відчуття, характерного для іншого аналізатора (звуки музики викликають відчуття світла).

5) Контраст відчуттів - явище суб'єктивного спотворення якості відчуття під впливом попередньої установки, отриманої внаслідок колишнього відчуття (якщо тримати руки у холодн. воді, а потім покласти їх у теплу, вода буде здаватися холодною)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]